Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 252 (5459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Întâlnire oficială

Donţu i-a propus ambasadorului Norvegiei să organizeze la Suceava un seminar pe tema absorbției fondului financiar norvegian

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu i-a propus ambasadorului Norvegiei în România,  Excelenţa sa doamna Tove Bruvik Westberg, să organizeze în judeţul Suceava un eveniment privind colaborarea ONG-urilor în domeniul absorbţiei fondului financiar norvegian. Propunerea a fost făcută în cadrul întâlnirii de ieri de la Senatul României dintre ambasadorul Norvegiei în România şi grupul interparlamentar Romania-Norvegia, al cărui preşedinte este senatorul Ovidiu Donţu. Excelenţa sa Tove Bruvik Westberg şi-a început mandatul în România în data de 4 septembrie 2013, motiv pentru care în cadrul întâlnirii, Ovidiu Dontu a ţinut să o felicite şi să-i ureze succes în îndeplinirea acestui mandat.

„Am convingerea că relaţiile bilaterale, care au fost excelente până în momentul de faţă, vor continua să se dezvolte. De asemenea, ne dorim să diversificăm şi să consolidăm dialogul politic la nivel parlamentar, cu impact pozitiv asupra relaţiilor economice, sociale şi culturale, în conformitate cu statutul României şi Norvegiei, ca aliaţi NATO şi parteneri în Spaţiul Economic European”, a declarat Ovidiu Donţu.

Senatorul sucevean a adus aprecieri faţă de decizia Guvernului norvegian cu privire la liberalizarea pieţei muncii pentru români. Donţu a precizat că această decizie a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. De asemenea, Ovidiu Donţu a subliniat faptul că România contează şi pe susţinerea noului Guvern de la Oslo în vederea dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări.

„Sunt încrezător că fondurile acordate României prin acordurile actuale, Mecanismul financiar norvegian bilateral şi Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European, vor fi utilizate eficient, iar obiectivele din cadrul acestor mecanisme vor fi atinse”, a mai spus parlamentarul sucevean. El a arătat că îşi doreşte sporirea investiţiilor norvegiene în domenii strategice din România, precum energia, infrastructura, agricultura şi noile tehnologii. Ovidiu Donţu a apreciat că în momentul de faţă există un potenţial important pentru intensificarea schimburilor economice dintre România şi Norvegia.

Trebuie spus că valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări înregistrată la data de 31 decembrie 2012 a fost de 529,82 milioane de euro, din care valoarea exporturilor din România în Norvegia a fost de 395,14 milioane de euro, diferenţa reprezentând inporturile făcute de ţara noastră. Acest lucru arată faptul că soldul balanţei comerciale este pozitiv pentru România, Norvegia ocupând locul nouă în rândul ţărilor non-UE faţă de care ţara noastră are excendent al balanţei comerciale. Pe de altă parte, Ovidiu Donţu a remarcat faptul că eforturile de atragere de investitori strategici în România vizează în prezent companiile Telenor, Statoil Hydro, Rec Solar şi Banca Comercială DNBNOR.

 

Procentul de absorbţie al fondurilor norvegiene este de 97%

În cadrul întâlnirii de la Senatul României, ambasadorul Norvegiei în România a subliniat faptul că îşi doreşte intensificarea relaţiilor economice dintre cele două ţări, dar şi o mai bună informare despre existenţa şi posibilităţile de accesare a fondurilor norvegiene disponibile pentru ţara noastră. Excelenţa sa Tove Bruvik Westberg a remarcat că fondurile norvegiene au o absorbţie de 97%, iar proiectele care pot fi accesate trebuie să fie din domenii precum inovare industrială nepoluantă, captarea şi stocarea carbonului, justiţie şi afaceri interne, managementul şi protecţia mediului, energia regenerabilă, dezvoltarea socială şi a resurselor umane, protejarea patrimoniului cultural şi  cercetare şi burse de studii. De asemenea, din totalul disponibil de 305 milioane de euro, o sumă de 40 de milioane de euro este destinată pentru proiectele destinate cetăţenilor de etnie romă, în domenii precum sănătate, educaţie, tineret, cultură şi societate civilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu i-a propus ambasadorului Norvegiei să organizeze la Suceava un seminar pe tema absorbției fondului financiar norvegian.
 Vizualizări articol: 19451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Donţu i-a propus ambasadorului Norvegiei să organizeze la Suceava un seminar pe tema absorbției fondului financiar norvegian5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(29 oct 2013, 14:53:31

m-aş înfrăţ c-o norvegiancă ( n-aş zâce nu)happy
să vază că ş-aici fetele poartă tanga, băieţii..talanga
când or veni în vizită o să-l ascund pe Băişanu
şi ( de ce nu ?! ) poate ne umple, o ţâră, pungahappy
1.1  RE: * trimis de
(29 oct 2013, 18:03:18
pensia ? hahaha, amice, nu-i nici, barem, deziderathappy
bag slove "decente" în mijlocul unei indecenţe gigant
am şi umor (da-i în sînge, rumânu' prea a îndurat
căpăstrul şi jugul la care CULMEA ... e garant

Eşti nervos ? eu rareori îs altfel.Agregarea contondentă
mă face să văd ceaţa-n clar...şi.. la ce-mi ajută?!
toţi (îmi) spun că apa curge la deal ,iar cucu de la bonetă
nu respectă nici legile entropiei (doar ascultă)happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei