Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 217 (5424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dobriţoiu: Suma necesară achiziţionării aeronavei pentru înalţii demnitari, 56 milioane euro

Miercuri, 18 Septembrie 2013 (15:14:22)

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei pentru înalţii demnitari se ridică la 56 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi MApN de către Ministerul de Finanţe.

Achiziţionarea acestei aeronave este prevăzută într-o ordonanţă a Guvernului aprobată în luna august şi care se află la Comisia de apărare a Senatului.

Guvernul a autorizat Ministerul Apărării Naţionale să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv pentru zboruri speciale.

Ordonanţa Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare a fost adoptată de Executiv în data de 27 august şi va fi dezbătură de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt zborurile ce se execută cu aeronave care au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

În ordonanţă se mai prevede că plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere, menţinere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naţionale.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, "ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor".

Comisia raportoare pentru acest proiect este Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, printre comisiile sesizate pentru aviz fiind şi Comisia pentru apărare.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a precizat că suma cu care va fi achiziţionat în leasing avionul destinat exclusiv zborurilor speciale va fi asigurată de Ministerului Apărării din partea Ministerului Finanţelor, ca urmare a vânzării spectrului de frecvenţe tot din partea ministerului.

"Sumele sunt asigurate Ministerului Apărării din partea Ministerului Finanţelor, ca urmare a vânzării spectrului de frecvenţe tot din partea ministerului. Deci, MApN, prin acest exerciţiu, a atras resurse bugetare suplimentare la bugetul de stat, iar din aceste resurse s-au prevăzut bani pentru achiţionarea în leasing a acestui avion. Problema atragerii de resurse suplimentare la bugetul de stat este o problemă încă de actualitate", a spus el.

Dobriţoiu a precizat că membrii comisiei pe care o conduce au primit din parte reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale explicaţiile privind costurile achiziţiei în cadrul şedinţei în care a fost dezbătut acest proiect.

"Noi nu am analizat necesitatea achiziţiei acelui avion, pentru că este clar că avem nevoie de aşa ceva. Votul în comisie a solicitat un timp mai mare de analiză a datelor economico-financiare, în aşa fel încât să nu dăm un vot foarte expeditiv, în condiţiile în care avem foarte multe priorităţi neacoperite. Este nevoie de un astfel de avion, dar este nevoie să analizăm şi cererile de pe piaţă vizavi de posibilitatea închirierii unor curse speciale şi, de ce nu, chiar costurile unui avion în exerciţiu, în uz, în serviciu, pentru că ar fi poate mult mai relevant în acest context mai amplu să adoptăm o decizie cu seriozitate", a arătat senatorul PNL.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

"De zece milioane - treisprezece sunt puse în buget - încercăm să avem o aeronavă de 12 locuri care să reducă costurile de deplasare ale preşedintelui, primului-ministru, preşedinţii celor două Camere şi ale miniştrilor, aşa cum au toate ţările din zonă, toate mult mai mici decât România. Ne costă mult mai mult să mergem de fiecare dată cu aeronavă închiriată", a declarat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu declara tot în august că şi-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York din "motive bugetare".

"Vreau să vă spun că şi eu am anulat zborul la sesiunea plenară a ONU exact din motive bugetare, dacă cineva are o curiozitate de ce nu mai plec în Statele Unite în septembrie. Din acest motiv", a afirmat Băsescu, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii români.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dobriţoiu: Suma necesară achiziţionării aeronavei pentru înalţii demnitari, 56 milioane euro.
 Vizualizări articol: 639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobriţoiu: Suma necesară achiziţionării aeronavei pentru înalţii demnitari, 56 milioane euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei