Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iul 2012 - Anul XVII, nr. 160 (5065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANCS: Consiliul Naţional de Etică, singura structură competentă în cazul plagiatului demnitarilor

Joi, 12 Iulie 2012 (20:17:38)

Consiliul Naţional de Etică este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită, iar în acest context va analiza şi sesizarea premierului Ponta, în vederea clarificării acuzaţiilor de plagiat.

Precizările sunt cuprinse într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează Consiliul Naţional de Etică (CNE).

CNE este, astfel, al treilea for care a analizat sau are în plan să analizeze teza de doctorat a premierului, după Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare(CNATDCU) şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti.

"Potrivit prevederilor legale, CNE este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduită, în cazul demnitarilor. În sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta în vederea clarificării acuzaţilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat «Curtea penală internaţională», al cărei autor este. Pe baza consultării cu specialiştii, CNE urmează să analizeze şi să se pronunţe", se arată în comunicatul ANCS.

Prevederile legale invocate de ANCS sunt OG 28/2011 privind modificarea şi completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB) a stabilit, miercuri, procedura de evaluare a autosesizării privind acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, procedură care vizează analizarea tezei de doctorat şi a surselor incriminate, informează UB.

"Urmează ca, în cel mai scurt timp posibil, permis de regulamentele UB, Comisia de Etică să formuleze o hotărâre", au mai precizat reprezentanţii UB, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX după şedinţa de miercuri a Comisiei de Etică.

Tot în şedinţa de miercuri, a fost definitivat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei, care va fi validat în Şedinţa Senatului Universităţii din Bucureşti din 18 iulie, şi a fost ales preşedintele Comisiei de Etică, în persoana prof. dr. Marian Popescu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Din Comisia de Etică a UB mai fac parte prof. dr. Ionel Lazanu (Facultatea de Fizică), prof. dr. Cristian Mărunţeanu (Facultatea de Geologie şi Geofizică), prof. dr. Vasile Preda (Facultatea de Matematică şi Informatică), prof. dr. Tudor Roşu (Facultatea de Chimie), prof. dr. Dumitru Sandu (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială), prof dr. Anca Sârbu (Facultatea de Biologie), prof. dr. Sterea Tache (Facultatea de Teologie Ortodoxă) şi prof. dr. Liliana Zaharia (Facultatea de Geografie).

În 4 iulie, reprezentanţii UB precizau că evaluarea Comisiei de Etică va fi sprijinită şi de consultarea unui număr de experţi din domeniul juridic, atât din România, cât şi din străinătate.

Conducerea Universităţii Bucureşti va desemna componenţa comisiei de experţi în domeniul juridic care va lucra împreună cu Comisia de Etică a instituţiei, în vederea evaluării situaţiei create de acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta, mai spuneau, tot atunci, reprezentanţii UB.

La 22 iunie, UB preciza că acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta va fi analizată de Comisia de Etică a Universităţii şi de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formată din experţi internaţionali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Totodată, Pop afirma că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansării acuzaţiilor, Ponta declara că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Premierul a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003.

La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANCS: Consiliul Naţional de Etică, singura structură competentă în cazul plagiatului demnitarilor.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANCS: Consiliul Naţional de Etică, singura structură competentă în cazul plagiatului demnitarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei