Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 198 (5405)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: E nevoie de o mai mare implicare a statului în raport cu românii din afara graniţelor

Marţi, 27 August 2013 (17:01:39)

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat, la Reuniunea diplomaţiei, că România trebuie să intensifice relaţiile cu ţările din vecinătatea estică, să se adapteze la schimbările din Orientul Mijlociu, Africa şi să continue demersurile pentru obţinerea unui mandat în Consiliul de Securitate ONU

El a menţionat că aceste obiective se adaugă parteneriatelor cu statele membre NATO şi UE.

"Orientul Mijlociu şi Africa sunt lumi în profundă schimbare în care România trebuie să se orienteze rapid, reînnoind legături vechi şi creând altele noi. Schimbările care au loc în multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa antrenează exigenţe noi nu numai pe plan social, ci şi în ceea ce priveşte modernizarea economiei, deschiderea şi integrarea pieţelor, refacerea sistemului educaţional, reconstrucţia instituţională. Toate acestea se traduc, la nivelul relaţiilor cu România, prin noi oportunităţi pentru ţara noastră", a arătat Antonescu.

El a menţionat că, pentru România, potenţialul reprezentat de aceste ţări se ridică încă deasupra realităţii raporturilor bilaterale şi acest lucru trebuie schimbat, Antonescu subliniind că este momentul ca România să valorifice şi să consolideze capitalul de încredere câştigat în regiune de-a lungul timpului.

"România trebuie să participe activ la soluţionarea unor probleme aflate pe agenda internaţională din anumite zone ale lumii, puse, contraproductiv, de diplomaţia noastră în trecut, din varii motive, între paranteze", a declarat Antonescu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

Potrivit lui Crin Antonescu, România trebuie să-şi redefinească un proiect naţional în materie de politică externă, care să întrunească un acord cât mai larg la nivel politic şi să dea României oportunitatea de a se afirma în lume ca un actor activ şi angajat.

"Diplomaţia românească nu-şi poate îndeplini cu succes misiunea ce-i revine adoptând doar o strategie reactivă în siajul evenimentelor. Ea are datoria să promoveze strategii pro-active diferenţiate în funcţie de priorităţi, probleme şi zone de interes", a declarat Antonescu.

Potrivit acestuia, politica externă a României nu trebuie să privilegieze numai anumite mize şi parteneriate.

"Diplomaţia românească este în măsură să desfăşoare acţiuni şi să lanseze iniţiative multidirecţionale, valorificând oportunităţi existente, creând noi oportunităţi, reactivând relaţii care au funcţionat pe plan bilateral cu bune rezultate până la un punct, dar care au înregistrat în ultimul timp cote diminuate", a ţinut să precizeze Antonescu.

El a explicat că o majoritate politică stabilă, de 70 la sută, permite actualei formule de putere de la Bucureşti să abordeze cu mai mult curaj problemele interne şi internaţionale.

Antonescu a mai spus că România a depăşit momentele dificile ale crizei economice care puteau provoca derapaje periculoase, iar datele macroeconomice recente justifică încrederea că România se va înscrie pe un trend ascendent şi că poate avea o voce mai puternică în concertul ţărilor europene şi nu numai.

Preşedintele Senatului a arătat că diplomaţia românească trebuie să fructifice această conjunctură favorabilă şi să acţioneze cu responsabilitate şi curaj, pentru ca imaginea României în plan extern, atât în raport cu partenerii, cât şi cu cei care au poziţii diferite, să fie una pe măsură.

El le-a cerut participanţilor la reuniune să le spună "răspicat" oficialilor din țările unde reprezentă statul român că România este un partener loial şi corect, care crede în extindere şi deschidere globală, dar care în acelaşi timp este hotărât să aibă grijă de cetăţenii săi, oriunde s-ar afla ei.

"În acest sens, pornind de la permanenta preocupare faţă de situaţia românilor din afara graniţelor, în afară de parteneriatele cu statele membre NATO şi UE, România are ca obiectiv menţinerea, extinderea şi intensificarea relaţiilor cu ţările din vecinătatea estică (…)", a declarat Crin Antonescu.

Acesta a mai afirmat că, în ceea ce priveşte extinderea şi intensificarea relaţiilor cu ţările din vecinătatea estică, România acordă o atenție deosebită consolidării Parteneriatului special cu Republica Moldova şi promovării active a proceselor de apropiere a R. Moldova de UE, continuării eforturilor de dezvoltare a relaţiei bilaterale, cu atenţie deosebită asupra proiectelor de interconectare energetică şi transport şi reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii R. Moldova.

"În opinia mea, este nevoie de o mai mare şi mai activă implicare a statului român în raport cu românii din afara graniţelor", a spus Crin Antonescu, care a subliniat că trebuie aplicată strategia MAE privind acţiunile specifice pe care România le poate angaja, prin intermediul misiunilor diplomatice şi consulare, în vederea stimulării participării comunităţilor româneşti din străinătate la proiectul «O singură Românie», o Românie modernă, proiect în cadrul căruia românii din străinătate reprezintă un vector important al acţiunii de remodelare a societăţii româneşti", a arătat senatorul.

El a mai afirmat că, în primul rând, România se defineşte în lume prin acordurile la care este parte, ca membru al UE şi NATO, acesta referindu-se şi la parteneriatul strategic cu SUA.

Antonescu a arătat că, în cadrul NATO şi UE, România dezvoltă o serie de parteneriate cu accent pe securitate, menite să consolideze cele două organizaţii şi să contribuie la promovarea interesului naţional. El a dat ca exemplu cooperarea specială a României cu Polonia şi, respectiv, Turcia, care urmăreşte în fapt să consolideze rolul României de pivot la Marea Neagră.

Potrivit afirmaţiilor sale, ca membru al Uniunii Europene, România are în vedere mai multe obiective şi direcții de acțiune: o contribuţie importantă la construirea bugetului UE pentru următorul exerciţiu financiar precum şi la întărirea Uniunii Economice și Monetare la nivelul UE și obţinerea statutului de beneficiar net al finanţărilor, în special al celor pentru coeziune şi politica agricolă comună.

Alte obiective enumerate de preşedintele Senatului au fost: asigurarea liberei circulaţii a forţei de muncă, prin încheierea procesului de aderare la Spaţiul Schengen, dezvoltarea strategiilor pentru Regiunea Dunăre-Marea Neagră, realizarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin susţinerea procesului de extindere a UE, dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu statele Europei Centrale şi Occidentale, fără a diminua atenţia acordată partenerilor tradiţionali ori strategici ai României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: E nevoie de o mai mare implicare a statului în raport cu românii din afara graniţelor.
 Vizualizări articol: 607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: E nevoie de o mai mare implicare a statului în raport cu românii din afara graniţelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei