Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iul 2014 - Anul XIX, nr. 160 (5669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Gura Humorului

Sute de participanți din ţară şi de peste hotare, îmbrăcați în costume populare, la Balul Gospodarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Balul Gospodarilor, acţiune înscrisă în programul Zilelor Humorului, a reunit vineri seară, 11 iulie, la Complexul Turistic Toaca Bellevue, un număr impresionat de participanți din ţară şi de peste hotare, fiecare dintre ei făcându-și intrarea la bal  „pe baza buletinului de identitate, care este costumul popular”, după cum spunea Vera Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare Gura Humorului. 

 

Invitaţi: Fanfara de la Rezina şi Grupul folcloric Haiducii

Marele bal humorean, la care ţinuta a fost obligatorie, costumul popular fiind vedeta, a ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Manifestarea, organizată de Primăria oraşului Gura Humorului, Centrul Cultural Local, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Vatra Satului, s-a dovedit a fi un succes. Peste 300 de participanţi s-au prins în hora prieteniei.Veniţi de peste munte, gospodarii din comuna Leşu, judeţul Bistriţa-Năsăud, însoţiţi de primarul Ion Pop, au adus salutul fraţilor ardeleni, printr-un program de cântece şi jocuri populare care au încântat publicul. Preşedintele Asociaţiei Culturale Vatra Satului, Călin Brăteanu, ne-a spus cădin Basarabia, la petrecere au fost prezenţi membrii Fanfarei de la Rezina şi Grupul folcloric Haiducii, alături de preşedinta raionului, Eleonora Graur, şi părintele Adrian, stareţ al Mănăstirii Saharna. Acesta din urmă a transmis în cuvântul de deschidere al programului salutul gospodarilor basarabeni.

 

Cântece şi jocuri din mai multe vetre folclorice

Şi-au dat mână cu mână gospodari din Gura Humorului şi gospodari veniţi din alte localităţi sucevene, care au adus cu ei cântecele şi jocurile vetrelor folclorice pe care le-au reprezentat: Straja, Vicov, Cajvana, Stroieşti, Cacica, Valea Moldovei, Mănăstirea Humorului, Udeşti, Todireşti, Grăniceşti.Programul serii a fost unul încărcat, mulţi artişti fiind aplaudaţi pentru evoluţiile lor. Alături de Trupa Rekord, au interpretat Călin Brăteanu, Adriana Bucevschi, Gheorghiţă Rotaru, Alexandru Brădăţan, Bianca Ciubotariu, Elisabeta Chira. Lidia Loredana Seserman, membră a Asociaţiei Culturale Vatra Satului, prezentă la evenimenul de la Gura Humorului, ne-a spus că “toţi participanţii la petrecere s-au prins în jocurile de altădată specifice vetrelor folclorice din care provin. S-a cântat, s-au legat prietenii, s-au ascultat epigrame, s-au încheiat parteneriate culturale. Astfel,  toţi cei prezenţi s-au bucurat de atmosfera caldă de altădată, care a făcut pe toată lumea fericită”.

 

Costume populare din Malta, Turcia, Ucraina, Bulgaria, Kazahstan

O prezenţă plăcută a serii au fost participanţii la Festivalul Euroritm 2014, ediţia a II-a, care au purtat hainele populare ale naţiunilor pe care le-au reprezentat în concurs. Alături de costumele populare româneşti au putut fi admirate de cei peste 300 de participanţi costume populare din Malta, Turcia, Ucraina, Bulgaria, Kazahstan. Mihai Mardare, directorul Centrului Cultural Local Gura Humorului, a declarat că „invitaţii de peste hotare au fost plăcut impresionaţi de ceea ce au trăit în acestă seară, de frumuseţea cântecului, jocurilor, costumelor şi, nu în ultimul rând, de frumuseţea oamenilor întâlniţi în Bucovina”.Un salut din partea gospodarilor din Nordul Bucovinei a fost transmis de Iurie Levcic, directorul  Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi.În calitate de staroste al manifestării, Călin Brăteanu a declarat că „Balul Gospodarilor de la Gura Humorului este cel mai frumos bal al gospodarilor din lume, oganizat într-un oraş.Este vizibil faptul că acest concept de promovare şi valorificare a culturii tradiţionale din Bucovina este o poveste de succes şi reprezintă un bun produs cultural bucovinean”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de participanți din ţară şi de peste hotare, îmbrăcați în costume populare, la Balul Gospodarilor.
 Vizualizări articol: 2559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de participanți din ţară şi de peste hotare, îmbrăcați în costume populare, la Balul Gospodarilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei