Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 145 (5352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE îndeamnă statele membre UE să îşi intensifice eforturile de integrare a romilor

Miercuri, 26 Iunie 2013 (15:20:16)

Comisia Europeană (CE) a cerut miercuri celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) să îşi intensifice eforturile în vederea unei mai bune integrări economice şi sociale a celor 10-12 milioane de romi din Europa, în continuare victime ale discrimării, relatează AFP.

"Dacă statele membre sunt într-adevăr hotărâte să îşi vadă strategia naţională încununată de succes, ele trebuie să treacă la o viteză superioară în materie de integrare a romilor", a declarat comisarul însărcinat cu Justiţia Viviane Reding, cu ocazia publicării unui raport anual asupra situaţiei romilor în Europa.

Progrese s-au înregistrat, în urma implementării, în urmă cu peste doi ani, a unor strategii de integrare a romilor la nivelul fiecărui stat UE, şi-a exprimat satisfacţia CE. Însă, a deplâns Reding, aceste progrese "rămân foarte limitate".

CE a constatat că o majoritate a statelor membre nu a alocat o parte suficientă din bugetul naţional în vederea aplicării strategiei de integrare a romilor.

În pofida acestor critici, CE relevă totodată o serie de exemple de bune practici la nivel naţional, între care planul regional de incluziune a romilor conceput şi dezvoltat de către landul Berlin sau cooperarea între autorităţi naţionale şi actori locali în Franţa.

Acest punct este acordat Franţei în contextul în care, în mandatul lui Nicolas Sarkozy, Parisul s-a aflat mult timp în colimatorul lui Reding pentru politica sa faţă de comunitatea romilor.

CE a salutat totodată efortul depus de Bulgaria în vederea unei mai bune utilizări a fondurilor UE. Spania a format 158 de membri ai forţei de poliţie pentru a acţiona împotriva discriminării etice, iar România a rezervat 15.000 de locuri romilor în şcoli, universităţi şi centre de formare profesională, a relevat CE.

"Statele membre, în special cele care au o comunitate romă importantă pe teritoriul lor, este necesar să promoveze cu fermitate şi celeritate egalitatea accesului romilor la educaţie şi la piaţa muncii", a îndemnat Laszlo Andor, comisarul însărcinat cu Incluziunea.

În raportul său, CE a recomandat statelor membre să adopte măsuri "de acţiune pozitivă" pentru a micşora diferenţele între romi şi restul populaţiei, în special în domeniile accesului la educaţie, locurilor de muncă, îngrijirilor de sănătate şi locuinţelor.

De asemenea, Bruxelles-ul a solicitat statelor membre să nu aloce doar fonduri europene, ci şi resurse naţionale, private şi asociative în vederea incluziunii romilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE îndeamnă statele membre UE să îşi intensifice eforturile de integrare a romilor.
 Vizualizări articol: 698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE îndeamnă statele membre UE să îşi intensifice eforturile de integrare a romilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei