Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 ian 2015 - Anul XX, nr. 9 (5821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Longevitate

Director de aproape 20 de ani, şeful de la Statistică iese la pensie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, Stelian Ruscior, va ieşi la pensie la finele acestui luni, când împlineşte vârsta legală de pensionare, 65 de ani. Ruscior este unul dintre cei mai logevivi directori de instituţie din judeţul Suceava, fiind şef de aproape 20 de ani. Singura instituţie care mai are un director la fel de longeviv este Serviciul Judeţean de Ambulanţă, condus de doctorul Daniel Martiniuc.

 

Pensionarea vine odată cu nostalgia

Stelian Ruscior nu şi-a ascuns nostalgia din prag de pensionare.

„30 ianuarie va fi prima mea zi de pensie, prima zi a restului vieţii mele. Sper să-mi păstrez spiritul tânăr chiar dacă fizic, fără îndoială, se cunoaşte trecerea timpului”, ne-a spus Ruscior. Acestaconsideră că a avut noroc şi de conjunctură, dar şi de faptul că instituţia statisticii a fost echidistantă faţă de orice ingerinţe politice.

 

Iese la pensie din clădirea în care a lucrat în prima zi, acum 41 de ani 

Rădăuţean de origine, Ruscior a terminat Liceul "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi în 1969, iar în 1974 a Absolvit Academia de Studii Bucureşti – Facultatea de Calcul Economic şi Cibernetică, secţia Statistică.

Ironia sorţii face ca prima sa zi de muncă să fi fost în clădirea în care se află acum Direcţia Judeţeană de Statistică (pe strada Mihai Viteazu), de unde va ieşi la pensie. A lucrat patru ani ca analist la Centrul de Calcul Electronic Suceava, iar apoi la Întreprinderea de Maşini Unelte, tot ca analist, aici ocupând şi postul de şef birou resurse umane. Din 1990 s-a angajat la Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava. Practic, din 1974, a lucrat doar în domeniul său, de statistician.

 

„La concursul din 1997 am avut un contracandidat care era susţinut politic, nu trebuia să fiu eu alesul”

La Direcţia de Statistică Suceava a fost inspector principal, şef de serviciu, iar din 1996 a preluat funcţia de director adjunct. Puţin mai târziu, în iunie 1997, a devenit, prin concurs, director executiv.

„La concursul din 1997 am avut un contracandidat care era susţinut politic, nu trebuia să fiu eu alesul. După concursul  pe care l-am sustinut cu brio, comisia de concurs m-a desemnat pe mine câştigător şi prin ordinul  preşedintelui de atunci al Institutului Naţional de Statistică am fost numit director", a rememorat Stelian Ruscior momentul. Spune că a fost membru de partid doar un an şi jumătate, în perioada guvernării PSD 2000-2004.

„În cele din urmă s-a înţeles că directorul de la această instituţie trebuie să fie apolitic, nu se poate altfel, atâta timp cât am avut de procesat datele de la numeroase campanii de alegeri”, a explicat Stelian Ruscior.

 

Angajaţi mai puţini, cu o medie de vârstă mai scăzută

Ruscior se declară mulţumit de rezultatele muncii sale în fruntea instituţiei. Media de vârstă a salariaţilor Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava a scăzut simţitor în ultimii ani.

„În anul 1997 eram 45 de salariaţi, iar acum suntem 33. Posturile s-au redus în majoritate după ce oamenii s-au pensionat. Cei care au venit ca salariaţi noi sunt tineri, numai în 2014 am angajat trei tineri cu vârste în jurul a 30 de ani”, şi-a făcut bilanţul Stelian Ruscior.

Munca de statistică înseamnă realizarea in fiecare an a aprox. 120 cercetări statistice cu periodicitate anuală şi infraanuală. Fiecare cercetare statistică cuprinde un eşantion de agenţi economici stabiliţi de INS Bucureşti prin metode matematice de eşantionare cu reprezentativitate la nivel naţional şi local.

 

Nu a dat nici o amendă

„În cei 18 ani de când sunt director executiv nu am dat nici o amendă pentru refuzare de raportări de date statistice, deşi am avut numeroase cazuri în care agenţii economici refuzau să colaboreze. Am mers pe cale amiabilă şi am reuşit să-i determin să raporteze datele, conform legii”, a explicat Stelian Ruscior.

El a mai precizat că de un an şi jumătate s-a început etapa de eliminare a formularelor statistice şi înlocuirea lor cu raportarea online a datelor statistice care, la principalele cercetări statistice, a atins în anul 2014 un grad de raportare de  70-80%.

În perioada cât a fost director, Ruscior a coordonat realizarea a două recensăminte ale populaţiei şi locuinţelor şi două recensăminte generale agricole.

Postul de director executiv urmează a fi preluat provizoriu de directorul adjunct Mihaela Ungureanu, după care se va organiza un concurs pentru ocuparea definitivă a funcţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Director de aproape 20 de ani, şeful de la Statistică iese la pensie.
 Vizualizări articol: 2542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Director de aproape 20 de ani, şeful de la Statistică iese la pensie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei