Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 aug 2012 - Anul XVII, nr. 181 (5086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Leul a fost rezonabil, săracu', 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici

Luni, 6 August 2012 (14:06:01)

Deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabilă" dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depăşeşte fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanţat, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Leul a fost rezonabil. A fost săracu', Cum n-a fost? Adică 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici (...) de la început a fost nerezonabilă (deprecierea - n.r.) datorită fundamentelor. Noi credem că fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflaţie mai mare 2-3 ani decât media europeană. Ştiţi că unul dintre fundamente este chiar acesta, diferenţialul de inflaţie. Probabil că o anumită depreciere era de aşteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferenţialul de inflaţie între noi şi restul lumii, între noi şi Europa, a fost de câteva procente. Şi în acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit să ajute leul", a explicat Isărescu.

El recunoaşte însă că România are o problemă legată de faptul că spre deosebire de Polonia, sau chiar de Ungaria, are un deficit de cont curent mare, care chiar dacă nu mai este 14% din PIB, pe undeva la 4-5% din PIB trebuie finanţat.

Oficialul BNR a explicat că în momentul în care nu este finanţat şi nu există capacitatea instituţională şi naţională pentru a atrage fonduri comunitare pentru finanţare, aşa cum s-a construit şi programul cu FMI şi proiecţia de creştere economică, acolo rămâne un gol de finanţare, care devine fundamental.

"Dar noi credem că punând mai multe lucruri, - productivitatea şi salariile, evoluţia ratei inflaţiei, situaţia rezervelor - nu există motive de depreciere masivă a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, în aprecierea noastră, era o zonă mai mult sau mai puţin de echilibru bazată pe fundamentare şi a început să devină. Cursul a început să fie influenţat cu precădere de alţi factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini şi aşa mai departe. Deci, de la punctul X necunoscut de dumneavoastră şi nici de mine, până la punctul actual, v-am spus că este vorba 2-3 procente. acestea 2-3-4 procente sunt extrem de rezonabile faţă de maniera în care ne-am comportat", a completat Isărescu.

El a arătat că decuplarea leului faţă de tendinţa regională a început în lunile aprilie-mai.

"Factorii au mai fost explicaţi. E vorba de legătura mai puternică pe care România o are şi fizic şi psihic cu zona Balcanilor şi cu criza din Grecia. Ceea ce a determinat pe partea fizică ieşiri de capital, iar psihic o viziune mai nefavorabilă, mai pesimistă, legată şi de România şi de sistemul bancar din Româânia şi de evoluţia cursului din partea pieţelor internaţionale", a conchis şeful BNR.

Moneda naţională s-a apreciat puternic luni în prima parte a sesiunii interbancare, ca urmare a intervenţiei indirecte a BNR, potrivit dealerilor, astfel că rata de referinţă pentru euro a coborât cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins un nivel record.

În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul şi-a reluat joi deprecierea, după ce Curtea Constituţională a anunţat că a amânat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice. La începutul lunii iulie s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Leul a fost rezonabil, săracu', 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Leul a fost rezonabil, săracu', 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei