Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 nov 2014 - Anul XIX, nr. 260 (5769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă lărgită

Poliţişti de frontieră acuzaţi de tentativă de omor după ce au împuşcat un tânăr suspect de implicare în trafic cu ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datele problemei în cazul tânărului în vârstă de 32 de ani împuşcat de poliţiştii de frontieră încep să se modifice radical. Adrian Florin Andrişan a depus o plângere penală împotriva poliţiştilor care l-au împuşcat acum câteva zile, plângere în care îi acuză nici mai mult nici mai puţin de tentativă de omor.

Tânărul spune că folosea maşina respectivă pentru transportul de materiale şi bunuri necesare în gospodărie, acesta fiind şi motivul pentru care toate scaunele erau scoase, mai puţin cel al şoferului.

„La data menţionată eram singur în maşină şi mă deplasam pe drumul comunal din comuna Bilca în vederea achiziţionării unor cereale necesare ca nutreţ pentru animale. Menţionez că mă deplasam cu viteză redusă într-o zonă locuită, întrucât nu cunoşteam exact locaţia persoanei care vindea cereale. De asemenea, menţionez că în acea perioadă, în zona respectivă circulau mai multe autovehicule atât în sensul meu de mers cât şi în contra sens, eu nefiind singura maşină de pe traseu”, a arătat Andrişan.

Acesta spune că s-a intersectat cu o Dacia Logan fără nici un însemn, care nu avea nici girofar sau portavoce, prin care să i se dea de înţeles că ar aparţine unei instituţii a statului român.

La scurt timp, maşina respectivă a început o cursă de urmărire a autovehiculului marca Mitsubishi Shogun.

„Am observat că respectiva maşină mă talonează din spate şi mă agresează în trafic, însă nu mi s-a facut nici un semn regulamentar de oprire (paletă, avertisment sonor sau luminos) şi de asemenea nu am văzut nici o persoană îmbrăcată în uniformă a cărei calitate să o pot identifica”, a precizat Adrian Florin Andrişan.

 

Împuşcăturile, varianta lui Andrişan

Pentru că nu avea nici o certitudine că este urmărit de o maşină a poliţiei de frontieră, tânărul a preferat să nu oprească. Ceea ce a urmat pare desprins din filmele cu gangsteri.

„După aproximativ un kilometru am auzit zgomote pe care acum le identific ca împuşcături, după care au început să sară scântei din maşina mea, am simţit că sunt lovit în spate în zona toracelui şi în umăr, de asemenea am simţit că mi-a trecut un obiect pe lângă ureche. Instantaneu mi s-a făcut rău, nu mi-am mai simţit picioarele, instinctiv am tras de volan şi m-am deplasat spre acostament unde maşina s-a oprit singură ca urmare a opririi motorului, eu neputând să mai apăs pedalierul. După acest  moment au apărut două persoane îmbrăcate în haine închise la culoare, care m-au ameninţat cu pistoalele. Le-am spus că sunt rănit şi unul dintre ei (cred agent de poliţie) s-a deplasat cu mine la spital întrucât i-am cerut acest lucru, spunându-i că simt că mor”, a arătat Adrian Florin Andrişan.

Tânărul este de părere că agenţii de poliţie şi-au depăşit flagrant atribuţiile de serviciu şi în realitate au urmărit să-l omoare, folosind un pistol de calibru 9 mm.

Andrişan a explicat şi de ce s-a considerat vânat ca o fiară: „Chiar în momentul în care s-ar fi făcut uz de armă, focul executat ar fi trebuit să vizeze pneurile sau trenul de rulare al autovehiculului şi nu partea superioară a corpului unei persoane care nu săvârşise în mod flagrant nici o infracţiune. Menţionez că aşa cum se poate vedea cu uşurinţă din urmele de pe autovehiculul meu (eventual chiar prin efectuarea unei expertize balistice) focurile de armă, patru la număr, din care două sau trei m-au atins în zona toracelui, au fost efectuate în plan orizontal, direct către persoana mea cu intenţia de a mă ucide sau acceptând indiscutabil această posibilitate. Astfel, gloanţele nu au ricoşat din pământ, ci au fost trase în mod direct prin lunetă, trecând şi prin parbriz la o înălţime de aproximativ 1,5-1,6 m (apreciere estimativă), deci au fost îndreptate spre zona superioară a toracelui (piept şi gât) şi spre zona capului”, se mai arată în plângerea penală.

 

Avocat Ostaficiuc: „Mulţumesc lui Dumnezeu că în respectivul autovehicul nu se aflau şi alţi pasageri”

Adrian Florin Andrişan crede că modul în care au acţionat poliţiştii este unul elocvent vizavi de o infracţiune de tentativă de omor, în plus existând la un moment dat şi suspiciunea de a rămâne paralizat în partea inferioară a trupului.

La rândul său, Laurian Ostaficiuc, avocatul care-l reprezintă pe Andrişan, este de părere că toată acţiunea este una desprinsă din filmele cu mafioţi, deşi nimic nu ar fi dus la această concluzie.

„Trecând peste chestiunile juridice vizând existenţa unor elemente constitutive ale unei infracţiuni, ca membru al societăţii civile sunt profund indignat şi uimit de modalitatea în care reprezentanţii unei autorităţi a statului fac uz de forţă letală fără nici o justificare de ordin obiectiv verificabilă în mod determinat. Mulţumesc lui Dumnezeu că în respectivul autovehicul nu se aflau şi alţi pasageri, pentru că în raport cu modalitatea de executare a focurilor de armă consecinţele ar fi putut fi ireveresibile”, a declarat Laurian Ostaficiuc.

 

Poliţia de Frontieră aşteaptă rezultatul anchetei Parchetului

Între timp, tânărul care a fost împuşcat săptămâna trecută a fost transferat din Secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean Suceava în Secţia de Chirurgie. Potrivit medicilor, starea sa de sănătate este bună şi nu există nici un risc de a rămâne paralizat.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Suceava şi-au exprimat un punct de vedere vizavi de acuzaţiile privind infracţiunea de tentativă de omor.

„În cazul în care împotriva poliţiştilor de frontieră a fost depusă o plângere penală, autorităţile competente vor efectua activităţi specifice urmând ca la final, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să se ia măsurile care se impun”, a declarat comisarul-şef Ilie Poroch Seriţan, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei de Frontieră Suceava.

 

Care sunt acuzaţiile aduse lui Andrişan

Adrian Andrişan este acuzat că miercurea trecută a refuzat să oprească la semnalul poliţiştilor de frontieră, care au încercat să tragă pe dreapta două autoturisme Mitsubishi Shogun. A urmat apoi o urmărire ca-n filme, cu sirena şi girofarul pornite, însă şoferii fugari nu s-au supus somaţiilor legale.

„Conform procedurilor legale în vigoare, colegii mei au folosit armamentul din dotare, fiind trase cinci focuri de avertisment în plan vertical şi patru spre pneurile unuia dintre autoturisme”, a declarat  comisarul-şef Ilie Poroch Seriţan.

Acesta a explicat că, după aproximativ un kilometru, unul dintre autoturismele urmărite a oprit perpendicular pe axul drumului, astfel încât să blocheze  în trafic autospeciala Poliţiei de Frontieră, intenţia fiind aceea de a asigura dispariţia de la faţa locului a celuilalt autoturism urmărit.

În maşina oprită, a fost identificat la volan un anume Florin Andrişan, în vârstă de 32 de ani, din Frătăuţii Noi. Acesta a fost atins de gloanţele poliţiştilor de frontieră, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava.

Ulterior, în zona de frontieră au fost găsite nouă colete abandonate, în care se aflau ţigări de provenienţă ucraineană.

Oamenii legii au numărat ţigările din interiorul acelor colete: aproape 6.000 de pachete, marca Viceroy, cu timbru ucrainean, ţigări despre care se crede că erau cele protejate de tânărul împuşcat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţişti de frontieră acuzaţi de tentativă de omor după ce au împuşcat un tânăr suspect de implicare în trafic cu ţigări.
 Vizualizări articol: 7753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Poliţişti de frontieră acuzaţi de tentativă de omor după ce au împuşcat un tânăr suspect de implicare în trafic cu ţigări3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lege si faradelege trimis de
( 7 nov 2014, 11:46:16
s-a intamplat ce era de asteptat pana la urma.EXPERTIZA BALISTICA VA STABILI CU CERTITUDINE CA S-A FACUT UZ DE ARMA FARA RESPECTAREA CEL PUTIN A CONDITIILOR LEGALE CA SA NU MAI VORBIM DE TENTATIVA DE OMOR SAU VATAMARE CORPORALA GRAVA ,ABUZ IN SERVICIU .DACA CITESTI VATENT TEXTUL DE LEGE ITI DAI SEAMA SI SINGUR CA POLITISTUL SI-A DEPASIT ATRIBUTIILE TRECAND DINCOLO DE LEGE .PURTATORU DE CUVANT NE FACE IDIOTI IN FATA CAND SPUNE CA FOCURILE DE ARMA AU FOST TRASE IN PNEURI CAND DE FAPT SE VEDE CLAR CA AU FOST TRASE DIRECT SPRE CONDUCATORUL AUTO,VARIANTA PURTATORULUI DE CUVANT SE SUSTINE NUMAI DACA A VRUT SA SPUNA CA DE FAPT FOCURILE DE ARMA AU FOST TRASE INSPRE ROATA DE REZERVA CARE LA TIPUL ACESTA DE MASINI ESTE PRINSA INTR-UN LOCAS SPECIAL UNDEVA IN ZONA UNDE SE AFLA SI URMELE DE GLOANTE.
2.   MARE ATENTIE trimis de
( 7 nov 2014, 12:16:09
Art. 268 Inducerea in eroare a organelor judiciare
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, in scopul de a dovedi existenta unei fapte prevazute de legea penala ori savarsirea acesteia de catre o anumita persoana, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
2.1  RE: MARE ATENTIE trimis de
( 7 nov 2014, 12:26:23
Cu-n limbaj de mafioţi,
Sunt corupţi, escroci sau hoţi,
Pr'etini, rude – chiar mătuşe,
DNA-u-i vrea-n cătuşe;
Soaţa-mi dragă cugeta:
Doamne, bine le-ar mai sta!...
3.   MARE ATENTIE trimis de
( 7 nov 2014, 12:43:56
Bă eşti nebun ?! Câtă violenţă din partea poliţiei ! Dacă au greşit persoana ?! ACUZATIILE ADUSE SUSPECTULUI PANA IN PREZEN SUNT CEL PUTIN SPECULATIVE SI NESUSTINUTE DE INSASI PROBATORIU DIN CATE SE PARE.În plus, nicio ACUZATIE nu se poate baza pe impresii, intuiţie, o simplă asociere de idei sau de prejudecăţi, indiferent de valoarea lor.Din nefericire la noi inca se mai practica metodele comuniste bazate pe PRESUPUNERI si drept urmare o mana spala pe alta, si amandoua obrazul ... Traiasca Securitatea, fosta,actuala si viitoare! ... Vai de steaua noastra!
4.   MARE ATENTIE trimis de
( 7 nov 2014, 13:12:23
La noi, în dulcea Românie
Se-ntâmplă-adeseori minuni,
De a ajuns corupt să fie
Şi detectorul de minciuni.
5.   Abuzuri, intoxicare cu minciuni, spalarea imaginil trimis de
( 7 nov 2014, 13:14:38
Ţintind să-i prindă mai uşor,
Pe cei ce sunt corupţi, în plasă,
Se infiltrează-n rândul lor,
Dar, unii, uită să mai iasă.
6.   Lege? trimis de
( 7 nov 2014, 13:17:27
Corupţia, manifestată,
Prin furtişag şi mită,
Stă undeva netulburată,
De bodiguarzi păzită.
.................................
Rău ar fi să-i arestăm pe toţi,
Pe corupţi, pe profitori, pe hoţi,
N-am mai întruni, e evident,
O majoritate-n Parlament.
..............................
Aş propune, pentru toţi
Cei corupţi, escroci şi hoţi,
De la mic până la mare:
Tot anul în... Postul Mare!
autor anonim si nu prea
7.   !!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
( 7 nov 2014, 14:43:40
chiar nu intra nici un militian sa ma contrazica??!!!!!!!!!!
aici nu este vorba daca suspectul este vinovat de ceva sau nu (eu cred ca este vinovat dar se pare ca nu se poate dovedi si daca se poate bine ar fi) aici este vorba de incalcarea legii de insusi cel care ar trebui sa o pazeasca si de o brutalitate incredibila care imi provoaca frisoane ganindu-ma ca oricine putea fi in locul lui.
parerea mea.............
7.1  RE: !!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
( 7 nov 2014, 17:57:36
,,DE UNDE STIU CA UZUL ALA DE ARMA N U A FOST LEGAL ??''
DE AICI STIU:
L17/1996 privind regimul armelor, munițiilor și materialelor explozive,

Art. 49 alin (6):
„În cazul folosirii armelor impotriva autovehiculelor se executa un foc în plan vertical, iar apoi se va trage în pneurile acestora în scopul imobilizarii”

OUG 104/2001
Art. 32^2, alin. (7),
„În cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea, în scopul imobilizării acestora."Ori focurile de arma au fost trase inspre om nu inspre pneuri ,asta este indubitabil .Cat despre ,,contrabandist'', daca se dovedeste vinovat sa plateasca cu varf si indesat dar una este fapta ,,contrabandistului '' si alta este politistului,asta nu vreti voi sa intelegeti!!!Pana intr-un final procuratura si mai apoi judecatorii o sa se pronunte asupra vinovatiei si o sa vezi ca atat eu cat si tazz avem dreptate .............................. vrei sa-l aperi pe politist vino cu un paragraf de lege sau macar norma interna prin care sa arati ca politisti pot impusaca oameni in spate .
8.   Doar Baghera si Tazz trimis de
( 7 nov 2014, 16:01:47
doar atât puteți ? de unde știți că uzul ăla de armă n u a fost perfect legal?? ascultați doar contrabandistul? ăla e nevinovat ca un prunc!! mergea și el un pic pe stradă și dintr-o dată se apucă să îi i-a mașina la țintă!?! Breee!!! sunteți nebuni?? contrabandiști?? fani monitorul de suceava? despre ce vb aici? despre cum un bou încearcă să o scalde și să scape de un dosar de contrabandă!!! nu altfel!!!! ATENȚIE MAXIMĂ!!!
9.   FOX trimis de
( 7 nov 2014, 17:51:24
Foxman, amuia vine nea TAZ si pretenii lui care o sa iti explice ei toata treaba:))cat de nevinovat e asta, cum mergea el saracu asa pe drum si ca defapt cauta sa cumpere nutreturi nu pt animalele lui ci pt un adapost de animale si meletienii de frontiera l-au puscat in ☭ si chiar l-a durut!!si daca nu o sa gaseasca argumente bune, gaseste el ceva un semn de punctuatie ceva...ba chiar o sa-ti spuna ca nu ai scris lizibil:))stai ca amuia TAZ iti explica el:))
10.   Bravo politistilor trimis de
( 7 nov 2014, 18:21:09
Nu mai fa pe victima, zi mersi ca nu ti-ai luat un glont in cap, cunoastem cu ce va indeletniciti. Tot respectul pentru oamenii legii.
10.1  RE: Bravo politistilor trimis de
( 7 nov 2014, 18:50:34
FOARTE BINE PUNCTAT stapler.Like!
11.   Pentru miopi... trimis de
( 7 nov 2014, 18:30:33
L17/1996 privind regimul armelor, munițiilor și materialelor explozive,

Art. 49 alin (6):
„În cazul folosirii armelor impotriva autovehiculelor se executa un foc în plan vertical, iar apoi se va trage în pneurile acestora în scopul imobilizarii”

OUG 104/2001
Art. 32^2, alin. (7),
„În cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea, în scopul imobilizării acestora."

Sunt perfect convins că ăla e contrabandist. Dar se vede din avion că polițistul a acționat într-o manieră proprie, nicidecum nu a respectat prevederile legale privind focul asupra unui autovehicul în scopul imobilizării acestuia.
N-o mai suciți degeaba. Pute îngrozitor a tentativă de omor. Și se va dovedi asta. Cineva o să plătească pentru asta. O instituție va fi din nou pătată.
Poate vă spune și vouă cineva că John Wayne a murit.
12.   Lege? trimis de
( 7 nov 2014, 18:31:08
culmea este ca eu chiar stiu cu ce va ocupati o mare parte dintre voi militienilor dar prefer sa ma confesez la DNA .
13.   Acelasi nebun trimis de
( 7 nov 2014, 19:05:37
bagheera, tazamanian, ragnarok etc. 100 de id-uri, dar acelasi bolnavior. lasati-l, ca nu stie ce face.
13.1  RE: Acelasi nebun trimis de
( 7 nov 2014, 21:21:06
ok..sunt de acord cu tine. acelasi nebun..o fi ,ca asa va place militienilor din zona sa i catalogati pe cei care au nebunia necesara sa spuna coruptiei si mafiei pe nume.... Dar ,Inteligenta Voastra , vi se pare normal ca politia sa traga direct in omul de pe strada indiferent daca era contrabandist,hot sau ciminal...se pune problema modului in care au tras politistii...exista o lege care prevede anumite reguli...mai ales in privinta armelor...ce l a determinat pe politistul respectiv sa traga direct in cap? Ne poti raspunde la modul cinstit? ce conteaza infractiunea de care se facea sau nu vinovat respectivul?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei