Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iul 2012 - Anul XVII, nr. 160 (5065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cepoi, despre malpraxis: Asigurătorul va fi obligat să plătească şi despăgubiri morale

Joi, 12 Iulie 2012 (18:14:08)

Noul proiect al Legii sănătăţii prevede că asiguratorul de malpraxis va prelua diferendul dintre pacient şi unitatea medicală şi va fi obligat să plătească şi despăgubiri morale, nu doar materiale, aşa cum se întâmplă în prezent, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

"De asemenea, au fost stabilite o serie de termene clare în care pacientul va fi despăgubit. O altă noutate adusă de proiect este aceea că asigurătorul va avea obligaţia să propună rezolvarea neînţelegerilor mai întâi pe cale amiabilă", a mai spus Cepoi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia prezentării proiectului finanţat din fonduri europene "Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie".

Ministrul a explicat că, dacă pacientul care se consideră vătămat refuză rezolvarea pe cale amiabilă, conflictul va continua în justiţie.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a spus că România este singura ţară din Europa care nu are, în legislaţie, soluţia înţelegerii pe cale amiabilă.

"România, pe această cale poliţienească, pune pacientul să meargă în procese costisitoare, iar medicul, la fel. În România, se promovează o cultură conflictuală, ne interesează să curgă sânge. Noi nu avem cultura dialogului, iar actul medical este afectat. Chiar intervenţia unor politicieni în actul medical afectează statutul medicului", a mai spus Astărăstoae.

Potrivit preşedintelui CMR, în cei 10 ani în care personalul medical s-a asigurat pentru apariţia posibilelor cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despăgubiri, toate pentru daune materiale, fără cele morale.

Astărăstoae a mai subliniat, în acelaşi context, că actul medical se bazează pe încredere. "Neîncrederea nu poate să producă decât pierderi pentru pacient. Într-o societate conflictuală, mai există şi o legislaţie stufoasă. Există atâtea acte normative, încât nici nu ştii când ai încălcat legea. Iar aceste acte stufoase au şi filosofii contrare, care uneori emană de la aceeaşi instituţie. În acest context, într-o cultură conflictuală, medicul poate să fie acuzat. Toată lumea se repede spre CMR, care trebuie să rezolve tot", a mai spus preşedintele CMR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cepoi, despre malpraxis: Asigurătorul va fi obligat să plătească şi despăgubiri morale.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cepoi, despre malpraxis: Asigurătorul va fi obligat să plătească şi despăgubiri morale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei