Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iun 2012 - Anul XVII, nr. 137 (5042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premieră medicală

Primul vas de sânge "personalizat", creat din celule suşă, transplantat cu succes

Medicii suedezi au realizat cu succes primul transplant din lume al unui vas de sânge "personalizat", obţinut cu ajutorul celulelor suşă ale pacientei, potrivit unui articol publicat, joi, în revista The Lancet, informează AFP.

Pentru această premieră medicală, un segment de nouă centimetri din vena iliacă, prelevat de la un donator mort, a fost pregătit în prealabil de medici, care au extras toate celulele din pereţii venei, pentru a obţine un simplu tub, alcătuit din proteine.

Apoi, celulele suşă provenind din măduva osoasă a unei fetiţe de 10 ani, care avea nevoie de acest transplant, au fost adăugate peste tubul astfel obţinut.

După două săptămâni, grefa a fost transplantată pentru a realiza un pontaj pe tânăra pacientă, care suferea de o obstrucţie a venei ce conduce sângele de la organele digestive spre ficat, pentru a fi detoxifiat.

Această procedură, chiar dacă este costisitoare şi necesită multe ore pentru a fi realizată, oferă avantajul - pentru pacient - că nu impune administrarea unui tratament imunosupresor pe viaţă, care însoţeşte de obicei orice operaţie de transplant, cu scopul de a evita reacţia de respingere a grefei.

Medicii de la Universitatea din Göteborg care au realizat această intervenţie au fost nevoiţi însă să efectueze un al doilea transplant, pe aceeaşi fetiţă, un an mai târziu, folosind aceeaşi tehnică, din cauza îngustării primei grefe.

"Pacienta se simte bine şi de atunci este capabilă să facă plimbări din ce în ce mai lungi, între doi şi trei kilometri, dar şi câteva exerciţii uşoare de gimnastică", se afirmă în articolul publicat în The Lancet.

"Fapt notabil, ea nu a dezvolat niciun anticorp contra transplantului, în condiţiile în care nu urmează niciun fel de tratament imunosupresor", au precizat medicii suedezi.

Această tehnică i-a permis tinerei paciente să evite "traumatismul" cauzat de prelevarea unei vene proprii pentru a realiza un bypass, au explicat doi cercetători de la University College din Londra, Martin Birchall şi George Hamilton.

Însă costul ridicat şi timpul necesar pentru prepararea grefei reprezintă o frână pentru dezvoltarea rapidă a acestui tip de tratament. În plus, teste clinice complete sunt încă necesare pentru validarea lui, consideră cei doi cercetători britanici.

Anunţul făcut de medicii suedezi confirmă interesul tot mai mare pentru celulele suşă. În noiembrie, o altă echipă suedeză, coordonată de profesorul Paolo Macchiarini, a anunţat succesul unui transplant de trahee, de această dată realizată dintr-un material artificial, ce a fost acoperit apoi cu celule suşă ale pacientului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul vas de sânge "personalizat", creat din celule suşă, transplantat cu succes.
 Vizualizări articol: 839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul vas de sânge "personalizat", creat din celule suşă, transplantat cu succes0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei