Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 61 (5268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Europarlamentarii noştri vor putea mări bugetul alocat României cu 8-9 miliarde de euro

Vineri, 15 Martie 2013 (18:49:24)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după finalizarea lucrărilor Consiliului European, că dezbaterea din Parlamentul European privind flexibilizarea fondurilor va da ocazia europarlamentarilor români să obţină încă 8-9 miliarde de euro în plus pentru România.

"Această dezbatere (privind flexibilizarea fondurilor, n.r.) care va fi în Parlament va da ocazia parlamentarilor noştri să obţină încă vreo 8-9 miliarde de euro în plus - ei parcă îmi reproşau mie că a fost creşterea de numai 18% a bugetului - şi sunt convins că prin pricererea, talentul, inteligenţa, capacitatea lor de a convinge, vor mări bugetul României", a spus Băsescu.

El a arătat că rezoluţia PE cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020 este un act politic al PE pe care personal îl consideră îndreptăţit, dar care nu vizează creşterea alocărilor în buget şi i-a ironizat pe unii politicienii români pentru modul în care au înţeles această rezoluţie.

"Aş mai face un cometariu referitor la rezoluţia PE cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020. Înţeleg că unii politicieni din patria noastră au înţeles că a fost respins bugetul şi că acum şefii de stat şi de Guvern se întâlnesc iar să mai pună nişte bani, da? Nu. Deci este un act politic al PE, pe care personal îl consider îndreptăţit, dar care nu vizează creşterea alocărilor în buget", a spus Băsescu.

El a arătat că, în principal, Consiliul European a vorbit de posibilitatea revizuirii bugetului în vremuri mai bune, undeva 2014-2015, în speranţa că se va mai putea adăuga ceva şi a adăugat că PE cere să existe obligaţia revizuirii bugetului, având ca obiectiv să decidă că această revizuire se va face efectiv.

El a arătat că un obiectiv major ţine de flexibilizarea utilizării sumelor.

"Ştiţi foarte bine că alocaţiile pe capitole, pe proiecte, beneficiază, în ghilimele, de o rigiditate destul de mare. Adică nu poţi lua bani de la POS Transporturi să îi duci la Agricultură. Nu se poate asta. Bănuiesc că aici PE intenţionează să aibă un cuvânt mai greu, să lase posibilitatea adaptării resurselor alocate unei ţări la priorităţile pe care le are ea în acel moment", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, PE vrea o flexibilizare mai mare a fondurilor, apreciind că acest lucru nu este unul rău, în situaţia în care se stabilesc şi condiţiile în care se face această flexibilizare, adică să nu fie extrem de complicate, să se facă cu argumentarea statelor şi să fie aprobate de Comisie.

Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezoluţie votată în plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultată în urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputaţii au stabilit prin aceeaşi rezoluţie şi un mandat pentru negocierile cu celelalte instituţii europene privind bugetul multianual (MFF), care în cele din urmă trebuie validat prin votul forului legislativ european.

Rezoluţia adoptată miercuri a fost pregătită de liderii grupurilor PPE (populari), Socialişti şi Democraţi, ALDE (liberali) şi Verzi (ecologişti), fiind adoptată cu votul favorabil a 506 eurodeputaţi, 151 voturi fiind împotrivă, iar 23 s-au abţinut.

"Rezoluţia dă negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura că MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile să fie utilizate în mod optim. Parlamentul European cere de asemenea şi o revizuire a cheltuielilor în cadrul MFF la jumătatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales în 2014 şi Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenţa bugetele pe care le vor moşteni", se arată în comunicatul PE.

Negocierile informale care vor fi purtate în perioada următoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie să aducă reglementări de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie îşi dea acordul pentru aceste reglementări şi să existe un acord interinstituţional şi cu Consiliul şi Comisia Europeană, menţionează comunicatul.

De asemenea, PE va negocia în paralel şi pentru bugetele diverselor programe europene în parte, pentru care e co-decizie a Parlamentului şi Consiliului.

"Dacă nu se va ajunge la un acord până la începutul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflaţiei", menţionează comunicatul PE.

României i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, potrivit variantei de buget stabilită de liderii Consiliului European. Ţara noastră a obţinut astfel o creştere cu 18% a bugetului care îi este alocat în perioada 2014-2020, comparativ cu cel din anii 2007-2013, deşi la nivelul Uniunii Europene, pentru prima dată, bugetul multianual a suferit o reducere.

Preşedintele Traian Băsescu, care a negociat în Consiliul European cu privire la alocarea României, s-a declarat mulţumit de cifrele obţinute având în vedere contextul european dificil şi faptul că unele state mari contributoare au cerut iniţial tăieri şi mai mari decât cele convenite în final.

El a făcut apel, după încheierea negocierilor de la Bruxelles din prima parte a lunii februarie, către toţi europarlamentarii români să susţină în plenul PE varianta negociată în Consiliul European deoarece avantajează ţara noastră. Apelul său a fost reluat în urmă cu două săptămâni şi de Theodor Stolojan, liderul delegaţiei de eurodeputaţi a PDL.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi europarlamentari ai PSD şi PNL cum ar fi Cătălin Ivan, Corina Creţu, Victor Boştinaru şi Renate Weber au criticat vehement alocarea stabilită pentru România la Consiliul European, precum şi prestaţia preşedintelui Băsescu în negocieri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Europarlamentarii noştri vor putea mări bugetul alocat României cu 8-9 miliarde de euro.
 Vizualizări articol: 1016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Europarlamentarii noştri vor putea mări bugetul alocat României cu 8-9 miliarde de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei