Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 145 (5352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cronică ilustrată

Nicolai Oprea - „O viaţă trăită, aşa cum a fost”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Nicolai Oprea, inginerul pensionar autor al unor monografii cartofile („Suceava - cronică ilustrată”, „Bucovina - cronică ilustrată”), dar şi al unor lucrări ca „Eseu despre leu”, „A fost odată Ada Kale”, „Judeţul Suceava cu capitala la Rădăşeni” sau volumul-omagiu „Constructorii de maşini din Suceava”, care, cu câteva luni în urmă, a realizat „în regie proprie” albumul intitulat „Dinastia Muşatinilor - cronică ilustrată”, a scos de sub tipar o nouă lucrare.

 

„O cronică a timpului trăit”

Este vorba despre cronica ilustrată (documente, fotografii) a propriei sale biografii, o carte-album cu titlul „O viaţă trăită, aşa cum a fost”, care poartă eticheta Editurii „Axa” din Botoşani.

„Am gândit această autobiografie ilustrată - scrie autorul în textul introductiv - ca o cronică a timpului trăit, ca o dovadă vizuală a acelor timpuri, ca o dorinţă de refacere, măcar parţială, a rădăcinilor. Doresc şi cred că această succintă cronică ilustrată să-i facă pe urmaşi mândri că au avut străbunici, bunici şi părinţi cu asemenea realizări”.

Născut la Cernăuţi, la data de 29 iunie 1943, Nicolai Oprea, care are un document de naştere înregistrat în Regatul României, dar căruia i s-a emis apoi (în 1953) un certificat de naştere în care apare ca născut în... URSS, a absolvit Institutul Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi (1966) şi şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă la IMU Suceava, unde a lucrat de la absolvirea facultăţii (fiind încadrat prin repartiţie guvernamentală) până la ieşirea la pensie.

 

„Cred că mai am multe probleme de rezolvat aici!”

„Trăiesc - mărturiseşte Nicolai Oprea în pragul vârstei septuagenare - un mare regret care este posibil să-l trăiască şi alţii, şi anume că atâta vreme cât au trăit bunicii, părinţii şi socrii nu mi-am făcut suficient timp să stau să ascult şi să pătrund în detaliile vieţii pe care aceştia au trăit-o. Şi ce viaţă! Ororile războiului, refugiul şi toate cele care au urmat. Acum aş dori să fac acest lucru, dar deja este prea târziu. Acesta este motivul pentru care am realizat cronica ilustrată a vieţii mele, trăită aşa cum a fost”.

Cronica ilustrată a vieţii lui Nicolai Oprea se încheie cu o imagine sugestivă. Suceveanul apare în postură de cosmonaut într-un moment de „dilemă înaintea decolării”, întrebându-se: „Oare mă mai întorc? Sau mai bine nici să nu plec? Cred că, totuşi, mai am multe probleme de rezolvat aici!”

Şi chiar are, pentru că a mai făcut o ispravă! A realizat în format electronic (CD) o nouă versiune a lucrării „Suceava - cronică ilustrată”, pe care, cu un adaos de vreo sută de imagini faţă de formatul iniţial, o dedică celor 625 de ani pe care Suceava îi împlineşte în această vară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolai Oprea - „O viaţă trăită, aşa cum a fost”.
 Vizualizări articol: 2216 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Nicolai Oprea - „O viaţă trăită, aşa cum a fost”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei