Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 72 (5279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Georgescu: Lupta anticorupţie prin mijloace administrative dusă de ANI, crucială

Joi, 28 Martie 2013 (15:18:01)

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a susţinut că lupta anticorupţie prin mijloace administrative dusă de ANI este crucială pentru a transmite încredere, precizând că starea economiei româneşti este precară, iar atragerea de investiţii străine este foarte importantă.

În cadrul conferinţei de joi privind monitorizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA), adoptată în urmă cu un an, Horia Georgescu a afirmat că într-un studiu al Băncii Mondiale au fost identificate 136 de sisteme de integritate.

"Adică 136 de sisteme cu competenţe similare ale ANI. Agenţie care în patru ani de existenţă a devenit un model de bune practici la nivel european şi internaţional, aspect apreciat de actori implicaţi, mai puţin, câteodată, de factori interni", a adăugat Georgescu.

Şeful ANI a declarat că implementarea SNA "îl bucură foarte mult", întrucât a fost sceptic gândindu-se că va rămâne "un document pe hârtie, care nu va avea niciun fel de efect, niciun fel de impact în ceea ce urmăreşte prin obiectivele sale".

"Profit de prezenţa unor politicieni importanţi pentru a sublinia faptul că Parlamentul României şi-a asumat SNA. Este foarte important ca să şi urmărească implementarea acestei strategii, deoarece rolul factorului politic este extrem de important din perspectiva factorului legislativ, şi anume a intervenţiei acolo unde este necesară, pentru a putea face anumite mecanisme să fie cât mai eficiente", a continuat Georgescu.

El a invocat faptul că în anumite studii internaţionale se face o legăură directă între nivelul scăzut sau crescut al corupţiei şi nivelul investiţiilor străine.

"De aceea, România, prin instrumentele de luptă anticorupţie, prin acest document - SNA - trebuie să transmită încredere în consolidarea reformei şi în continuarea demersurilor, pentru a putea avea credibilitatea necesară în faţa tuturor partenerilor externi şi în faţa cetăţenilor", a precizat şeful ANI.

Totodată, Georgescu a spus că, într-un sondaj recent, ANI a fost creditată 40 la sută, ceea ce înseamnă că îşi atinge obiectivele.

"Sunt importante de urmărit şi rezultatele pe care ANI le are, să vedem că, acolo unde apar incidente de integritate, măsurile luate sunt duse la bun sfârşit, şi am văzut parlamentari revocaţi din funcţie, averi nejustificate confiscate, conflicte de interese identificate şi sancţionate, dar nu se pot recupera acele produse generate prin conflict de interese, din păcate", a declarat Georgescu.

În opinia şefului ANI, în România s-a făcut reformă în justiţie, în consoliderea statului de drept, dar mai sunt multe de făcut.

Potrivit acestuia, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost instrumentul care a împins reforma înainte.

"Şi este foarte important să nu scăpăm de MCV, ci să rezolvăm acele probleme punctuale. S-a spus că au fost introduse elemente noi în acest mecanism. Au fost introduse chiar de noi, toate ţin de statul de drept", a mai spus Georgescu, adăugând că a trăit o perioadă de atacuri furibunde la adresa unor instituţii, unor persoane.

În opinia acestuia, managementul instituţiilor care înfăptuiesc justiţia poate fi subiect care generează critici. "Dar să genereze critici faţă de rezultate, de management, dar nu atacuri la persoană în legătură cu viaţa privată", a subliniat Horia Georgescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Georgescu: Lupta anticorupţie prin mijloace administrative dusă de ANI, crucială.
 Vizualizări articol: 808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Georgescu: Lupta anticorupţie prin mijloace administrative dusă de ANI, crucială0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei