Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 32 (5239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Fără scrisoarea semnată de Ponta, Antonescu şi Zgonea, şanse aproape zero pentru Schengen

Duminică, 10 Februarie 2013 (18:02:10)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că fără transmiterea către guvernele ţărilor UE a unei scrisori semnate de premier şi preşedinţii Camerelor privind aspectele negative din raportul MCV, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie.

"Este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative semnalate în raport. De aceea mai sugerez o dată să se renunţe la jocul "o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi", pentru că o astfel de scrisoare nu ar stârni decât zâmbete. Eu cred că scrisoarea trebuie să fie semnată principalii decidenţi ai majorităţii parlamentare, premierul, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să transmită poziţia în raport cu cele semnalate", a declarat Băsescu, duminică, în conferinţă de presă.

El a subliniat că nu ar avea nicio valoare dacă ar trimite singur o scrisoare sau dacă ar semna şi el varianta de scrisoare alături de cei trei în formula dorită de aceştia.

Preşedintele a subliniat că în scrisoarea pe care consideră el că trebuie să o trimită cei trei e necesar să fie menţionate răspunsuri exacte la aspectele semnalate în raportul MCV cum ar fi desemnarea procurorului general şi procurorului şef al DNA.

"Ar trebui să fie în această scrisoare o poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de ANI. Ar trebui de asemenea un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârilor justiţiei în ceea ce priveşte plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui să fie răspunsuri cu privire la ce întâmplă cu un parlamentar constatat incompatibil. În lipsa unei astfel de scrisori, România are şanse aproape zero să obţină un răspuns în Consiliul JAI din 6-7 martie şi eu cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a spus că el şi-a epuizat argumentele în plan european şi că e de părere că şi-a făcut datoria prin recomandarea obţinută la Consiliul European din decembrie către Consiliul JAI să pună din nou decizia de aderare la Schengen a României şi Bulgariei la reuniunea din 7-8 martie.

Băsescu a arătat şi că a "tatonat atmosfera şi abordările" în rândul liderilor UE după raportul MCV, iar aceasta "nu este bună deloc".

El a punctat şi că deşi raportul MCV nu are nicio legătură cu condiţiile de aderare la Schengen din Tratatul de Aderare, nu poate fi ignorat că unele state au această abordare.

"Pentru că, deşi nu are nicio legătură cu condiţiile din Tratatul nostru de Aderare, nu putem să nu observăm o abordare politică a statelor. Şi nu avem ce face pentru că funcţionează dreptul de veto", a spus Băsescu.

El a mai arătat că nu sunt suficiente eforturile diplomatice ale MAE în întâlniri cu ministerele de Externe din ţările care se opun, cu europarlamentarii din Germania, Olanda, Finlanda sau Franţa, ci este nevoie şi de această scrisoare pe care să o aibă pentru a o transmite mai departe oficialii români care vor reprezenta ţara la Consiliul JAI din martie.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să spună dacă nu e de acord cu intrarea României în Schengen, pentru că nu e nicio supărare, el arătând că, dacă şeful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimiţând-o şefilor de Guvern.

"Inclusiv preşedintele Barroso, inclusiv preşedintele Van Rompuy consideră că România trebuie să intre în Schengen. Dacă domnul Băsescu nu e de acord, şi ne susţin domnul Barroso şi domnul Van Rompuy, şi domnul Băsescu consideră că nu trebuie să intrăm în Schengen, s-o spună, nu e nicio supărare. E un stat de drept România şi o democraţie şi fiecare om are dreptul la opinie. Dar ne aflăm într-o situaţie ciudată, în care preşedintele CE şi preşedintele Consiliului European sunt de partea României să intrăm în Schengen, iar domnul Băsescu spune cumva că nu ar trebui să intrăm în Schengen", a spus Ponta.

El a precizat că ratarea intrării în Schengen nu reprezintă o problemă pentru Guvern, ci pentru România.

"Ideea că dacă nu intrăm în Schengen pierde Guvernul, mi se pare copilărească. Poate se lămureşte domnia-sa dacă e bine sau nu e bine sau dacă se bucură cumva că nu intrăm în Schengen şi o să fie o problemă pentru Guvern. Nu o să fie nicio problemă pentru Guvern, e nedrept pentru România. Ori, eu cred că trebuie să se gândescă la România, asta-i tot", a spus Ponta.

Premierul a arătat că, dacă Traian Băsescu nu va semna scrisorea, atunci o va trimite el, în calitate de premier, pentru şefii de Guvern.

"Însă, imediat, acolo unde s-a spus, şi la Berlin, şi la Londra, şi la Paris, că de fapt e o bătălie internă şi că de fapt, uite, Guvernul vrea în Schengen şi preşedintele nu vrea în Schengen, în momentul în care nu apar ambele semnături (...) deci dacă nu vrea preşedintele să semneze scrisoarea ca România să intre în Schengen, înseamnă că ştie el ceva de ce nu trebuie să intre. E foarte ciudat. Eu sper ca lucrurile astea să se lămurească după ce preşedintele se întoarce de la Consiliu", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat şi joi că o simplă solicitare de a intra în Schengen este "superfluu", el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Fără scrisoarea semnată de Ponta, Antonescu şi Zgonea, şanse aproape zero pentru Schengen.
 Vizualizări articol: 1222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Fără scrisoarea semnată de Ponta, Antonescu şi Zgonea, şanse aproape zero pentru Schengen0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei