Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iul 2012 - Anul XVII, nr. 160 (5065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Ou sont les neiges d`antan? (II)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sigur că, în cele peste 300 de pagini ale cărţii ”Marea scriitorilor – între Olimp și zidul puterii”, de Ozana Cucu-Oancea, se întâlnesc și inexactități. Regret că, din lipsă de timp, n-am dat curs invitației de a colabora la această carte, în care semnează mai mulți ieșeni (Nicolae și DragoșTurtureanu, G. Ilisei, Liviu Antonesei, Lucian Vasiliu) și-s pomeniți încă pe atâția. Măcar un episod, des amintit - probabil, din auzite - mă simt obligat să-l corectez, pentru simplul motiv că… am participat direct. Este vorba despre episodul în care Adrian Păunescu a încasat o ”mardeală” (termen evocat în tratativele ulterioare de aplanare a conflictului) din partea ”salvamarilor” de pe plajă. Am pus ghilimele fiindcă pe plaja Casei de creație de la Neptun, învecinată cu aceea a ”eroului între eroi”, așa-zișii salvamari aveau alte însărcinări și, după cum se bârfea, nici nu prea știau… să înoate.

Într-o zi cu valuri mari, a fost arborat steagul albastru, care interzicea atât intrarea în mare, cât și accesul pe dig. O fetiță imprudentă a nesocotit interdicția, a intrat în mare și, trasă de valuri către larg, a început să țipe după ajutor. Nici urmă de salvamari: sub protecția steagului albastru, prăjeau guvizi într-o baracă. Spirit justițiar, Păunescu a smuls ușa barăcii (încuiată pe dinăuntru) și i-a porcăit pe ”salvamari” cum se cuvine. Care au tăcut mâlc, au lansat barca, au scos fata, dar afrontul public nu l-au putut uita. Seara, când fâlfâia același fanion albastru, Păunescu, înconjurat de puștanii acum autori, se plimba pe digul paralel cu plaja. Salvamarii, despărțiți de limba de apă, au început să-l înjure și să-l provoace. Sâcâirea a durat câteva minute, până ce Adrian a ajuns pe plajă. Acolo, ”salvamarii” l-au înconjurat, continuând să-l înjure, dar fără să-l atingă: regulamentele îngăduiau riposta doar în cazul în care erau loviți primii.

Ceea ce s-a și întâmplat: poetul, ajuns la exasperare, a trântit un pumn în chelia celui se părea a fi șeful. După care cei patru, urmând, se vede, tactica de manual, au început să-l lovească ”organizat”: unul dădea, apoi se retrăgea un pas, lovea celălalt, până ce și-au adus vulcanicul inamic în prag de k.o. Eram pe aproape și, împreună cu un șofer de la U.S., Carastan, am sărit să-l scoatem. Tot cu mișcări de manual, un singur ”salvamar” ne-a imobilizat pe amândoi: cu stânga și cu dreapta a apucat marginea slipurilor, avertizându-ne: ”o mișcare și vă las în pielea goală!” Poți risca așa ceva pe o plajă plină? Până la urmă, l-am eliberat pe contravenient (Păunescu n-a scăpat de amendare). Așa a fost. Nu știu dacă episodul poate interesa ori nu istoria literară, dar, oricum, prea se fantazează pe marginea nefericitei întâmplări.

Cartea Ozanei Cucu-Oancea: excelentă și ca idee, și ca realizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ou sont les neiges d`antan? (II).
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Ou sont les neiges d`antan? (II)5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei