Casa Judeţeană de Pensii Suceava a decontat, în cursul anului 2009, o sumă de 97.100 de lei reprezentând prestaţiile medicale pentru 45 de persoane implicate în accidente de muncă.
Potrivit directorului acestei instituţii, Camelia Chitul, în acest an Casa de Pensii a mai decontat 55.356 de lei pentru 51 de cazuri de boli profesionale şi a acordat despăgubiri de 65.954 de lei în opt cazuri de decese survenite în urma unor accidente de muncă.
Camelia Chitul a precizat că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2002 privind privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în cadrul Casei de Pensii funcţionează un sistem special pentru astfel de asigurări, gestionate de Compartimentul Accidente de Muncă şi Boli Profesionale.
“Consider că este util ca opinia publică să ştie că în situaţia în care se petrece un accident de muncă sau o persoană se îmbolnăveşte de o boală profesională, Casa Judeţeană de Pensii preia cheltuielile legate de reabilitarea medicală. În funcţie de gravitate, dacă persoana asigurată necesită protezare, prin Casa de Pesnii se acordă această prestaţie, pe toată durata vieţii”, a spus Chitul.
Directorul Casei Judeţene de Pensii a mai adăugat că, în cazul unui accident de muncă mortal, instituţia pe care o conduce plăteşte urmaşilor victimei o despăgubire în valoare de patru salarii medii brute.
Firmele au obligaţia să-şi asigure angajaţii în baza riscului profesional
Camlia Chitul a mai declarat că, potrivit noii legislaţii a muncii, firmele au obligaţia să-şi asigure angajaţii în baza riscului profesional la care se expun. Ea a explicat că această contribuţie la stat este variabilă, în funcţie de siguranţa locului de muncă.
Pe de altă parte, Camelia Chitul a mai spus că în afară de cheltuielile pentru spitalizarea victimelor accidentelor de muncă, Casa Judeţeană de Pensii decontează şi serviciile medicale pentru tratamentul bolilor profesionale, până în luna octombrie 2009 fiind decontată o sumă de peste 263.000 de lei Secţiei de Boli Profesionale din Frasin. Suma a acoperit serviciile medicale pentru 318 pacienţi.
“Este de reţinut faptul că toate sumele decontate de Casa Judeţeană de Pensii Suceava pentru victimele accidentelor de muncă sunt prevăzute distinct în bugetul instituţiei şi provin din sumele colectate de la angajatorii din judeţ. Aceasta arată cât de important este ca toţi angajatorii să folosească numai forţă de muncă angajată legal, să ofere condiţii de risc minim la locul de muncă şi să-şi plătească toate contribuţiile stabilite prin lege”, a mai spus directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava.