Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 9 (5216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lincu: Poliţistele sunt chestionate patru-cinci minute; aceste verificări dau impresia unui fenomen

Luni, 14 Ianuarie 2013 (13:48:11)

Poliţistele sunt chestionate patru-cinci minute de echipe de două persoane, fiind întrebate dacă au fost violate sau hărţuite, verificările, care au pornit de la un caz, dând însă impresia unui fenomen la nivel naţional, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, liderul Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a spus că poliţistele sunt chestionate de către un psiholog şi o persoană dintr-o structură superioară, fiecare discuţie fiind de patru sau cinci minute.

"Sunt chestionate inclusiv cele angajate de o lună de zile. Din câte am înţeles, sunt întrebate dacă au fost violate, agresate, hărţuite. Au fost doar întrebări, nu au completat nimic. Din ce mi s-a spus, impresia lor a fost că e doar o formalitate. Nu zic că e rău că se fac astfel de verificări, dar nu mi se pare că, plecând de la o problemă, trebuia să începem o campanie la nivel naţional ca şi când ar fi o problemă naţională. Se creează impresia că e fenomen, ceea ce nu e cazul", a precizat liderul sindical.

Vasile Lincu a mai spus că, spre deosebire de celelalte instituţii, femeile poliţist se apropie foarte mult de bărbaţii poliţişti pentru că mediul de lucru este de aşa natură, impunând aceleaşi condiţii de muncă, acelaşi stres, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi.

"Fişa postului e aceeaşi. Limbajul este altul chiar şi între colegi şi subordonaţi. Dacă ascultaţi limbajul chiar şi între şefi şi subalterni bărbaţi, mai ales în teritoriu, vi se pare la fel de grav. Femeile poliţist nu sunt aşa vulnerabile ca femeile din alte instituţii", a adăugat Lincu.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale îşi exprimă, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Radu Stroe, rezerve faţă de decizia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a realiza interviuri cu toate femeile angajate în structurile de Poliţie din ţară pentru depistarea eventualelor acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.

"Apreciem promptitudinea cu care aţi iniţiat acţiunile şi implicarea dumneavoastră în rezolvarea acestor probleme, însă atragem atenţia că hărţuirea şi agresiunea sexuală, mobbing-ul, violenţa fizică şi psihologică sunt fenomene dinamice, care pot îmbrăca forme foarte subtile şi greu de depistat în cadrul unor controale", se arată în scrisoarea deschisă a ONG-urilor.

Organizaţiile îşi exprimă îngrijorarea cu privire la eficienţa anchetei, în absenţa unor măsuri care să asigure protecţia femeilor intervievate, confidenţialitatea datelor şi garanţia că nu vor exista represalii împotriva celor care denunţă actele de viol, mobbing sau hărţuire sexuală comise la locul de muncă.

În opinia ONG-urilor, nerespectarea acestor condiţii de investigare poate transforma ancheta într-un act de intimidare a femeilor angajate în structurile de poliţie şi le poate îngreuna situaţia la locul de muncă. Din acest motiv, organizaţiile îi cer ministrului de Interne să facă publice condiţiile de realizare şi rezultatele investigaţiei în curs.

Evaluarea internă a actelor de agresiune sexuală trebuie să aibă în vedere şi bărbaţii, consideră semnatarii scrisorii, întrucât aceştia la rândul lor pot fi victime ale diverselor forme de violenţă sexuală şi abuz, după cum o arată experienţa altor state.

O acţiune singulară, de natură strict disciplinară, care îşi propune intervievarea în două săptămâni a femeilor din structurile Poliţiei, nu poate fi o măsură suficientă pentru rezolvarea unor probleme învăluite în tăcere atâta vreme, atrag atenţia reprezentanţii societăţii civile, susţinând că există riscul de "re-victimizare a femeilor din Poliţie".

Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunţat, joi, oficiali ai IGPR.

Chestorul Viorel Vasile, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat că echipele, formate din specialişti în resurse umane, control intern, psihologi şi sociologi ai IGPR, verifică în ce condiţii îşi desfăşoară munca angajatele instituţiei.

"S-a constituit şi un ghid de interviu, elaborat de specialiştii noştri, care urmăreşte avantajele şi dezavantajele femeii care lucrează în Poliţie şi eventualele tendinţe de discriminare ale acesteia la locul de muncă", a spus chestorul Viorel Vasile.

Adjunctul şefului IGPR a adăugat că se vor purta discuţii cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport.

Potrivit lui Viorel Vasile, în Poliţia Română lucrează 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofiţeri, iar 133 au funcţii de conducere. În acelaşi timp, 4.908 au gradul de agent, opt dintre acestea având funcţii de conducere, iar 1.690 sunt personal civil.

Controalele la inspectoratele judeţene de poliţie sunt făcute din dispoziţia ministrului de Interne, Radu Stroe, şi urmăresc verificarea respectării principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lincu: Poliţistele sunt chestionate patru-cinci minute; aceste verificări dau impresia unui fenomen.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lincu: Poliţistele sunt chestionate patru-cinci minute; aceste verificări dau impresia unui fenomen0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei