Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 72 (5279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astărăstoae: Neîncrederea devine elementul crucial al relaţiei medic-pacient

Joi, 28 Martie 2013 (17:54:33)

Neîncrederea devine, din ce în ce mai des, elementul crucial al relaţiei dintre medic şi pacient, bolnavul privind la doctor ca la un posibil infractor, iar medicul la pacient, ca la un posibil delator, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

Potrivit CMR, în România, relaţia medic-pacient de tip tradiţional, în care armonia este menţinută prin intermediul rolurilor sociale, se dregradează pe zi ce trece din cauza culpabilizării doctorilor pentru racilele sistemului sanitar. De asemenea, mai arată sursa citată, încrederea din relaţia medic-pacient este subminată şi ca urmare a lipsei de respect din partea societăţii, dar şi a campaniilor negative din mass-media.

"Rezultatul: din ce în ce mai des, neîncrederea devine elementul crucial al relaţiei. Pacientul priveşte la medic ca la un posibil infractor, iar medicul priveşte pacientul ca pe un posibil delator. Paradox: pacienţii au neîncredere în doctori şi în sistem în general, dar au încredere în medicii lor curanţi. Medicii se plâng, în general, de comportamentul pacienţilor, dar au o relaţie bazată pe încredere cu pacienţii lor direcţi", a mai spus Astărăstoae.

În acelaşi context, preşedintele CMR a adăugat că, din punctul său de vedere, există o decredibilizare a sectorului instituţional medical. "Nu ai încredere în medic şi Ministerul Sănătăţii. În paralel, se manifestă o accentuare a încrederii în medicul curant ca persoană. Promovarea de către decidenţi şi mass-media a neîncrederii în medici poate scădea costurile îngrijirilor medicale mediate, dar în mod cert determină creşterea morbidităţii şi mortalităţii. Din nefericire, bolile cronice sunt incurabile şi necesită o relaţie medic-pacient de lungă durată. Pacienţii sunt sub supraveghere medicală, în medie, două ore pe an. Au nevoie de aptitudini de autoîngrijire", a explicat Vasile Astărăstoae.

În opinia preşedintelui CMR, în prezent, este nevoie de un nou model de relaţie medic-pacient, care să preia valorile modelului tradiţional.

Pentru aceasta, consideră Astărăstoae, este necesară reorganizarea pe trei paliere: sistemul sanitar, comunitate-resurse şi politici intersectoriale, instituţii medicale.

"Îmbunătăţirea relaţiei medic-pacient necesită modificări sistemice. Este nevoie de un sistem de sănătate care să se adapteze nevoilor complexe şi în continuă schimbare ale pacienţilor cu boli cronice", a mai spus preşedintele CMR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astărăstoae: Neîncrederea devine elementul crucial al relaţiei medic-pacient.
 Vizualizări articol: 795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astărăstoae: Neîncrederea devine elementul crucial al relaţiei medic-pacient0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei