Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 apr 2008 - Anul XIII, nr. 82 (3763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salvamont

În munţi e nevoie încă de echipament de iarnă

Serviciul Public Salvamont al judeţului Suceava ne-a informat că în munţii judeţului vremea rămâne închisă, friguroasă şi imprevizibilă, iar turiştii au nevoie de echipament complet de iarnă pentru ascensiunile montane. Şeful salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia, ne-a exemplificat capriciile vremii cu situaţia de pe Rarău, unde, la peste 1300 de metri altitudine, ninge în valuri şi zăpada măsoară pe alocuri 15 cm grosime.

Pentru deplasările din Călimani şi Suhard sunt necesare, potrivit salvamontiştilor, echipările cu schi de tură, colţari, pioleţi şi dotări de bivuac. Echipamentul complet de iarnă, harta şi telefonul mobil sunt de altfel obligatorii pentru toate traseele montane şi turiştii trebuie să mai ţină cont că în actualele condiţii meteo parcurgerea oricărui traseu din munţii judeţului durează 8-9 ore, pentru că vremea este foarte capricioasă şi terenul dificil de abordat chiar şi pietonal.

În masivul Rarău este posibilă şi deplasarea cu autovehicule, pe traseul Izvorul Alb –Rarău, cu excepţia ultimilor 4 km, greu de parcurs chiar şi pietonal. Prin Pojorîta, drumul spre Rarău este deschis accesului auto pe primii 9 kilometri de la baza muntelui, iar prin zona Chiril se poate urca, cu mijloace auto, până la schit. Pe traseul Rusca-Giumalău se pot folosi autovehicule până la tabără, restul traseului fiind posibil de parcurs pietonal.

Tocmai pentru că vremea este în această perioadă extrem de schimbătoare şi imprevizibilă, salvamontiştii insistă pe necesitatea ca vizitatorii munţilor judeţului să se informeze telefonic asupra condiţiilor meteo şi stării traseelor, chiar înainte de a porni în drumeţie.

Pot fi obţinute informaţii şi se pot face, la nevoie, apeluri telefonice pentru ajutor în cazuri de accident la numărul de telefon direct al salvamontiştilor, 0745 313052, la Dispeceratul naţional salvamont formând pe orice telefon mobil 0SALVAMONT. În caz de urgenţă, turiştii care nu au la îndemână aceste numere de telefon pot apela şi numărul special 112, pentru a fi ajutaţi să intre în legătură cu salvatorii montani.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În munţi e nevoie încă de echipament de iarnă.
 Vizualizări articol: 1008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
În munţi e nevoie încă de echipament de iarnă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei