Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2015 - Anul XX, nr. 10 (5822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

După o lungă aşteptare

Peste 4.000 de becuri tip led vor ilumina străzile Sucevei, din bani elveţieni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mult aşteptatul proiect de modernizare a iluminatului public din municipiul Suceava, din fonduri elveţiene, urmează să se concretizeze începând de anul acesta.

„În sfârşit avem o veste bună cu privire la fondurile elveţiene. Din 2011, de când am aplicat pentru accesarea acestora, le tot aprobăm şi corespondăm cu Ambasada Elveţiană şi cu Ministerul de Finanţe, acum ni s-a trimis acordul de implementare. După semnarea acestuia putem trece la faza de organizare a licitaţiei şi implementarea proiectului”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.

Valoarea totală a proiectului este de 6,417 milioane de franci elveţieni, adică 5,343 milioane de euro, din care contribuţia elveţiană este de 5,238 milioane de franci elveţieni, adică 4,361 milioane de euro.

Cofinanţarea pe care trebuie să o asigure municipalitatea suceveană reprezintă 1,179 milioane de franci elveţieni, adică 981.843 de euro. Practic, municipalitatea beneficiază de finanţare gratuită în valoare de 85% din costurile totale, contribuţia proprie fiind de 15%.

„Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni. El urmăreşte trei obiective importante: modernizarea iluminatului public, prin înlocuirea a 4.236 de corpuri de iluminat cu led şi realizarea unui sistem de telegestiune. Ţinta finală a proiectului este de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 40% până în 2020, respectiv cu 1.117 tone”, a precizat edilul sucevean, care şi-a exprimat speranţa ca în cel mai scurt timp să fie chemat la minister pentru semnarea acordului de implementare.

Modernizarea iluminatului public din Suceava, prin înlocuirea actualelor becuri incandescente cu altele de tip led, mult mai economice şi, prin urmare, ecologice, vizează aproape întreaga reţea stradală, mai puţin cea care se află de-a lungul principalei artere de circulaţie, care a făcut parte dintr-un alt proiect de modernizare.

Un alt proiect finanţat din fonduri elveţiene, aşteptat cu nerăbdare de municipalitatea suceveană, este cel de dotare a primăriei cu 18 vehicule electrice, precum şi de realizarea unei infrastructuri de alimentare a maşinilor electrice, care să cuprindă zeci de locaţii publice. Acesta are ca scop încurajarea utilizării maşinilor electrice, a căror principală problemă, pe lângă costurile de achiziţie mult mai mari, este cea referitoare la autonomie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 4.000 de becuri tip led vor ilumina străzile Sucevei, din bani elveţieni.
 Vizualizări articol: 2605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 4.000 de becuri tip led vor ilumina străzile Sucevei, din bani elveţieni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa ne iluminam fratilor trimis de
(15 ian 2015, 13:10:52
*Curtea de Conturi a efectuat la Primăria Suceava, un audit de performanţă cu tema „Analiza performanţei iluminatului public în municipiul Suceava”. „Nu este un element de noutate, Curtea de Conturi venind, de regulă, de două ori pe an la Primăria Suceava. Analizat este modul în care este folosit iluminatul public, iar personal cred că avem performanţă. Am făcut investiţii pe bani europeni, după ce am cumpărat, la un preţ mic, reţele de electrice de la E.ON”, precizează Lungu.
2.   Sa ne iluminam fratilor trimis de
(15 ian 2015, 13:26:54
*E foarte bine ca cele 4000 de becuri cu incandescenta vor fi inlocuite de becuri cu led.Chiar daca primaria va trebui sa plateasca un milion euro,da se merita.De cand visez ca pe strada sa am becuri cu leduri?e de efect.Si reduce emisiile de dioxid de carbon cu 40%.Pai va dati seama?In ritmul asta nu o sa mai avem dioxid de carbon.E de bine sau e de rau?Are legatura si cu emisiile de la statia de epurare?Oricum voi fi mandru sa privesc in sus si sa vad cum becurile cu led surad in intunericul noptii.Ma voi simti mai european.
*Iar faptul ca primaria va avea 18 masinute electrice chiar ma umple de bucurie.Probabil ca va fi ca la balci.Mergi in parcare la primarie,Paznicul iti taie bilet si te poti plimba in cerc 10 minute.O sa fie strasnic.Cat despre faptul ca se vor face statii de incarcare a bateriilor in tot judetul asta da veste.Cred ca in jumate de an toti sucevenii ne vom lua masini electrice.Ia sa ma uit pe net.Una ieftina.de exemplu Opel Ampera costa 44.500 euro.Marfa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei