Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 32 (5239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică

Peste 200 de suceveni au fost victime ale infecţiilor intraspitaliceşti în 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cursul anul 2012, 215 suceveni au primit o nouă boală pe patul de spital, în timp ce erau acolo pentru a se vindeca. Acesta este numărul infecţiilor intraspitaliceşti (cunoscute şi sub numele de infecţii nosocomiale) care au fost înregistrate în cursul anului trecut în unităţile spitaliceşti ale judeţului Suceava. 23 dintre pacienţii care au primit o nouă boală pe patul de spital erau copii internaţi în cadrul secţiei de Pediatrie. Cele mai frecvente infecţii nosocomiale căpătate de pacienţii suceveni au fost cele respiratorii (87), urmate de cele de plăgi operatorii (39) cu care bolnavii se pot procopsi chiar şi după cele mai comune intervenţii chirurgicale, infecţii digestive (37), urinare (26) şi cutanate (14).

Igiena deficitară din unele saloane, numărul mare de paturi din încăperi sau supraaglomerarea facilitează transmiterea infecţiilor, complicând astfel starea de sănătate a pacienţilor şi creând un real disconfort. Totodată, mediul spitalicesc, încărcătura microbiană a aerului, nerespectarea circuitelor din cadrul spitalelor sunt deseori desemnate drept cauze ale acestor îmbolnăviri, situaţii în care sunt dispuse măsuri de conformare, astfel încât numărul îmbolnăvirilor intraspitaliceşti să scadă pe cât posibil.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au mai precizat că “imunitatea scăzută a unor pacienţi nu fac decât să favorizeze apariţia unei noi afecţiuni”.

 

12 infecţii nosocomiale în cazul nou-născuţilor

“Raportat la numărul pacienţilor externaţi din spitalele sucevene în 2012, respectiv 101.800, incidenţa infecţiilor nosocomiale este de 0,21%. Ne referim la cazuri sporadice, izolate şi nu la focare de infecţie”, au mai completat reprezentanţii DSP Suceava.

Tot în cursul anului 2012, au fost raportate 12 infecţii nosocomiale în cazul nou-născuţilor, 11 dintre ele fiind cutanate. Bebeluşii au, de regulă, o capacitate mai scăzută de a lupta împotriva infecţiilor, fiind mult mai expuşi infecţiilor intraspitaliceşti.

O altă secţie ce prezintă un risc ridicat a îmbolnăvirilor este cea de Obstetrică, 12 paciente dobândind în cadrul secţiei menţionate afecţiuni urinare, de plagă chirurgicală (patru) sau infecţii ale organelor genitale (patru). 12 suceveni au mai primit un diagnostic nou în cadrul secţiei de Neurologie şi patru la Terapie Intensivă. Totodată, doi suceveni s-au ales cu septicemie după externare.

După ce au fost spitalizate în cadrul secţiei de Ginecologie, opt sucevence au primit o nouă boală, respectiv de plagă chirurgicale (şapte) sau boli ale organelor genitale (una). În 2011 şi în 2012, nu s-a înregistrat nici un deces în rândul pacienţilor care s-au ales cu încă o afecţiune pe patul de spital.

 

Majoritatea infecţiilor nosocomiale sunt ţinute sub tăcere de medici

Mulţi dintre medici ascund mizeria sub preş şi nu raportează infecţiile intraspitaliceşti pentru a nu fi sancţionaţi. Astfel că, în mod paradoxal, România ocupă unul dintre ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte numărul de infecţii nosocomiale.

“Într-adevăr, în cazul infecţiilor nosocomiale vorbim despre o subraportare cauzată de o reţinere a medicilor în a declara aceste îmbolnăviri. Riscul de a prejudicia imaginea unei anumite secţii a spitalului este un aspect care împiedică anumiţi medici să declare aceste îmbolnăviri”, au mai afirmat reprezentanţii DSP.

Cu toate acestea, faţă de 2011, se remarcă o creştere a numărului de raportări ale acestor infecţii. Raportat la numărul pacienţilor externaţi din spitalele sucevene în 2011 (98.000), incidenţa infecţiilor nosocomiale a fost de 0,16%, mai mică decât în 2012. În 2011, au fost raportate 163 de cazuri de infecţii nosocomiale, cele mai multe la Pediatrie.

Pentru unităţile spitaliceşti s-au dispus măsuri de conformare şi prevenţie şi recomandări pentru ca numărul îmbolnăvirilor să scadă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200 de suceveni au fost victime ale infecţiilor intraspitaliceşti în 2012.
 Vizualizări articol: 1661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Peste 200 de suceveni au fost victime ale infecţiilor intraspitaliceşti în 20125.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   REMEMBER trimis de
( 9 feb 2013, 14:06:06
UN ARTICOL FARA SPECIALISTII DSP,SE PARE ,CA ESTE CA ,,NUNTA FARA LAUTARI'',ASA CA AM MAI RASCOLIT ARHIVA,FIIND SAMBATA SI VIATA DESTUL DE GREA SI NESIGURA,SA NE MAI DESTINDEM UN PIC.CE AVEM NOI,AICI???
,,MAIDANEZII DIN FALTICENI AU PLIMBAT IERI PRIN ORAS UN PICIOR DE OM''-MONITORUL DE SUCEAVA.N-AR FI O MARE MINUNE,DAR CE AUTODENUNTURI FAC SPECIALISTII DSP DIN FALTICENI???UNU'SABIN INDREI-,,DE CONDAMNAT ESTE NEGLIJENTA CELOR CARE TREBUIA SA ASIGURE INGROPAREA LA O ADANCIME CORESPUNZATOARE SI NU LA SUPRAFATA''!?!?
INTR-O VESELIE PROBABIL ,UNU VESELOVSCHI,TOT DSP-,,MEMBRUL A FOST INGROPAT,IN CURTEA SPITALULUI,UN LUCRU OBISNUIT IN ASEMENEA SITUATII''.
NU AMI FACEM CAZ DESPRE PERICOLELE CE POT URMA IN ASTFEL DE SITUATII,DAR ESTE TOTUSI BINE CA SE STIE DESPRE ACESTE ,,INHUMARI'',ASTFEL SE POT PREVENI CONFLICTE MAJORE PE VIITOR,IN CAZUL IN CARE VOR FI DESCOPERITE CIOLANELE.
O TABARA AR VREA SA LE REVENDICE SI SA LE PLIMBE PRIN REPUBLICA SUB FORMA DE MOASTE,SA MAI FACA UN LEU,SPUNAND CA AU APARTINUT UNOR,,SFINTI DESCALECATORI''PROBABIL SF BAISANOV SI SF STANCEV[UN FEL DE USL-VINTAGE],IAR CEALALTA TABASRA SA LE REVENDICE IN FAVOAREA EI SI SA MAI COMEMOREZE VREUN HOLOCAUST CEVA,PRIN CURTEA SPITALULUI.IATA CE INSEAMNA PREVENTIA!
PS-TOV SIGMUND,ERA PLECAT IN CONCEDIU,LA ACEEA DATA.
2.   COMPLETARE trimis de
( 9 feb 2013, 14:30:00
DACA TOT ,,DISECAM'' LA METRU PATRAT DSP FALTICENI[DOAR NU OM FI NUMAI NOI MAI FRAIEARI DIN C-LUNG],IATA CE ALT AUTODENUNT,PRIVIND ,,ATENTATUL LA SANATATEA PUBLICA'',FACE UNU' CORNIA...GHIORGHI CORNIA,SEF DE EXECUTIV AL PRIMARIEI FALTICENI:
,,CEA MAI GREA PROBLEMA ESTE ,INSA, DECOLMATAREA REZERVOARELOR.AU 6-7 METRI IN PAMANT,AU DIAMETRUL DE 13-14 METRI SI NU AU FOST DECOLMATATE DE PESTE 30 DE ANI''.STUPEFIATI,PUTEM INTREBA CU CE A FACUT COMERT-COMERTU'????????????
SPECIALISTII DSP AU STIUT DESPRE ACESTE REZERVOARE COLMATATE???CE AU PLATIT DE FAPT,FALTICENENII???A FOST ,,COMERTU'' UN FEL DE DIR.DE SERV.PUBLICE C-LUNG???SAU GHIORGHI,A FOST UN FEL DE MANGIUREA DE FALTICENI???
IN 2001 PESTE 500 DE PERSOANE,AU SUFERI DE BOALA DIAREICA RASPANDITA IN MAI TOATE LOCALITATILE DIN BAZINUL HIDROGRAFIC AL RAULUI MOLDOVA SI NU NUMAI.
DE PARCA LA FALTICENI NU AR FI FOST INDEAJUNS PRAPADUL NUMIT,,METADET''DESPRE CARE,, SPECIALISTII'' DIN MAI MULTE INSTITUTII SUCEVENE SI IN ZIUA DE AZI,PASTREAZA O TACERE DESTUL DE SUSPECTA.,,OMERTA'' FUNCTIONEAZA.
UN WEEK END CU INSANATOSIRI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei