Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 45 (5252)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Dosarul electronic al pacientului, cel mai ambiţios proiect informatic, a fost deblocat

Luni, 25 Februarie 2013 (15:28:25)

Dosarul electronic al pacientului, cel mai ambiţios proiect informatic menit să aducă transparenţă, eficienţă şi control în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a fost deblocat după ce Curtea de Apel Bucureşti a clarificat ca neîntemeiată şi ultima din cele 28 de contestaţii privind proiectul.

După implementarea "Reţetei electronice" şi după faza pilot a "Cardului electronic", Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă deblocarea celui mai ambiţios proiect informatic menit să aducă transparenţă, eficienţă şi control în sistemul asigurărilor sociale de sănătate - "Dosarul electronic al pacientului", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit CNAS, Curtea de Apel Bucureşti a clarificat, în 20 februarie, ca neîntemeiată şi ultima din cele 28 de contestaţii depuse de diverşi participanţi la licitaţia din 11 noiembrie 2011, decizia de stabilire a câştigătorului fiind irevocabilă.

În opinia preşedintelui CNAS, dr. Doru Bădescu, în România nu mai există, la ora actuală, un alt proiect similar ca amploare, care să aducă prestigiu companiilor implicate în implementarea sa.

"De aceea, le mulţumim celor care şi-au arătat interesul şi au încercat prin diverse metode să forţeze participarea. Noi ne-am asigurat că se respectă procedurile legale de desemnare a câştigătorilor şi proiectul care a fost tergiversat mai bine de un an şi jumătate poate, fi în sfârşit, construit. Acum, intrăm în etapa în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate construieşte un sistem care va aduce schimbări importante în mediul medical şi care va oferi suportul decizional pentru adoptarea politicilor de sănătate publică în România", a spus Bădescu, citat în comunicatul CNAS.

Dosarul electronic va conţine informaţii relevante privind istoricul medical al pacientului, printre care diagnostice şi intervenţii chirurgicale.

Împreună cu "Prescripţia electronică", deja funcţională, şi cu "Cardul electronic" care va fi implementat odată cu primirea filei de buget de la Ministerul Sănătăţii, "Dosarul electronic" face parte din proiectele strategice pentru care CNAS şi-a asumat implementarea, conform strategiei de e-Sănătate promovată de Comisia Europeană. Se obţine, astfel, o infrastructură informaţională ce permite eficientizarea mediului medical şi eliminarea erorilor umane de diverse naturi, explică reprezentanţii CNAS.

Informatizarea sistemului de sănătate nu presupune doar implementarea unui sistem informatic, ci şi adaptarea cadrului legal astfel încât să suporte facilităţile sistemului fără a crea tensiuni între pacienţi şi cadrele medicale, dar şi alinierea procedurilor din domeniul sănătăţii cu noua perspectivă a sistemului informatizat.

"Dosarul electronic" este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial - Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) şi Programul Operaţional - Dezvoltarea Capacitaţii Administrative. "Sistemul construit de CNAS din fonduri europene asigură baza concretă pentru politicile de sănătate la nivel naţional, prevenirea fraudelor şi creşterea calităţii serviciilor primite de fiecare cetăţean", arată comunicatul CNAS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Dosarul electronic al pacientului, cel mai ambiţios proiect informatic, a fost deblocat.
 Vizualizări articol: 569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Dosarul electronic al pacientului, cel mai ambiţios proiect informatic, a fost deblocat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei