Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 225 (5432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din cauza orgoliilor

Consilierii locali şi-au dat cu stângul în dreptul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu un vot dat aiurea, fără a cântări consecinţele acestuia, aleşii locali suceveni au „faultat” mai multe iniţiative ale executivului local, care depindeau de rectificarea bugetară pusă în discuţie în şedinţa de ieri a Consiliului Local.

Primul proiect pus în discuţie viza rectificarea în minus la mai multe capitole bugetare, pentru diverse lucrări, care, din varii motive, nu pot fi realizate anul acesta, ori se fac doar parţial, încât nu mai sunt necesare toate fondurile alocate.

 

Centrul Cultural Bucovina, mărul discordiei

Cea mai mare sumă propusă spre rectificare în minus, două milioane de lei, era cea de la lucrările de transformare a fostului Cinema Modern în viitorul Centru Cultural Bucovina.

Măsura a fost aspru criticată de reprezentanţii PDL, care au acuzat administraţia că dă o lovitură grea culturii.

„În ultima vreme ne place să mergem la Botoşani la meci, la film, la teatru, la filarmonică... Suntem aleşi să creăm premizele culturii la Suceava. Nu se poate face prin eliminarea banilor prinşi în buget pentru aceste investiţii. Trebuie finalizate investiţiile pornite pe vremea guvernării PDL”, a spus Lucian Harşovschi, liderul grupului PDL din Consiliul Local.

Explicaţiile date de primarul Ion Lungu, care a precizat că, cu tot cu diminuare, pentru această lucrare tot mai rămân 1,9 milioane de lei prevăzuţi în buget, mai mult decât suficient pentru o lună de zile, cât se mai pot face lucrări acolo, nu i-au mulţumit pe cei din PDL, care au continuat să critice măsurile de diminuare bugetară a unor capitole de investiţii.

Nici propunerea lui Lungu, de a reduce banii alocaţi lucrărilor de la Cinema Modern cu doar jumătate din suma propusă iniţial, astfel încât suma prevăzută la acest capitol bugetar să fie de 2,9 milioane de lei (29 de miliarde de lei), tot nu a avut efectul scontat.

În ciuda concesiei făcute şi a explicării motivelor pentru care se fac aceste diminuări, proiectul de rectificare bugetară a primit votul de blam al consilierilor din opoziţie, conform deciziei luate pe linie de partid, dar şi al unora din USL, ale căror orgolii nu au fost satisfăcute de modul de împărţire a banilor „tăiaţi” de la alte proiecte.

 

Consecinţele votului

Primarul Ion Lungu a primit cu nemulţumire rezultatul final al voturilor, mai ales că le explicase consilierilor că o mare parte din banii diminuaţi de la diverse capitole bugetare urmau să fie ţinuţi la fondul de rezervă, pentru a putea fi ajutată Termica să plătească către E.ON facturile pentru gazul metan necesar asigurării căldurii şi apei calde.

Spre surpriza consilierilor care au votat contra rectificării bugetare, alte efecte au început să se vadă imediat, de la punerea în discuţie a altor proiecte, care au trebuit să fie retrase de pe ordinea de zi, pentru că depindeau tocmai de sumele puse în discuţie anterior.

Astfel, a „picat” proiectul prin care mai multor unităţi şcolare le erau repartizate fonduri de 520.000 lei (5,2 miliarde lei vechi), pentru lucrări de investiţii şi reparaţii, dar şi alocările de fonduri pentru ajutoare sociale, pentru cantina săracilor, pentru Direcţia Pieţelor, pentru iluminat public, pentru plata apei pluviale, dar şi a reparaţiilor stradale.

Cea mai dură lovitură a venit atunci când, la finalul şedinţei, Lungu le-a atras atenţia consilierilor locali că tocmai au „dat cu piciorul” unei sume de 37 de miliarde de lei vechi.

„Suntem obligaţi să convocăm o şedinţă extraordinară. Astăzi nu au fost motive economice sau administrative de respingere a rectificării bugetare, ci doar motive politice. În elanul muncitoresc cu care a fost respinsă s-a refuzat o sumă de 37 de miliarde de lei vechi primită de la bugetul de stat pentru compensări de arierate. Dacă nu aprobăm aceşti bani până la 30 septembrie pierdem banii”, i-a atenţionat Lungu.

 

Şedinţă extraordinară

„Noi suntem responsabili şi suntem de acord cu orice rectificare bugetară, numai să mai discutăm înainte pe anumite subiecte. Trebuie să asigurăm căldură populaţiei, e clar că vor trebui bani pentru plata gazului metan, încât suntem de acord să venim la o şedinţă extraordinară, la orice oră şi în orice zi, pentru a vota rectificarea bugetară”, a spus, conciliant, liderul grupului PDL, Lucian Harşovschi.

Convocarea unei şedinţe extraordinare a fost solicitată şi de consilierii PNL, prin Corneliu Vornicu, astfel încât, luni, 30 septembrie, la ora 10.00, aleşii locali se vor întruni din nou, să repare greşeala făcută ieri, când şi-au dat cu stângul în dreptul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii locali şi-au dat cu stângul în dreptul.
 Vizualizări articol: 1557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consilierii locali şi-au dat cu stângul în dreptul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(27 sep 2013, 14:22:31
problema este Termica care ar trebui desfiintata.
Observ ca aceasta societate este "ajutata" din banii nostri, si aici ma refer la cei care au optat pentru centrale termice deoarece s-au saturat sa plateasca caldura si pentru altii.
Majoritatea cetatenilor "buni platnici" s-au debransat, si au ramas cei care... voteaza in functie de pachetul pe care il primesc lunar de la primarie (asistatii sociali).
Uite de asta primarul se da peste cap ca sa ii multumeasca deoarece acestia l-au votat in masa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei