Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 nov 2014 - Anul XIX, nr. 260 (5769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Bombă dezamorsată”

Sucevenii vor avea în continuare căldură şi apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele peste 20.000 de familii din municipiul Suceava care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor beneficia în continuare de căldură şi apă caldă.

Oprirea acestor servicii, anunţată în cursul zilei de miercuri de către producătorul de energie termică, Bioenergy Suceava, nu va mai avea loc.

„Bomba” care ar fi lăsat în frig aproximativ 60.000 de persoane, în prag de iarnă, a fost „dezamorsată” în cursul zilei de ieri, când conducerea Primăriei Suceava a avut o întrevedere cu cei care sunt la conducerea firmei Adrem Invest şi Bioenergy Suceava.

„În urma discuţiilor purtate cu preşedintele companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, am găsit înţelegere, pentru a nu fi oprită furnizarea căldurii şi a apei calde. Centrala nu se va mai opri duminică, aşa cum s-a anunţat”, a declarat primarul Ion Lungu.

Edilul sucevean a spus că situaţia a putut fi deblocată ca urmare a faptului că între timp, în conturile Bioenergy au ajuns cele două milioane de lei alocate de  Guvern în urmă cu câteva săptămâni, pentru că există promisiuni ferme că o nouă tranşă de bani va veni de la Guvern în perioada următoare, dar şi pentru că au fost lămurite o serie de neînţelegeri între producător şi furnizor.

„Banii alocaţi de Guvern pentru deblocarea situaţiei din octombrie, când centrala a fost oprită, din cauza datoriilor mari neîncasate, au ajuns. În urma discuţiilor purtate la Bucureşti zilele acestea şi datorită sprijinului prefectului Florin Sinescu, Suceava ar putea beneficia curând de un nou sprijin de la Guvern, tot de două milioane de lei, bani care vor ajunge la producătorul de energie termică, pentru a avea cu ce achita masa lemnoasă necesară furnizării căldurii”, a explicat edilul sucevean principalele argumente care au dus la deblocarea situaţiei în care un oraş întreg ar fi rămas fără căldură şi apă caldă.

 

Încasările de la populaţie, esenţiale pentru asigurarea căldurii în această iarnă

De asemeni, un factor important a fost cel de lămurire a situaţiei plăţilor făcute de Termica către cei de la Bioenergy, din încasările de la populaţie.

„Cei de la Bioenergy nu aveau motive să fie nemulţumiţi de încasările de la Termica, în condiţiile în care, de la 1 octombrie, adică în sezonul de furnizare a căldurii, 62% din ce s-a încasat de la populaţie a fost virat în conturile lor. Am pus pe hârtie tot ce s-a încasat şi ce a ajuns la ei şi am demonstrat clar acest lucru”, a spus Lungu. Problema e că încasările de la populaţie au fost mult mai slabe decât în alţi ani, ceea ce a făcut ca sumele virate către producător să fie insuficiente, comparativ cu cheltuielile lor de asigurare a biomasei necesare şi cele de producere a energiei termice.

„Este foarte important să ne asigurăm că minim 42% din ceea ce se încasează de la populaţie din facturile iernii ajunge la producător, să îşi poată asigura combustibilul necesar funcţionării centralei, dar fără ca populaţia să facă un efort serios să achite ceea ce a consumat, măsura aceasta este insuficientă”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Miercuri dimineaţă, firma Bioenergy Suceava, care gestionează noua centrală termică, pe biomasă, a transmis o adresă oficială, prin care solicita, de urgenţă, plata integrală a restanţelor acumulate pentru energia termică furnizată, în valoare de aproape 17 milioane de lei (patru milioane de euro).

În caz contrar, producătorul de energie termică „ameninţa” cu oprirea centralei, în cursul zilei de duminică, astfel încât de luni sucevenii nu ar mai fi avut căldură şi apă caldă.

În prezent, datoriile pe care Termica le are de plătit către Bioenergy sunt de aproximativ 15 milioane de lei, adică aceeaşi sumă pe care o are de încasat de la populaţie pentru facturile restante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor avea în continuare căldură şi apă caldă.
 Vizualizări articol: 3127 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 6 voturi
Sucevenii vor avea în continuare căldură şi apă caldă1.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vorbe cu dublu inteles trimis de
( 7 nov 2014, 11:34:49
Domnul Lungu spune asa :că situaţia s-a deblocat deoarece în conturile Bioenergy au ajuns cele două milioane de lei alocate de Guvern în urmă cu câteva săptămâni si pentru că EXISTA PROMISIUNI FERME că o nouă tranşă de bani va veni de la Guvern în perioada următoare.Tinand cont ca domnul Lungu ii face campanie electorala lui Ponta(chiar daca in primul tur Suceava a votat cu Iohannis,sau tocmai de aceea)vorbele sale s-ar traduce asa:Copiii mei ,daca votati cu Ponta veti avea caldura si apa calda.Daca nu,ciu ciu.
In alta ordine de idei eu ma intreb ce entitate reprezinta sucevenii centralizati.Din ce observam sunt sucevenii cu stea in frunte(sau cei care au calcat in rahat intr-o dimineata insorita).dica sunt norocosii carora li se plateste apa calda si caldura consumata.Fie din taxele locale platite si de necentralizati,fie din taxele si impozitele centrale platite de toata tara.De ce trebuie necentralizatii din Suceava si cetatenii din Romania sa plateasca apa calda si caldura pentru centralizati habar n-am.Suceava e compusa din centralizati si ciumeci.

1.1  RE: Vorbe cu dublu inteles trimis de
( 7 nov 2014, 14:35:14
e clarvavator ,sau ghiceste acest prelipcar viitorul guvern , dar ore cind va fi dus la DNA sau linga Vasile puscariasu stie ,sau de asta sa dat lovit ca independent - politruc =cea mai veche meserie
2.   Am sperat că un politician tânăr aduce schimbarea! trimis de
( 7 nov 2014, 14:09:29
În municipiul Suceava, peste 2.200 de familii au solicitat să le fie acordate aceste ajutoare de încălzire a locuințelor. Cele mai multe solicitări sunt venite din partea celor care se încălzesc pe bază de energie termică furnizată în sistem centralizat – 1.600 de cereri depuse până ieri după-amiază.

Din partea celor care au montate centrale de apartament, numărul cererilor depuse s-a apropiat de 500.

Acestora li se mai adaugă 136 de cereri depuse de suceveni care se încălzesc folosind lemnul de foc și doar şapte cereri au fost depuse de cei care utilizează energia electrică pentru a-și încălzi locuințele.

2.1  RE: Am sperat că un politician tânăr aduce schimbarea! trimis de
( 7 nov 2014, 14:10:58
,,In municipiul Suceava, peste 2.200 de familii au solicitat să le fie acordate aceste ajutoare de încălzire a locuințelor. Cele mai multe solicitări sunt venite din partea celor care se încălzesc pe bază de energie termică furnizată în sistem centralizat – 1.600 de cereri depuse până ieri după-amiază.

Din partea celor care au montate centrale de apartament, numărul cererilor depuse s-a apropiat de 500.

Acestora li se mai adaugă 136 de cereri depuse de suceveni care se încălzesc folosind lemnul de foc și doar şapte cereri au fost depuse de cei care utilizează energia electrică pentru a-și încălzi locuințele.”

3.   Intrebare trimis de
( 7 nov 2014, 14:33:59
Stimati colegi comentatori lamuritima si pe mine intr o ecuatie.
Sa consideram ca exista o scara de bloc in care doua persoane nu declara in aceasta luna 10 mc de apa calda. Acesti mc se trec la pierderi si se incaseaza de la restul colocatarilor.
Deci in aceasta luna factua ACET si cea de la TERMICA cu incalzirea este achitata 100%

Luna viitoare cele doua persoane merg si declara indexul real incluzand si cei 10 mc.

Intrebare este :"Locatarilor li se vor restituii pierderile de luna trecuta?" banii rezultati fiind practic in plus. Sau ACET SI TERMICA incaseaza de doua ori sau BANII MERG LA ASOCIATIE?
4.   Guvernarea Ponta trimis de
( 7 nov 2014, 16:09:11
Victor Ponta refuză să prezinte românilor cifrele bugetare pentru 2015 deoarece acestea se bazează pe introducerea impozitului progresiv în urma eliminării cotei unice şi majorarea altor impozite, lucru care l-ar afecta electoral. Introducerea impozitului progresiv în locul cotei unice este o soluție la îndemâna lui Victor Ponta pentru a acoperi cele 15 miliarde lei reprezentând pomeni electorale date în campania prezidențială. Este posibila şi cu majorarea accizei la carburanți care să ducă la un preț de aproximativ 10 lei litrul sau majorarea impozitelor locale de 8 ori .Impozitul progresiv este sustinut si de Tariceanu,unul din cei trei prim ministrii desemnati de Ponta(ii schimba pe rand in functie de efectul razelor Gamma asupra anemonelor).Renunțarea la cota unică şi introducerea impozitului progresiv precum şi majorarea impozitelor existente va reprezenta un dezastru pentru români şi mediul de afaceri deoarece va avea ca efect reducerea locurilor de muncă din sectorul privat şi a puterii de cumpărare a populației.
5.   Dezbaterea televizata trimis de
( 7 nov 2014, 16:32:32
De fiecare data din 1990 incoace dezbaterea televizata intre candidati a avut loc de comun acord dupa negocierea staff-urilor.Traian Basescu si Mircea Geoana s-au intalnit in confruntarea finala televizata la Palatul Parlamentului.Confruntarea a fost organizata de Institutul de Politici Publice si a fost moderata de jurnalistul Robert Turcescu,numit de candidati dupa consultarea staff-urilor.Este pentru prima ora in 25 de ani cind unul dintre candidati impune cu forta locul dezbaterilor si tematicile, refuzind orice fel de negociere. Ponta a ales de unul singur televiziunile, ora, ordinea acestora si problematicile, dupa care i-a transmis public lui Iohannis ca daca nu se supune dictatului este un las care fuge de confruntari.
Intalnirea televizata trebuie sa aiba loc pe un teren neutru,sa aiba un moderator ales de ambii candidati si sa fie transmisa de toate televiziunile.
6.   Tribunul isi face datoria trimis de
( 7 nov 2014, 16:43:22
Mihai Gâdea l-a adus joi seară în studio pe extremistul Corneliu Vadim Tudor, noul aliat al lui Victor Ponta, în timp ce pe ecran titra: "Extremiștii se unesc în jurul lui Iohannis"Si baga frate extremiste la greu.Ca da Ardealul ,ca a vandut copii,ca ca are un retard lexical si ca a luat 2,5 milioane euro.Apropo,cam cat o fi luat Vadim pentru cele 8 zile care au ramas pana la turul II de aparitii TV si alte aparitii???Omul isi face bine treaba si ia lozu corect.Mai si face o munca murdara si are si spor de rusine.Oricum ,niciodata nu va mai avea sclipirile de geniu referitoare la Ponta si Daciana prezente in poemul sau:"Mr.Pirt si curva popii".Acolo te-ai autodepasit Maestre,eminescu meu de mucava.
7.   Basisti infecti trimis de
( 7 nov 2014, 16:49:13
Pareri in monitorul au doar baiatu lu mami si ala lat , daca e caldura a dat bani Ponta, daca nu e, e ca Ponta... Dupa 10 ani in care l-ati votat pe Lungu cu 2 maini, voi basistii johanisti, ati constatat ca e naspa asa doar PENTRU ca il sustine pe Ponta! Sunteti la fel de jalnici ca taranul ala de primar! Radu ☭  mai stergete pe la gura frustratule. Vine pedeleul inapoi la putere si va da de toate! O sa va incalziti toti la mall!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei