Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 32 (5239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Nu am discutat cu Ponta despre bugetul UE după Bruxelles; El se ocupă cu Berlusconi

Duminică, 10 Februarie 2013 (16:46:35)

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a avut după întoarcerea la Bruxelles o întrevedere cu premierul Victor Ponta, "dezamăgitul naţional", privind rezultatul obţinut pe bugetul UE 2014-2020, având în vedere că acesta se află în Italia şi "se ocupă cu Berlusconi".

"Nu, nu am avut o asemenea discuţie, de altfel am înţeles că dânsul se ocupa de Berlusconi pe undeva prin Italia", a spus Băsescu, fiind întrebat dacă a discutat cu premierul Ponta despre bugetul negociat pentru România la Consiliul European şi dezamăgirea exprimată de acesta privind cifrele pentru România.

Băsescu a spus că îşi asumă responsabilitatea constituţională pentru cifrele obţinute pentru România la Bruxelles, iar conferinţa sa de duminică nu este una de apărare.

"Eu îmi asum responsabilitatea pentru că este a mea constituţională. Ce fac eu acum este nu o apărare pentru că nu am de ce să mă apăr, ştiu foarte bine ce am făcut. Ştiu foarte bine că niciun substitut al preşedintelui nu putea obţine ce am obţinut eu la acest Consiliu", a afirmat Băsescu, întrebat dacă nu regretă că nu l-a lăsat pe premierul Ponta să reprezinte România la negocierile de la Consiliul European pe bugetul 2014-2020.

De asemenea, Băsescu a subliniat că bugetul propus de Comisia Europeană anul trecut în care României îi revenea o alocare de 48 miliarde de euro nu a fost niciodată în discuţia Consiliului European.

"Eu nu am văzut cifra de 48 de miliarde în niciun document oficial, deci este categoric o minciună. Nu am auzit niciodată luat în discuţia Consiliului European bugetul propus de Comisie. În noiembrie Consiliul nu a luat în discuţie bugetul propus de Comisie", a afirmat Băsescu.

Totodată, el a argumentat că propunerea Comisiei a fost o "pre-construcţie" de buget, la fel cum se face şi în România când Ministerul de Finanţe adună iniţial solicitările de sume ale miniştrilor, însă apoi le rectifică în funcţie de disponibilul existent la venituri.

Băsescu a arătat că şi el ar putea, ca echivalent de tratament, să îi returneze bugetul naţional premierului.

"Ştiţi cum ar fi? Dacă aş considera o abordare serioasă pentru dezamăgit, când ajunge bugetul la Preşedinţie aş spune că acest buget nu reflectă reducerea TVA la alimente, nu reflectă reducerea CAS, îi omite pe cei cu pensiile sociale, nu le dă indexarea, acest buget reflectă o creştere a impozitelor pe teren, deci nimic din ce ai spus nu este adevărat, ia-ţi bugetul înapoi. Deci acesta ar fi echivalentul tratamentului pe care dezamăgitul naţional mi-l aplică mie", a afirmat Băsescu.

Întrebat dacă va proceda în acest mod cu legea bugetului când îi va veni la promulgare, Băsescu a răspuns negativ, adăugând că a încercat doar să demonstreze "echivalentul comportamental".

Premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că este foarte dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE petru România, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi practic nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de noiembrie, iar" legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit".

"Sunt foarte dezamăgit de rezultatul final, pe care oricum îl prezentăm să pară mai bun, când de fapt este foarte rău faţă de propunerea de 48 miliarde euro făcută iniţial de Comisia Europeană şi preşedintele Barroso. România a obţinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro faţă de propunerea iniţială şi niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinanţărilor, care de la 7% a scăzut la 4%, la cofinanţarea la dezvoltarea rurală, care de la 85% a scăzut la 75%, şi multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obţinut nimic. Practic, faţă de luna noiembrie, astăzi România nu a reuşit să obţină un euro în plus şi niciun avantaj. Cred că este o alocare nedreaptă pentru România, nu are rost să ne păcălim singuri", a spus Ponta pentru MEDIAFAX.

El a explicat că Polonia, de exemplu, care pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu faţă de bugetul de 33 miliarde euro al României, a primit în plus 15%, în timp ce România, cu jumătate din bugetul Poloniei în intervalul menţionat, a primit în plus doar 18%.

"Oricum am vrea să prezentăm cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamăgire", a afirmat Ponta, arătând că cifrele sunt prezentate drept pozitive de către preşedintele Băsescu printr-o "şmecherie de PR".

Premierul a apreciat că, prin această alocare bugetară, care nu putea fi mai mică decât atât, România nu reuşeşte să se apropie de o dezvoltare europeană, ci dimpotrivă, se depărtează de această ţintă."Consider că, din nou, am primit mai puţini bani decât ar trebui, ţinând cont de suprafaţa teritoriului şi populaţia României. Legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit astăzi", a adăugat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care le primeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el menţionând că în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Nu am discutat cu Ponta despre bugetul UE după Bruxelles; El se ocupă cu Berlusconi.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Nu am discutat cu Ponta despre bugetul UE după Bruxelles; El se ocupă cu Berlusconi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei