Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iun 2012 - Anul XVII, nr. 137 (5042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 500.000 de români suferă de epilepsie, jumătate ascund boala din cauza discriminării

Vineri, 15 Iunie 2012 (18:22:12)

Epilepsia este o maladie care afectează aproape 500.000 de români, însă aproximativ jumătate dintre cei suferinzi îşi ascund boala sau nu o tratează corespunzător, din cauza discriminărilor la care sunt supuşi, potrivit specialiştilor.

Această boală este o dereglare a sistemului nervos care produce descărcări bruşte şi intense de activitate electrică în creier. Medicii mai spun despre epilepsie că reprezintă una dintre bolile neurologice cu cel mai mare impact, ea fiind a doua cauză de consult neurologic pentru o afecţiune cronică, după cefalee.

În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OSM), dar medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de 300.000 până la 500.000.

"Această afecţiune are un impact semnificativ asupra calităţii vieţii. În România, 500.000 de oameni suferă de epilepsie, însă statisticile nu reflectă însă complet realitatea, deoarece foarte mulţi bolnavi îşi ascund această maladie, de teama de a nu fi stigmatizaţi în societate", spun reprezentanţii Asociației Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO).

Între 50 şi 60% dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani, însă o criză unică, accidentală, poate să apară la 5% din populaţie, susţin specialiştii. Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, în cazul bebeluşilor, cu convulsiile febrile, care sunt destul de frecvente şi deloc periculoase.

Aproximativ 68% din totalul pacienţilor cu eplilesie sunt pensionaţi pe caz de boală, conform datelor statistice.

Epilepsia afectează peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume, un om din 100 suferind de această boală, conform datelor statistice.

Maladia numită epilepsie reuneşte, de fapt, câteva zeci de sindroame cu cauze, manifestări și evoluţii diferite. Una dintre cele mai grave forme este sindromul Dravet, în al cărui tratament sunt necesare mai multe medicamente, unele, pentru moment, inaccesibile în România.

Viaţa de zi cu zi a copiilor cu epilepsie este subiectul unui dialog fără prejudecăţi iniţiat de Asociaţia Neurocare şi programat sâmbătă în parcul bucureştean Herăstrău, pentru a-i informa pe cei din anturajul micuţilor despre faptul că boala nu e o piedică pentru o viaţă normală în comunitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 500.000 de români suferă de epilepsie, jumătate ascund boala din cauza discriminării.
 Vizualizări articol: 941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 500.000 de români suferă de epilepsie, jumătate ascund boala din cauza discriminării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei