Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 217 (5424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protestele angajaţilor din sistemul sanitar continuă joi la Ministerul Sănătăţii

Miercuri, 18 Septembrie 2013 (16:08:00)

Protestele angajaţilor din sistemul sanitar vor continua joi la Ministerul Sănătăţii, după pichetul de miercuri, la care au participat peste 150 de medici, asistenţi medicali şi infirmiere, reprezentanţii acestora nefiind chemaţi la discuţii.

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru MEDIAFAX că angajaţii din sistemul de sănătate sunt deschişi la orice dialog cu Ministerul Sănătăţii, cu condiţia să fie un dialog care să ducă la rezultate concrete.

"Nu mai vrem declaraţii politice, ceea ce noi cerem este ceea ce ei au promis prin progamul lor de guvernare", a spus Marius Sepi.

Liderul sindical a spus că în a doua zi a protestului de la Ministerul Sănătăţii va veni şi personal sanitar din şase judeţe.

Peste 150 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat, miercuri, timp de două ore, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, cerând alocarea a minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate, majorarea salariilor şi garantarea prin lege a independenţei profesionale a celor care lucrează în domeniu.

Protestatarii au afişat bannere pe care scria "Noi vrem respect", "Ne-am săturat să ne cărăm singuri crucea", "Vrem dublarea salariilor medicilor rezidenţi", OBBCSSR solicită 6% din PIB pentru Sănătate".

Aceştia cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat că vor continua să iasă în stradă şi vor menţine calendarul protestelor, până la declanşarea grevei generale, dacă nu se iau măsurile pe care cei din sistemul sanitar le cer.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că aşteaptă ca, împreună cu ministrul Eugen Nicolăescu, care prezintă revendicările în Guvern, să ajungă în situaţia de a obţine 6% din PIB pentru Sănătate, să aibă bani pentru salarii şi pentru spitale asiguraţi pentru trimestrul patru şi o lege a salarizării corectă.

El a mai spus că susţine şi creşterea cu 300 la sută a salariilor medicilor rezidenţi, însă cu condiţia să nu se uite şi de restul personalului din sistemul sanitar.

Întrebat până unde sunt dispuşi să meargă cu protestele, preşedintele Sanitas a răspuns: "Până la capăt, însemnând grevă generală, cu demisia medicilor şi asistenţilor medicali, iar ca durată, atât timp cât avem promisiunea că împreună putem rezolva ceva".

Bărăscu le-a transmis pacienţilor că trebuie să ţină cont de faptul că ieşirea în stradă a medicilor este în proporţie de 90 la sută pentru ei, pentru că mai mulţi bani la salariile personalului medical înseamnă servicii mai bune pentru ei şi pentru spitale.

Angajaţii din sistemul sanitar au început miercuri protestele cu un pichet la Ministerului Sănătăţii. Protestele vor continua joi şi vineri la Ministerul Sănătăţii, iar de săptămâna viitoare, acţiunile vor avea loc, timp de patru zile, la Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, pichetele de protest vor fi organizate până în 27 septembrie, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara, în 10 septembrie, că protestele anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar nu se justifică şi nu au temei real, atât timp cât MS a pus în dezbatere publică un pachet de legi şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.

Eugen Nicolăescu mai spunea că invită toate părţile cu responsabilităţi în sistemul sanitar la discuţii şi dezbateri şi solicită ca orice manifestare a personalului medical să nu-i afecteze pe pacienţi. "Fac apel la responsabilitate şi echilibru", a solicitat ministrul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestele angajaţilor din sistemul sanitar continuă joi la Ministerul Sănătăţii.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protestele angajaţilor din sistemul sanitar continuă joi la Ministerul Sănătăţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei