Dintre cei patru indivizi din municipiul Suceava săltaţi joi dimineaţă de ofiţerii Antidrog sub acuzaţia că au racolat mai mulţi tineri pe care i-au trimis să transporte stupefiante pentru reţelele internaţionale de trafic de droguri, trei au fost prezentaţi, ieri după-amiază, instanţei de judecată, primind mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Anchetatorii, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) –Serviciul Teritorial Suceava, au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la acest caz, susţinând că ancheta este încă în desfăşurare.
Din informaţiile pe care am reuşit să le obţinem, cei trei suspecţi, Andrei Şincai, Tomaşciuc Radu Cozmin, zis DMX, şi Gheorghiţă Florea, zis John, au fost arestaţi în urma a şapte percheziţii domiciliare care au avut loc în dimineaţa zilei de joi.
Cei trei sunt acuzaţi că au racolat şase tineri care au devenit cărăuşi de droguri în Europa şi în America de Sud.
Există informaţii că cel puţin unul dintre cărăuşii racolaţi de cei trei suspecţi a fost arestat în afara graniţelor României, după ce a fost prins în flagrant în timp ce transporta stupefiante de la o destinaţie la alta.
Afacerea cărăuşilor de droguri a fost pusă pe picioare la Suceava în 2007, ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) identificând două grupări care au racolat în total în jur de 130 de cărăuşi, marea majoritate tineri din municipiul Suceava.
Peste 70 dintre aceştia au fost prinşi şi închişi în puşcării din întreaga lume.
Ce pedepse au primit inculpaţii dosarului racolatorilor de cărăuşi
Pe rolul instanţelor de judecată sucevene se află două dosare, fiecare cu câte 12 inculpaţi.
Într-unul dintre dosarele respective, magistraţii Tribunalului Suceava au dat pronunţarea luna trecută. Cezar Ştefan Bilius, considerat a fi liderul uneia dintre grupări, a primit 15 ani de închisoare, iar Adrian Bilius, Raul Gabriel Hândrescu şi Ingrid Lesniac (fostă Tecuceanu), câte zece ani.
Alţi şapte inculpaţi (Andrei Daniel Bîgea, Nicolae Păcurari, Florin Constantin Căliman, Dimitrie Traian Grosu, Adrian Manuel Mihai, Daniela Golea, Boris Andrei Rotaru) au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare.
Un singur inculpat din lista celor 12, Cosmin Evelin Postalnicu, a scăpat doar cu opt luni de închisoare cu suspendare.
Sentinţa a fost atacată la instanţa superioară atât de către inculpaţi, cât şi de DIICOT.
În cel de-al doilea dosar nu s-a dat încă sentinţa, inculpaţii, Marian Mihai Poroşnicu, Constantin Mitică Jardă, Lucian Lupu, George Ionuţ Bleancă, Bogdan Alexandru Grosu, Lucian Decebal Ignătescu, Bogdan Iovu, Ingrid Tecuceanu, Adrian Lucian Străchinaru, Cătălin Constantin Anghelina, Liviu Ilucă şi Petrică Marcel Popescu, aşteptând încă verdictul magistraţilor.
Racolatorii primeau între 1.500 şi 3.000 de euro pentru fiecare cărăuş
În rechizitoriile celor două dosare înaintate instanţei de judecată în afacerea cărăuşilor de droguri, anchetatorii vorbesc despre sumele de bani promise celor care îşi asumau riscul de a transporta stupefiante în bagaje ori în stomac, prin înghiţire.
„Pentru fiecare transport, erau plătiţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro, iar racolatorii acestora primeau de la membrii reţelelor sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de euro pentru fiecare curier de droguri racolat”, susţineau anchetatori, vorbind despre aproape 100 de kilograme de heroină şi cocaină confiscate de la cărăuşii prinşi de autorităţile străine.
„Nucleul reţelei se află în Turcia, iar curierii români erau trimişi pe tot mapamondul din America de Sud, Uniunea Europeană, nordul Africii, sud-estul Asiei până în China”, precizau în comunicatele remise la vremea respectivă anchetatorii.
Liderul grupării de racolatori, copilul unor angajaţi din Poliţie
Ofiţerii Antidrog au început să investigheze afacerea „Cărăuşii” în martie 2008, atunci când la urechile lor a ajuns faptul că mai mulţi tineri din cartierul Obcini au astfel de preocupări infracţionale.
Cap al principalei grupări, au stabilit anchetatorii, era Cezar Ştefan Bilius, copilul unor angajaţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Tânărul şi tovarăşii săi de infracţiuni s-au specializat în afacerea cărăuşilor făcând, la rândul lor, între 2007 şi 2008, transporturi de droguri de mare risc, heroină sau cocaină, în beneficiul unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri, pe ruta Turcia – Europa de Vest sau China, ori America de Sud – Vestul Europei.
Cezar Ştefan Bilius, susţin procurorii DIICOT Suceava, a fost arestat, la 24 martie 2007, în Amsterdam, având asupra sa aproximativ un kilogram de cocaină.
A fost condamnat la 15 luni de închisoare.
În perioada în care a stat în spatele gratiilor, într-o închisoare din Olanda, suceveanul, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a intrat în legătură cu mai mulţi nigerieni, membri ai unor reţele internaţionale de trafic de droguri, iar aceştia l-au introdus în afacerea care avea să nenorocească zeci de familii de suceveni, inclusiv cea a lui Cezar Ştefan Bilius, care l-a cooptat la fărădelegi şi pe fratele său, Adrian Bilius.
Puşi să înghită bucăţi de morcovi pentru a vedea ce cantitate de droguri pot transporta în stomac
Potrivit mărturisirilor făcute de anchetatori, toţi cărăuşii care urmau să îngurgiteze droguri erau testaţi iniţial, fiind puşi să înghită bucăţi de morcov. „Le dădeau bucăţi de morcov de 5-7 centimetri, pentru a vedea câte pot înghiţi şi în funcţie de asta ştiau cam câte caşete cu cocaină ori heroină poate transporta fiecare cărăuş în parte”, povestea unul dintre poliţişti Antidrog.
În ziua în care urmau să livreze drogurile, explică aceeaşi sursă, cărăuşii nu mâncau nimic, iar cu câteva ore înainte şi pe durata transportului nu aveau voie să consume lichide.
După ce treceau de filtrele din aeroporturi şi ajungeau la destinaţie, pentru a putea elimina caşetele cu droguri, transportatorii luau laxative.
Unul dintre cărăuşii suceveni a reuşit, la un singur transport, să înghită nu mai puţin de 96 de caşete, cantitatea totală pe care o avea în stomac fiind aproape 1,2 kilograme de stupefiante.
(21 apr 2012, 15:41:14
Incearca sa nu ii mai bagi in "mizerie" si sa nu mai scrii toate aburelile si fara sa ai habar macar. Si stai tu linistit ca daca au facut ce zice DIICOT-ul o sa plateasca dar nu te trezi tu sa judeci si sa infloresti si sa informezi societatea cu toata stirile astea inflorite de la ziar la ziar !