Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 apr 2008 - Anul XIII, nr. 82 (3763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Sucevenii, din ce în ce mai bolnavi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Starea de sănătate a sucevenilor se înrăutăţeşte de la an la an. O demonstrează statisticile care arată că a crescut numărul îmbolnăvirilor la aproape toate afecţiunile.

Conform datelor contabilizate de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava, a crescut numărul sucevenilor bolnavi de inimă, diabet, cancer, ulcer. Mai multe cazuri s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte bolile pulmonare, ale ficatului şi rinichilor. A cunoscut o creştere semnificativă şi numărul sucevenilor cu tulburări mintale, după cum reiese din datele oficiale.

Potrivit unui raport întocmit de ASP pe primele două luni ale anului în curs, numărul hipertensivilor a ajuns la 60.097, în 2008, de la 54.785, în 2007, în acelaşi interval, în timp ce numărul celor cu cardiopatii ischemice a crescut de la 30.806 la 31.917.

În intervalul ianuarie - februarie 2008, diagnosticul de afecţiune cerebro-vasculară a fost pus unui număr de 5.921 persoane, faţă de 4.867 anul trecut, în aceeaşi perioadă. De asemenea, în primele două luni ale acestui an, bolile pulmonare cronice obstructive au adus la medic 9.598 suceveni, comparativ cu 9.118 în 2007, în acelaşi interval. Tot anul acesta, boala ulceroasă a afectat 10.954 persoane, faţă de 10.717 anul trecut, iar cirozele şi hepatitele cronice 8.928, comparativ cu 8.281.

Tot în perioada ianuarie - februarie 2008, cu insuficienţă renală cronică au fost depistaţi 1.544 suceveni, faţă de 1.387 anul trecut, în aceeaşi perioadă, diagnosticul de cancer fiind pus unui număr de 7.268 persoane, comparativ cu 6.715 în 2007, în aceeaşi perioadă. Pe de altă parte, a crescut şi numărul sucevenilor cu tulburări mintale, de la 11.634 în primele două luni ale lui 2007 la 12.499 anul acesta, în acelaşi interval.

 

Săracii, cei mai afectaţi de schimbările climatice

În schimb, au scăzut îmbolnăvirile prin epilepsie, de la 2.759 în primele două luni ale lui 2007 la 2.673 în aceeaşi perioadă din 2008. Un alt diagnostic pus mai rar în acest an a fost cel de cord pulmonar cronic, fiind contabilizate 1.214 cazuri faţă de 1.280, în 2007. Şi tuberculoza a înregistrat în perioada ianuarie-februarie 2008 o scădere, numărul bolnavilor fiind de 620, comparativ cu 709 anul trecut.

Data de astăzi, 7 aprilie, marchează Ziua Mondială a Sănătăţii, iar cu ocazia acestui eveniment, în acest an, OMS atrage atenţia asupra necesităţii de a proteja sănătatea de efectele adverse ale schimbărilor climatice.

„Sănătatea este una din cele mai afectate de schimbările climatice. Dovezile ştiinţifice sunt clare: planeta se încălzeşte în mod accelerat şi aceasta este o cauză a activităţilor umane. Dacă tendinţa încălzirii planetei rămâne necontrolată, umanitatea se va confrunta cu tot mai multe fenomene negative, boli şi decese cauzate de dezastre naturale şi valuri de căldură, şi anume rate de incidenţă mai mari ale bolilor transmise prin alimente, apă şi vectori, mai multe naşteri premature şi boli în relaţie cu poluarea aerului. Mai mult decât atât, în multe părţi ale lumii, populaţii numeroase vor fi dislocate ca urmare a creşterii nivelului mărilor şi oceanelor şi afectate de secetă şi foamete”, spune dr. Odette Nicolae, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava.

Medicul arată că prin topirea gheţarilor, ciclurile hidrologice şi productivitatea terenului arabil se schimbă, iar câteva dintre efectele acestora asupra sănătăţii încep deja să se facă simţite.

„Impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii va fi resimţit cel mai mult de către cei săraci. Efectele fizice ale schimbărilor climatice vor varia în diferite locaţii geografice. Impactul asupra sănătăţii va depinde de nivelul de dezvoltare, sărăcie, educaţie, infrastructura de sănătate, structura politică. Iniţial, ţările în curs de dezvoltare vor fi lovite în cea mai mare măsură. Ţările cu cele mai mari niveluri ale sărăciei şi malnutriţiei, cu slabe infrastructuri de sănătate şi/sau tulburări politice vor face faţă cu cea mai mare dificultate”, avertizează şeful ASP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, din ce în ce mai bolnavi.
 Vizualizări articol: 1784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevenii, din ce în ce mai bolnavi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Despre sanatate trimis de
( 7 apr 2008, 12:15:46
Ce legatura are vremea cu starea de sanatate a oamenilor? De mii de ani traiesc oameni atat in zone reci cat si in zone extrem de calde.

De vina sunt hypermarketurile care s-au deschis la noi in oras. Suceveanul a renunat ca sambata sa se mai duca pe jos intr-o plimbare prin padure la cetate si se duce la magazin sa-mpinga cosul cu bucate! Bucate care oricum sunt, numai sanatoase nu!

Suceveanul are un nou hobby: Shoppingul de weekend!

Sa nu va mire ca auziti de tineri la 30-35 de ani care fac imfarct, accident vascular cerebral, diabet in stadii de insulino-dependenta, obezitate etc etc.

O alta sura de ibolnavire: poluarea. Poluarea creata de masinile aflate in ambuteiaje. Ambuteiaje create tot de aceste hypermarketuri. Unde se pomenea ca in Suceava pana acu 3 ani sa stai de doua ori la un semafor ca sa prinzi verde ??

Toate aceste deficiente se datoreaza scumpilor nostri primari: Ionescu & Lungu care au dat liber la asemenea grozavii chiar in centru
1.1  RE: Despre sanatate trimis de
( 7 apr 2008, 15:11:06
ia te uita la proasta de odette!fa,vizionara lu peshte,totul se raceste,numai tu ai calduri...
2.   Pentru cine trimis de
( 7 apr 2008, 12:49:56
Pentru cine si pentru ce se face atita propaganda intoxicind creierele sucevenilor ca ar fi bolnavi....si se dau atitea cifre...? Eu cred ca multi sint bolnavi de necunoastere si nestiinta.Si daca ii spui unei persoane mereu cit de rau arata s.ar putea sa le trebuiasca mai multe centre pt tratament mintal. Faceti un centru si pt tratarea doctorilor , observ ca au mare interes sa se inmulteasca numarul bolnavilor ! Hai sa zicem...MI.E BINE...MA SIMT DIN CE IN CE MAI BINE...!....MA SI MIR CIT MI.E DE BINE....! Amadeo ..ai dreptate...!
3.   Fata de proasta trimis de
( 7 apr 2008, 13:55:57
Ce fata de proastanaca ai Odett? Cine naiba te tine pe functie, ca desteapta nu esti?

Ce intoxici populatia cu tot felul de declaratii??
4.   STRESUL DE LA SREVICIU!!! trimis de
( 7 apr 2008, 13:56:54
S-AU INRAIT SI ISI FAC UNII ALTORA RAU.

CRED CA JUMATATE DIN BOLNAVI SUNT DIN SECTOARELE PUBLICE UNDE SE MANANCA UNUL PE ALTUL
5.   Influenta climei trimis de
( 7 apr 2008, 14:32:26
Pai are legatura clima cu sanatatea d-le Amadeo, pentru ca atunci cand e cald sau e aerul uscat se face un praf in oras de trebuie sa-ti aprinzi farurile de ceata.
6.   Neglijenta si nepasare trimis de
( 7 apr 2008, 16:51:02
avem parlament,avem guvern,avem spitale,avem medici care cu adevarat isi fac mesria,dar bantuie peste tot neglijenta si nepasarea fata de cei suferinzi.Focare de infectie la tot pasul si nu se incearca sa fie eliminate aceste focare chiar daca sunt anuntate pentru a fi eliminate de cei de la sanatatea publica.Se da vina pe schimbarile climaterice dar nu se spune nimic de neglijenta,neglijenta generalizata a celor care se ocupa de statistici in loc sa - si faca datoria de a apara pe cei supusi riscurilor de inbolnavire.Lupta pentru cat mai multi bani.
7.   Pacat trimis de
( 7 apr 2008, 17:38:31
omul creeatie sau evolutie traieste pe baza componentelor trup si suflet si nu pot fi luate separat aceste componente,consider ca dezechilibrul acestor componente au dus la cresterea numarului de boli legate de trup si suflet.S-a uitat acest aspect si factorul educativ este si mai bolnav.Nu poti trata niciodata separat doar o singura parte.
8.   NALAB AI DREPTATE trimis de
( 7 apr 2008, 21:59:21
DAR DIN PACATE DOBITOCII FARA SUFLET SI SCOALA NU SE IMBOLNAVESC NICIODATA DAR IMBOLNAVESC SIGUR FARA NICIO REMUSCARE PRIN RAUTATE ,PROSTIE SI VIOLENTA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei