Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 72 (5279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CMR: Statul a pierdut peste 226 milioane de euro prin plecarea din ţară a 20.000 de medici

Joi, 28 Martie 2013 (17:57:20)

Statul a pierdut, în ultimii ani, peste 226 de milioane de euro prin plecarea din ţară a aproximativ 20.000 de medici, mulţi dintre migranţi având specializări deficitare în România, ceea ce a generat noi cheltuieli, pentru formarea altor echipe, spune preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), pentru formarea unui medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aproximativ 51.000 de lei în total. Până în prezent, din România au plecat aproximativ 20.000 de medici, statul pierzând astfel peste 226 de milioane de euro, potrivit estimărilor CMR.

Rezidenţii aleg să plece din ţară nu doar din cauza veniturilor insuficiente, ci şi a modului în care sunt trataţi. "Am cerut dublarea veniturilor pentru rezidenţi. Este adevărat că, în 2013, bugetul Sănătăţii a crescut, dar banii s-au dus spre companiile de medicamente", a mai spus Vasile Astărăstoae la Adunarea Naţională a CMR cu tema "Relaţia medic-pacient în România".

George Grădinariu, rezident în chirurgie cardiovasculară şi reprezentat în Consiliul de administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, i-a explicat ministrului Sănătăţii, prezent la eveniment, situaţia în care se află el şi colegii lui medici şi motivele pentru care mulţi aleg să plece din ţară. "Am trei colegi care pleacă în Germania, doi în Franţa şi unul în Irlanda, nu numai pentru salarizare, ci şi din cauza modului în care suntem trataţi. Primim 1.000 de lei, din care plătim chirie, cumpărăm mâncare în gărzile care nu ne sunt plătite. Nu avem bani de cărţi, noroc cu internetul. Apoi, toţi se aşteapă ca noi să fim medici buni. Nu am nimic cu nimeni, dar un medic specialist câştigă cât o asistentă medicală sau cât o infirmieră de la ATI. Dacă ar fi dublate veniturile rezidenţilor, atunci Ministerul Sănătăţii ar trebui să aloce între 1şi 2 la sută din bugetul pe 2013 pentru plata acestora", a spus rezidentul, care a precizat că în România sunt 15.000 de rezidenţi.

În acelaşi context, medicul a atras atenţia că la un târg de joburi din Iaşi s-au prezentat 3.000 de persoane, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă.

La rândul său, ministrul delegat pentru Cercetare şi învăţământ superior, Mihnea Costoiu,a spus că la Educaţie există un miliarde de euro în programul POSDRU, din care s-ar putea aloca burse pentru rezidenţi, însă trebuie găsită modalitatea ca aceştia să aplice la proiecte.

"Am cerut universităţilor, vă cer şi dumneavostră, azi, să vă înscrieţi în acest proiect. Am putea acorda rezidenţilor burse cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună. Putem vorbi de triplarea veniturilor, dar este o singură problemă: rezidenţii trebuie să fie în subordinea univeristăţilor", a adăugat Costoiu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a recunoscut că situaţia financiară a medicilor este dificilă, însă a promis că va căuta soluţii pentru ameliorarea acesteia, menţionând că nu ştie dacă acest lucru s-ar putea întâmpla în 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CMR: Statul a pierdut peste 226 milioane de euro prin plecarea din ţară a 20.000 de medici.
 Vizualizări articol: 914 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CMR: Statul a pierdut peste 226 milioane de euro prin plecarea din ţară a 20.000 de medici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei