Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iul 2012 - Anul XVII, nr. 160 (5065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege doar pentru unii

Amenzile de circulaţie, ignorate de şmecheri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea este doar o anexă pentru mulţi dintre suceveni. O dovedeşte şi numărul mare de amenzi pe care cei care le-au primit nu s-au sinchisit să le plătească. Aşa cum era de aşteptat, ponderea acestei categorii de datornici este deţinută de şoferi, care au amenzi de circulaţie neplătite chiar şi de acum zece ani.

Primarul Ion Lungu a prezentat ieri o statistică îngrijorătoare, date care arată nesimţirea de care dă dovadă cea mai mare parte dintre şoferii amendaţi.

Numai în cursul acestui an au fost trimise în debit la Primăria Suceava 3.450 de amenzi de circulaţie, în valoare totală de 18,34 de miliarde de lei vechi. Dintre acestea, au fost plătite doar 197 de amenzi, adică 5,71% din numărul total. Şi în privinţa încasărilor situaţia este similară, în conturile Primăriei Suceava intrând ceva mai puţin de 600 de milioane de lei vechi.

În total, în ultimii zece ani, restanţele pe care Primăria Suceava le are de încasat din amenzile de circulaţie se ridică la ameţitoarea sumă de 103 miliarde de lei vechi.

„Este o luptă cu morile de vânt. Sunt amenzi de unul-două milioane de lei vechi, procedurile sunt greoaie, iar când se ajunge la poprire fie se constată că persoanele respective nu au un loc de muncă, fie angajatorii nu vor să dea curs cererilor noastre. Pot spune că pe această linie lucrurile merg extrem de dificil. Din punctul meu de vedere, singura soluţie este schimbarea legislaţiei, în sensul transformării acestor amenzi în ore de muncă în folosul comunităţii”, a opinat primarul Ion Lungu.

 

Ce se putea face cu banii neîncasaţi din amenzile de circulaţie

Cu suma de bani neîncasată din amenzile de circulaţie, municipalitatea ar fi putut demara alte proiecte importante. De exemplu, se puteau plăti jumătate din reparaţiile stradale efectuate anual în municipiul Suceava. Cu cei peste 100 de miliarde de lei vechi neachitaţi, Primăria Suceava putea împrumuta mai puţini bani în vederea achiziţionării cărbunelui necesar funcţionării societăţii de termoficare. Mai exact, suma ar fi acoperit în proporţie de 20% costurile cărbunelui cumpărat anual de Termica Suceava.

Nu în ultimul rând, cu banii neîncasaţi din amenzile de circulaţie se putea asigura 30% din cofinanţarea proiectelor europene pe care municipalitatea le derulează.

Cu alte cuvinte, dezinteresul şi nesimţirea unora dintre şoferi sunt suportate de întreaga populaţie.

 

Gradul de încasare a taxelor şi impozitelor, sub 50% la mijlocul anului

Execuţia bugetară la nivelul Primăriei Suceava arăta că la mijlocul acestui an gradul de încasare a taxelor şi impozitelor era de 43,73%, ceea ce valoric înseamnă 114 milioane de lei.

Mai mult de jumătate din această sumă, respectiv 61 de milioane de lei, erau venituri proprii ale Primăriei Suceava.

„Este îmbucurător că sursele proprii ale primăriei sunt în proporţie de peste 50% şi asta pentru că ne arată că avem capacitate de autofinanţare”, a arătat primarul Ion Lungu.

Din impozitele pe proprietăţi, la bugetul local s-au adunat 16,75 milioane de lei, ceea ce reprezintă 46,1%.

La polul opus, se situează încasările din amenzi, unde gradul de colectare este de doar 16,98%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzile de circulaţie, ignorate de şmecheri.
 Vizualizări articol: 1814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 14 voturi
Amenzile de circulaţie, ignorate de şmecheri2.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa ne pupi in dos Lungulei trimis de
(12 iul 2012, 11:21:21
Nu ti-e rusine taran din prelipca, dupa ce agentii din politia locala si rutiera sunt obligati sa-si indeplineasca baremul de amenzi lunar pentru a-si lua leafa, ai pretentia ca prostimea sa le plateasca pentru a mai pune niste borduri si pavele? Apropo de pavale.... de ce se scot pavelele rosii din zona orizont montale de mai putin de un an??? pentru a se inlocuii cu altele tot rosii???
2.   Articol nesimtit trimis de
(12 iul 2012, 13:35:50
Domnule ziarist,de-a lungul timpului am mai intrat la aceasta rubrica in polemica cu dumneavoastra,avind si onoarea de a-mi raspunde personal tot aici. Va acuzam atunci,ca si acum,ca scrieti fara a cunoaste si a fi stapin pe subiect.
O mai buna informare si o cunoastere a Codului Civil v-ar fi facut sa stiti ca dupa trei ani,orice amenda se prescrie. Mai clar,nu se pot incasa in 2012 amenzile aplicate in 2008.Va las pe dvs si pe cei de la primarie,sa vedeti,in cele peste 2600 articole ale CC unde scrie asta.Pentru neincasarea lor sunt vinovati ''nesimtitii'' de functionari din subordinea primarului,care ar trebui sa lucreze pentru aceasta,nu sa se transforme in degustatori de cafea.
Facindu-va transmitatorul vorbelor primarului,''soferi nesimtiti'',poate si de aceia nu sunt platite,multe fiind date din lipsa infrastructurii rutiere ce pur si simplu te obliga sa devii contavenient (parcari,stationari),sau de modul cum politistii isi fac datoria,acestia fiind pur si simplu somati de sefii lor sa creasca numarul si cuantumul amenzilor,in acest scop incercind sa scoata din noul cod rutier posibilitatea de contestare in instanta a amenzilor,Garcea cu cascheta fiind pur si simplu un Dumnezeu al soselelor.
Poate pe viitor sa scrieti un articol despre felul cum sunt hingheriti soferii pentru a fi amendati,despre corectitudinea aplicarii amenzilor (pt depasirea vitezei legale,nici un sofer nu ar trebui oprit in trafic,foto trimisa acasa ar face inutila si contestarea in instanta a amenzii,oprirea este facuta pt negocierea spagii).
Ar mai fi multe de spus dar ma opresc aici,dorindu-va pe viitor articole cit mai realiste si reusite,care,referitor la subiectul de azi,sa armonizeze relatiile intre cele trei tabere.
3.   PT ATVINTE trimis de
(12 iul 2012, 14:22:17
in primul rand,amenzile se prescriu la 5 ani,de fapt se trec intr-o evidenta separata daca contravenientul nu detine bunuri,iar daca el a platit 5 lei dintr-o amenda de 1000 lei se mai prelungeste termenul cu inca 5 ani.
daca legea ar fi mai aspra in cu privire la incasarea amenzilor de circulatie,cu siguranta ar fi mai putine evenimente ruitere pe soselele din romania.
din propria-mi experienta spun, amenzile se incaseaza ffff greu,contravenientul o plateste doar in cazul cand are nevoie de vreun document de la primarie,in rest i se rupe de amenzi
4.   Bataie de joc.. trimis de
(12 iul 2012, 16:05:25
apropo de schimbatul pavelelor, ar trebui sa se stranga oameni si sa mearga la primarie sa intrebe acest primar cat va mai schimba borduri si pavele de acum incolo? oare cat isi mai permite sa-si bata joc de banii publici? bani publici incasati de la prostime: amenzi, taxe, impozite...
5.   Respectati legea domnilor functionari de la primar trimis de
(12 iul 2012, 16:53:13
Ai dreptate Arvinte iar pentru GOGU 82 i-asi recomanda sa citeasca nitel " prescriptia extintibila " sau prescriptia contraventionala!
6.   Nesimtitii din primarie... trimis de
(12 iul 2012, 20:10:07
La Primarie sunt sute de dihanii care de care mai aroganta si nesimtita,nestiutoare de legi si faptuitoare de abuzuri,comandate,binenteles de sus,de "specialistul" care vorbeste doar de lei vechi,care este "ieconomist"la fel ca Ponta doctor....Pentru o anexa de la primarie,m-au gasit cu o amenda neplatita din 2005,amenda pentru care nu am fost notificat niciodata.Le-am spus lighioanelor ca s-a prescris de atunci,iar daca considera ca-s dator sa ma actioneze in instanta,dar sa nu ma santajeze cu plata si sa-si faca treaba pentru care sunt platite.Metehnele comuniste nu au disparut acolo unde bugetarii nu au timp sa munceasca de cate hartii au de facut.Pentru fiecare pila adusa s-a mai inventat un formular,o procedura.Pentru o simpla hartie,care poate fi listata,incasata si operata de aceeasi persoana platim patru functionari plus un sef de serviciu.Stiti de ce in primarie nu se face sex la serviciu?Ar fi incest....
7.   Smecheri... trimis de
(13 iul 2012, 07:26:13
Smecher e primarul,care parcheaza Skoda in giratoriul de la Casa de Cultura(am poza),care vorbeste la telefon in trafic si nu poarta centura,smecher e frati-su care la fel lasa masina sub "oprirea interzisa"cand are chef si nu platesc nici unul nici altul nici o amenda desi au bani in toate buzunarele.Noi ceilalti contribuabili suntem vanati de militie si infierati de catre edil ca n-am platit amenda,poate din motivul ca nu aveam bani si n-am vrut sa rup de la gura copilului...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei