Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 aug 2012 - Anul XVII, nr. 181 (5086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc astăzi Schimbarea la Faţă

Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc astăzi, 6 august, Schimbarea la Faţă - una dintre cele mai mari sărbători religioase. Ziua are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci fiul lui Dumnezeu

 

Semnificaţie

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, sărbătorită astăzi de creştini, reprezintă data la care Iisus, împreună Petru, Iacob şi Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei să nu dezvăluie nimănui nimic din cele ce văzuseră, până după învierea Sa din morţi.

 

Popas duhovnicesc la sărbătoarea mănăstirii de pe Muntele Ceahlău

În ziua prăznuirii Schimbării la Faţă, Muntele Ceahlău, împreună cu aşezarea monahală de pe vârful acestuia, îmbracă straie de sărbătoare.

Ca în fiecare an, credincioşii din parohiile Protopopiatului Ceahlău, cât şi din alte zone ale ţării sunt aşteptaţi la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la mănăstirea de pe Muntele Ceahlău.

Părintele Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, cel care s-a ostenit într-un mod deosebit la ridicarea aşezării monahale de pe muntele sfânt al românilor, a amintit că Sfânta Liturghie a fost oficiată pentru prima dată pe Muntele Ceahlău după 1989 de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. "Slujba s-a săvârşit de către Înalt Preasfinţia Sa pe platoul de pe vârful muntelui. În anii ce au urmat am slujit de Schimbarea la Faţă pe Ceahlău, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Preafericirea Sa a îndrăgit mult muntele şi s-a ocupat, alături de alţi preoţi şi credincioşi din zona Ceahlăului, de construirea aşezării monahale închinată Schimbării la Faţă şi Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Este o mare bucurie să mergi în pelerinaj de Schimbarea la Faţă pe Muntele Ceahlău. Acest pelerinaj a existat şi înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Atunci, Sfânta Liturghie se oficia de către monahii şi preoţii din jurul Masivului Ceahlău, iar la final participau la o agapă frăţească. Preoţii şi credincioşii de toate vârstele urcau pe la Durău, Izvorul Muntelui sau Turgheş. Noi am căutat să reînnodăm această tradiţie după 1990. Pentru pelerinii care vor urca pe munte, sărbătoarea Schimbării la Faţă va fi un prilej de rugăciune şi un popas duhovnicesc, mai ales dacă se pregătesc prin Spovedanie pentru primirea Sfintei Împărtăşanii", a spus pr. protopop Mihai Damian. (Ziarul Lumina)

 

Calendarul popular

În lumea satelor care se ghidează după calendarul popular al evenimentelor care se ţin în funcţie de schimbările meteorologice şi astronomice specifice zonei temperate, această sărbătoare poartă denumirea de Probejenie. Denumirea de Probojanii vine de la verbul popular „a probăzi” – care înseamnă a ocărî sau a certa şi care vine din slavonă. Tradiţia populară spune că de acum anotimpul începe să se schimbe, iar de la verdele verii, treptat, se trece în ruginiul şi galbenul toamnei. Păsările migratoare se pregătesc şi ele de plecare.
În această zi se aduc în biserici prinoase din struguri, se binecuvântează şi se împart, se pleacă în pelerinaj la mănăstiri.
Se consideră că până la această sărbătoare trebuie terminat cositul şi făcutul fânului, pentru că se trec florile şi iarba îmbătrâneşte, diminuând calitatea furajelor.
În această zi, nu e bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probejenii.
Fetele nu-i bine să se pieptene în această zi pentru că nu le mai cresc cozile, aşa cum nu mai creşte iarba. Tot din această zi se interzice scăldatul şi se mai pot culege ultimele plante de leac.
Nu în ultimul rând, cei care nu ţin Probejenia vor fi uscaţi şi gălbejiţi tot timpul anului, aşa cum se ofilesc şi florile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc astăzi Schimbarea la Faţă.
 Vizualizări articol: 2856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc astăzi Schimbarea la Faţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 6 aug 2012, 12:38:27
Biserica Ortodoxă,în perioada asta de vară
Ar trebui să interzică decesul prin orice mijloace
În Rai (azi) sunt +575 de grade Celsius afară
Pentru răcoare … în Iad găseşti câteva băltoace

Raiu’i bun doar pe timpul iernii ( dragi prelaţi)
Dacă vă iubiţi enoriaşii .. ţine-ţii în viaţă
Pe timpul verii nici un fel de ban să nu acceptaţi
Să le (mai) rămână şi lor de-o bere la gheaţă

Cercetătorii ne explică motivele şi diferenţele :
“Raiul primeşte de 80 de ori mai multe radiaţii solare”
În Rai , pe timpul verii se aplică … penitenţele
În Purgatoriu e bine , vara … CĂCI E RĂCOARE !!!
1.1  RE: * trimis de
( 6 aug 2012, 16:51:42
Ba nu!shame on you

O zâs popa de la mine din sat că cine face acte notariale de donațiebring it on pe casă și pământuri cătredevil popă șipig scroafa lui atunci cu siguranță (garantează popa pe cuvântul luisilly !) că viitorul defunct o să ajungă la loc răcoros, cu multe [bălării] pardon verdeață și unde o să curgă râuri de bere, limonadă, apă milenară sau râuri de granitta.

În schimb, cine n-o să semneze actul de danie-milostivă cică o să ajungă la Scaraoțchi la Cazane, unde, o jumătate de eternitate o să îndese lemne sub ceaunewhew iar cealaltă jumătate de eternitate o să se scalde în ciuberele celea de pe foc.crying

Deci nu-i cum zici tu, ’Becedare, ci-i mai degrabă cum zâce popa: răcoare veșnică și relax sus în Eden și zăpușeală și chin jos în Tartar.

(pân’ la urma urmei, dacă tot pleci cu bilet numai dus, la ce ți-o mai trebui casa șI pământul? Nu mai bine faci cum zice popa, mai ales că O PROMIS că o să fie taman așa cum povistește el!oh go on
Ca să nu fie nici o greșeală, pune mâna de adu notarul și semnează zapisul!)money eyes [-O
1.2  RE: * trimis de
( 6 aug 2012, 16:59:02
P.S.
Și drept-credincioșii de la Hiroshima sărbătoresc azi -Schimbarea la față.
Dar la ei a fost schimbare dintr-aia așa ca în VT, cu urgie foc, pară și tunet.
Amu cine le-o trimis-o peste cap nu se mai comemorează.
Or fost tot niște buni creștini și ei care înainte de a porni motoarele cvadrimotorului * s-au închinat pios și au zis Doamne ajută!
----------
Colonelul Tibbets chiar era un fiu bun așa cum spune Cartea. Motiv pentru care, ca să-și cinstească părinții, și-a botezat Slava zburătoare cu numele mă-sii - Enola Gay!
1.3  RE: * trimis de
( 6 aug 2012, 17:50:55
şi Guvernu' s-a schimbat azi "la faţă "
e Criză ! ( altă criză , una ... de nervi )
preafericitu' Daniel oare se răsfaţă
cu mici (de post) şi bere ...cu-alui servi ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei