Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2012 - Anul XVII, nr. 273 (5178)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Europa de Est şi Asia Centrală, îndemnate să interzică instituţionalizarea copiilor sub 3 ani

Miercuri, 21 Noiembrie 2012 (15:41:11)

Guvernele din Europa de Est şi Asia Centrală ar trebui să interzică instituţionalizarea copiilor până la împlinirea vârstei de trei ani, întrucât plasarea lor în instituţii la vârste fragede duce la grave întârzieri în dezvoltarea lor, se arată într-un comunicat de miercuri al UNICEF.

Cel puţin 1,3 milioane de copii din regiune sunt separaţi de familiile lor, adesea din cauza sărăciei sau a incapacităţii familiei de a face faţă unor situaţii de stres, rezultă din studiul "Copiii sub trei ani aflaţi în instituţii de ocrotire în Europa de Est şi Asia Centrală: o analiză a situaţiei regionale din perspectiva drepturilor", lansat miercuri în Bulgaria, în cadrul unei conferinţe ministeriale regionale.

Potrivit studiului citat, din cele 1,3 milioane de copii separaţi de familii, aproximativ 31.000 plasaţi în instituţii au sub trei ani.

"Lăsaţi într-o astfel de formă de protecţie la o vârstă atât de fragedă, aceştia riscă grave întârzieri în dezvoltarea lor", se arată în studiul prezentat în cadrul unei conferinţe găzduită de Guvernul Bulgariei, sub patronajul Preşedintelui Rosen Plevneliev şi în colaborare cu UNICEF, la care participă delegaţii din 20 de ţări.

Consultantul Regional al UNICEF în domeniul Protecţiei Copilului, Jean Claude Legrand, şi-a exprimat preocuparea cu privire la faptul că, în unele ţări, copiii sub trei ani prezintă un risc de a fi plasaţi în instituţii de trei ori mai mare decât copiii mai mari.

"Aproximativ 30 la sută dintre copiii instituţionalizaţi sunt copii cu dizabilităţi - într-una din ţări, proporţia acestora este de 60 la sută. Aceştia sunt printre cei mai stigmatizaţi copii. Din acest motiv, politicile de protecţie socială trebuie să acorde prioritate copiilor celor mai mici şi mai vulnerabili. Există prea multe bariere ce împiedică copiii care au cel mai mult nevoie de ajutor să crească într-o familie. Un număr mai mare de servicii de îngrijire a copilului dublate de servicii de suport familial şi eforturi de eliminare a obstacolelor legislative nejustificate care împiedică asistenţii maternali să preia rolul de îngrijitori ar contribui la ameliorarea situaţiei", a declarat Legrand, citat în comunicatul UNICEF.

Studiul mai arată că resursele folosite în prezent pentru protecţia copiilor lipsiţi de ocrotirea părintească ar putea fi investite mai eficient în servicii familiale multisectoriale şi adaptate, iar instituţionalizarea ar trebui să fie o soluţie doar în ultimă instanţă având în vedere că fiecare trei luni petrecute într-o astfel de instituţie întârzie dezvoltarea fizică a copilului cu o lună. În plus, copiii riscă să nu se ataşeze de părinţi şi să sufere atrofieri la nivelul creierului.

În acest context, guvernele sunt îndemnate să intensifice întărirea capacităţilor şi să stabilească standarde de practică pentru personalul din maternităţi şi spitalele de pediatrie în ceea ce priveşte susţinerea părinţilor nou-născuţilor cu dizabilităţi şi a celor din categoriile cele mai vulnerabile în ideea de a preveni separarea copiilor de familie şi să modifice legislaţia pentru a reduce cazurile de plasare în instituţii a copiilor sub trei ani, această decizie fiind luată doar în ultimă instanţă şi ţinând cont de interesul superior al copilului.

De asemenea, se recomandă guvernelor să elaboreze sau să dezvolte răspunsuri şi servicii de tip familial corespunzătoare care să susţină familiile biologice sau asistenţii maternali în cazul copiilor sub trei ani, să elimine barierele care împiedică copiii lipsiţi de ocrotirea părintească să fie plasaţi la asistenţi maternali sau în alte forme de îngrijire de tip familial şi să acorde prioritate alocării de resurse serviciilor locale adecvate care oferă soluţii alternative pentru copiii mai mici de trei ani, focalizându-se asupra nevoilor copiilor cu dizabilităţi.

Anul trecut, în cadrul Parlamentului European, UNICEF şi Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului au făcut apel la guvernele din regiune să reducă situaţiile de instituţionalizare a copiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europa de Est şi Asia Centrală, îndemnate să interzică instituţionalizarea copiilor sub 3 ani.
 Vizualizări articol: 376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Europa de Est şi Asia Centrală, îndemnate să interzică instituţionalizarea copiilor sub 3 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei