Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 aug 2012 - Anul XVII, nr. 201 (5106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie ingrată

PSD reclamă salarii plătite cu întârziere şi iminente concedieri la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Situaţia de la SC Termica SA Suceava pare tot mai dificilă, dovadă şi salariile plătite cu întârziere. Dacă până acum era vorba de un decalaj de câteva zile, luna aceasta s-a ajuns deja la 10-11 zile de întârziere la plata drepturilor salariale. Această problemă va fi pusă pe tapet cu ocazia primei şedinţe de Consiliul Local, programată pentru ziua de mâine, de consilierii PSD, PNL şi PP-DD. Aceştia au iniţiat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind constituirea unei comisii de analiză a situaţiei de la Termica.

Iniţiatorul acestui proiect este consilierul social-democrat Ovidiu Donţu, care consideră că bugetul Termica se formează, de şapte ani, „intenţionat greşit, în sensul că pentru a putea efectua cheltuielile bugetate se prezintă în mod nereal venituri care nu au fost încasate niciodată de societatea de termoficare în cuantumul planificat”.

Ovidiu Donţu cere verificarea modului în care s-a cheltuit suma de 10 milioane de euro din programul „Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene”, dar şi modul în care au fost aplicate hotărârile Consiliului Local în domeniul termoficării, precum şi modul în care s-au încredinţat lucrările de subantrepriză la societatea de termoficare.

„Modul cum a fost gestionat patrimoniul la societatea de termoficare mă face să cred că aceasta este principala problemă a întârzierilor în plata salariilor de la Termica, precum şi motivele reale ale iminentei concedieri a circa 400 de salariaţi, odată cu falimentul Termica, suplimentar faţă de concedierile de până acum, ţinând cont că datoriile societăţii se ridică la suma de 555 de miliarde de lei vechi”, a arătat Ovidiu Donţu.

 

Ce ar trebui să verifice comisia de analiză de la Termica

Opt sunt punctele pe care consilierii locali din partea PSD, PNL şi PP-DD vor să le propună în atenţia viitoarei comisii de analiză a activităţii de la Termica. Unul dintre puncte este analiza modului cum a fost făcută reducerea capitalului social al Termica, urmată de compensarea datoriilor cu Primăria Suceava. Un alt punct extrem de important este analiza impactului litigiului dintre Primăria Suceava şi Termica referitor la suprafaţa de 1.554.636 mp terenuri din zona Termica şi modul în care a fost aplicată HCL privind stingerea datoriei reprezentând subvenţia pentru încălzire în compensare cu aceste terenuri. Tot la fel de importantă este şi analiza modului în care au fost gestionate şi utilizate fondurile în achiziţiile publice, prin licitaţii, de către Termica, în principal în asigurarea necesarului de cărbune.

Analiza modului în care s-au utilizat şi gestionat sumele din programul "Utilităţi şi mediu la standarde europene" la nivelul municipiului Suceava şi legalitatea subantreprizelor în legătură cu acest proiect reprezintă o altă propunere care va trebui analizată de comisie.

Întârzierile la plata salariilor, precum şi situaţia economico- financiară şi a celelalte probleme patrimoniale care au condus la actuala situaţie vor constitui o altă prioritate.

Membrii comisiei de analiză vor mai avea ca sarcină verificarea exactităţii şi realităţii datelor înregistrate în evidenţele contabile ale Termica şi ale Primăriei Suceava, în baza deconturilor justificative lunare privind subvenţiile necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, potrivit prevederilor O.G. 36/2006 cu modificările si completările ulterioare.

Analiza modului în care a fost evidenţiat şi recuperat TVA-ul  la societatea de termoficare şi impactul acestor operaţiuni asupra bugetului societăţii, dar şi alte situaţii care au afectat patrimoniul Termica sunt alte două puncte pe ordinea „anchetei”.

Rezultatele analizei trebuie prezentate în Consiliul Local Suceava până cel mai târziu pe 31 octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD reclamă salarii plătite cu întârziere şi iminente concedieri la Termica.
 Vizualizări articol: 935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
PSD reclamă salarii plătite cu întârziere şi iminente concedieri la Termica5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei