Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 252 (5459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:E nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie

Marţi, 29 Octombrie 2013 (13:53:04)

Preşedintele Traian Băsescu a spus, marţi, că politicul trebuie să-şi asume o strategie pentru agricultură, ce ar putea avea ca obiectiv chiar reducerea "până la eliminare" a importurilor, el opinând că "este nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura 100% hrana de care are nevoie".

El a făcut aceste declaraţii în discursul rostit la festivitățile cu prilejul Centenarului Societăţii Române a Horticultorilor, organizate la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gh. Ionescu-Şişeşti".

"Atăzi, când împlinim o suă de ani (ai Societăţii Române a Horticultorilor - n.r.), nu putem să nu observăm câteva cifre: în legumicultură suprafaţa utilizată a crescut cu 16.000 de hectare faţă de suprafaţa utilizată în 1990, dar, când privim la cantităţile recoltate, de 10-14 tone de legume pe hectar, nu putem să nu constatăm că sunt de două-trei ori mai mici decât în ţările vechi membre UE, deci avem o legumicultură extensivă, dar o productivitate redusă", a spus el.

Şeful statului a menţionat totodată că în România se importă 131.000 de tone de fructe şi se exportă 21.000 de tone.

Băsescu a făcut de asemenea referire la "programul reuşit la viticultură". "Şi aici, ca un român normal, pot aprecia că este un salt extraordinar de calitate la vinuri, dar, dacă apreciem cantităţile, vedem că importăm 54 de milioane de litri de vin şi exportăm 11 milioane de litri de vin. A crescut calitatea, dar este clar că trebuie să facem ceva pentru revenirea la suprafeţe consistente, care să facă din noi un jucător important pe piaţa vinurilor din UE şi nu numai", a comentat preşedintele.

Şeful statului a subliniat că, dacă a crescut indiscutabil calitatea, prin faptul că noile tehnologii în vinificaţie au dat un plus de calitate vinurilor româneşti, din punct de vedere cantitativ, suntem un mare importator de vinuri.

"Aş mai oberva un lucru, dacă în 1990 aveam 700 de cercetărori în horticultură, astăzi mai avem 250. Dacă în 1990 aveam 45 de staţiuni de cercetare, astăzi mai avem 18. Nu spun neapărat că trebuia să avem tot 45 de institute de cercetare, dar, în mod cert, trebuia să avem, nu 700, ci 1700 de cercetători", a mai spus Traian Băsescu, precizând că aceasta este responsabilitatea politicului, care "nu a generat politici de susţinere a horticulturii româneşti".

Şeful statului a mai arătat că are o speranţă că acea "faimoasă" comisie prezidenţială pentru agricultură, care a finalizat un raport în luna iulie şi a lăsat raportul în dezbatere publică până în septembrie, va lua observaţiile primite nu numai de la specialişti şi fermieri, dar şi de la comisarul pentru agricultură, le va insera şi în perioada imediat următoare va fi definitivată şi asumată strategia pentru agricultură pentru anul 2020.

Traian Băsescu a menţionat că face apel către această comisie, care nu îi este subordonată, să introducă observaţiile CE, ale agricultorilor români şi să dea forma finală care să se constituie în această strategie.

"Ne-am obişnuit să spunem tot timpul realitatea pe care o ştim toţi şi anume aceea că avem condiţii să facem o agricultură intensivă, valoroasă, ajutaţi şi de introducerea tehnologiilor moderne. Şi, totuşi, am dat câteva cifre, dar ele sunt valabile pentru toată agricultura. Să nu credeţi că, dacă avem producţii de 4000 de kilograme de grâu la hectar, stăm mult mai bine decât în horticultură, în timp ce alţii obţin 7.000-8.000 de kilograme la hectar, în ţările vechi ale UE. Deci, este nevoie ca politicul să-şi asume o politică fermă pentru agricultură. Până acum, acolo unde ne-au apărut succesele, trebuie să o spun, ele au fost generate în primul rând de politicile Uniunii Europene, care au atins favorabil un mic segment sau altul din ansamblul agriculturii româneşti, dar politicul în România trebuie să-şi asume şi, spun eu, acea strategie care sper să fie definitivată cât de curând şi să avem o politică agricolă care să pună în valoare şi calitatea şi capabilităţile solului şi priceperea agricultorilor români şi - de ce nu? - să aibă ca obiectiv să reducă până la eliminare importurile, pentru că e nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie", a spus el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:E nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:E nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei