Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 137 (5344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tânăr instituţionalizat, absolvent de masterat, semnalează premierului problemele din sistem

Luni, 17 Iunie 2013 (14:40:38)

Un tânăr instituţionalizat din Mureş, absolvent de studii postuniversitare, care spune că nu şi-a găsit un loc de muncă şi ar putea fi dat afară din centrul de tranzit, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului pentru a-i semnala problemele tinerilor care ies din sistemul de protecţie specială.

Kristof Lajos are 28 de ani şi a fost abandonat de părinţi de la vârsta de trei ani, fiind crescut în sistemul de protecţie specială din judeţul Mureş. Acesta a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene cu media 9.83 şi a urmat un program de masterat, specializarea Psihologie clinică, lucrează ca voluntar la IRSCA Gifted Education, o asociaţie care promovează copiii şi tinerii supradotaţi, însă nu reuşeşte să îşi găsească un loc de muncă pentru a-şi asigura o viaţă independentă.

Tânărul a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că autorităţile locale l-au anunţat că nu îl mai pot găzdui în centrul de tranzit în care locuieşte în prezent şi nici nu îşi permit, aşa cum prevede legea, să îi asigure o locuinţă socială sau să îi plătească o chirie. Acesta a spus că a încercat să se angajeze inclusiv ca lăcătuş de locomotivă doar pentru a nu i se reproşa că face mofturi, însă a fost de fiecare dată respins pe motiv că este supracalificat.

Kristof Lajos a mai spus că şi-a dorit să lucreze în sistemul care l-a crescut şi a candidat chiar pentru un post de instructor de educaţie, însă a primit nota 2.

"Mi-am depus actele, am luat bibliografia, am ajuns la concurs şi imediat după rezultate am văzut că am fost notat cu doi. Am depus contestaţie şi am cerut o comisie externă de evaluare, adică lucrările să fie corectate de profesori universitari. Au făcut o altă comisie, însă tot cu personal de la DGASPC, care mi-a dat încă 80 de sutimi. I-am spus directorului că lucrarea a fost de opt sau nouă şi că sunt de acord să fie prezentată public. Nu s-a întâmplat nici asta. Am aflat ulterior că am fost notat în funcţie de ce scria în carte, adică trebuia să redeau totul mecanic", a mai declarat Kristof Lajos, pentru MEDIAFAX.

În scrisoarea deschisă adresată premierului, dar şi parlamentarilor din Mureş, Kristof Lajos a scris că a luptat din greu, şi-a folosit abilităţile native, încurajându-se că tot ceea ce face îi va fi folositor în viaţă.

"Nu regret niciodată faptul că am urmat sfaturile educatorilor şi profesorilor din vremea aceea, orele petrecute în bibliotecă, meditaţiile de limbă şi literatură română, cele de matematică. Astăzi, tot ce am construit într-o viaţă aş vrea să fie folositor nu doar mie, ci întregii comunităţi care au contribuit la realizarea mea", se arată în scrisoarea trimisă lui Ponta.

Tânărul a mai arătat că a trimis scrisoare pentru că îşi doreşte ca premierul să afle că există tineri ce pot schimba destinele copiilor şi tinerilor "care sunt ai nimănui" şi că pot fi folosite capacităţile lor.

"Eu recunosc că am fost crescut de statul român, contribuabilii au plătit prin taxele lor ca eu să am şansa la dezvoltare şi la educaţie pentru a mă integra în societate. Vreau să-mi asum această obligaţie, de a răsplăti societatea care a avut grijă de mine. Sper din tot sufletul ca situaţia mea să determine nevoia de schimbare în problematica copiilor care părăsesc sistemul de protecţie, pentru că acest sistem ar trebui să fie şansa fiecăruia la un loc de muncă, mai ales celor care reuşesc să termine o facultate", a mai declarat semnatarul scrisorii.

El a spus că în cazul în care va fi dat afară din centrul de tranzit, nu are nicio soluţie privind un loc de cazare, precizând că părinţii care l-au abandonat la trei ani sunt divorţaţi şi trăiesc la limita supravieţuirii.

"E mai greu să înţeleg sentimentul de a trăi pe stradă, egalat cu neputinţa celor care, puşi în fruntea instituţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului să vegheze asupra legilor, amputează încrederea în viitor a tinerilor din orfelinate, acelei cifre de 0,1 la sută care reuşesc să termine o facultate, iar acest lucru mă face să înţeleg mult mai uşor de ce, începând cu luna iulie, voi fi nevoit să ocup locul fruntaş al oamenilor străzii. Pentru mine va fi nu doar o pierdere, ci o prelungire a suferinţei de care mi-e teamă să nu capete dimensiuni, iar pentru cei de la DGASPC Mureş, un punct bifat pe dosarul care va lua locul arhivei timp de 30 de ani", se mai arată în scrisoare adresată premierului Victor Ponta.

Documentul a fost semnat şi de către preşedintele asociaţiai IRSCA Gifted Education, profesor doctor Florian Colceag, care cere tuturor celor care au responsabilităţi în domeniu să ia atitudine, să ancheteze aceste situaţii şi să ia măsurile corespunzătoare. De asemenea, Florian Colceag cere politicienilor să iniţieze un proces de reformă legislativă care să le confere tinerilor şansa de a deveni buni cetăţeni şi oameni care îşi pot împlini visele.

Florian Colceag arată că Kristof Lajos este membru IRSCA Gifted Education, unul dintre vicepreşedinţii organizaţiei şi sub îndrumarea sa a iniţiat un program de identificare a copiilor supradotaţi din sistemul instituţionalizat din România, ceea ce îl face să fie unul dintre cei mai pregătiţi oameni pe acest domeniu.

"Toate încercările de a iniţia programele educative care să sprijine integrarea socială a tinerilor cu handicap social sau cu nevoi speciale în educaţie aflaţi în sistemul instituţionalizat, pe care le-a iniţiat Kristof Lajos sub îndrumarea mea, s-au lovit de o atitudine în permanenţă ostilă şi inflexibilă din parte sistemului de protecţie a copilului", mai arată Florian Colceag în scrisoare.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că tânărul nu s-a adresat instituţiei pe care o conduce pentru a primi locuinţă, îndemnându-l să o facă, pentru a-l ajuta "măcar cu un sfat".

"Noi tratăm cu seriozitate orice cerere. Nu s-a adresat Primăriei. Există condiţii de repartizare a locuinţelor, dacă nu le îndeplinesc, unii se adresează altor instituţii. Dar problemele aceste nu le rezolvă primul ministru, ci autoritatea locală. Să se adreseze Primăriei - să văd cine e, ce vrea. Că, dacă face un master, înţeleg că vrea să se integreze. Şi, dacă nu pot rezolva, măcar cu un sfat să-l ajut", a spus primarul Florea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr instituţionalizat, absolvent de masterat, semnalează premierului problemele din sistem.
 Vizualizări articol: 967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tânăr instituţionalizat, absolvent de masterat, semnalează premierului problemele din sistem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei