Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mai 2012 - Anul XVII, nr. 122 (5027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhia solicită Guvernului păstrarea statutului actual al Secretariatului de Stat pentru Culte

Marţi, 29 Mai 2012 (14:31:29)

Patriarhia solicită Executivului păstrarea statutului actual al Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), pe motiv că transformarea acestuia în direcţie a Ministerului Culturii şi Patrimoniului, cum prevende un proiect de hotărâre de guvern, ar însemna o diminuare a rolului cultelor religioase.

Într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Patriarhia Română face mai multe precizări referitor la proiectul de HG privind unele măsuri pentru organizarea Ministerului Culturii şi a Patrimoniului Naţional şi a SSC, postat pe site-ul Ministerului Culturii, în vederea dezbaterii publice.

Chiar dacă în acest proiect legislativ se reiterează faptul că SSC este instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, Patriarhia Română se declară îngrijorată de intenţia ce ar duce la diminuarea statutului Secretariatului.

În comunicat se face referire, explicit, la articolul din proiectul de HG potrivit căruia "conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte se exercită de către un director general numit prin ordin al ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, potrivit legii", cu toate că, spun reprezentanţii Patriarhiei, SSC se transferă, cu organigramă şi buget proprii, din subordinea Secretariatului General al Guvernului în cadrul Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, fără a solicita vreun post de la acest minister.

Patriarhia Română consideră eventuala adoptare a acestei hotărâri în forma actuală drept o diminuare a rolului cultelor religioase în viaţa societăţii româneşti şi a reprezentării conducerii SSC în administraţia publică centrală. În mod tradiţional, conducerea organismului de specialitate al statului român în domeniul cultelor este deţinută de un demnitar cu rang de ministru sau secretar de stat, care face cunoscută direct vocea Cultelor în Guvernul României, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Reprezentanţii Patriarhiei mai spun că actualul guvern al României, prin Ordonanţa de Urgenţă 16 din 2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, menţine personalitatea juridică distinctă a SSC, pe când proiectul de HG încearcă să diminueze acest statut, cu riscul unei inconsecvenţe logice şi a unei contradicţii în termeni, stabilind că un Secretariat de Stat cu personalitate juridică proprie poate fi condus de un director general.

"Patriarhia Română îşi exprimă speranţa că Guvernul României va analiza cu atenţie propunerile din proiectul de hotărâre de Guvern privind unele măsuri pentru organizarea Ministerului Culturii şi a Patrimoniului Naţional şi a Secretariatului de Stat pentru Culte şi va păstra forma actuală tradiţională de organizare a Secretariatului de Stat pentru Culte, care s-a dovedit viabilă după 1990 în relaţia dintre Cultele religioase autonome şi autorităţile Statului în beneficiul societăţii româneşti", se precizează în finalul comunicatului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhia solicită Guvernului păstrarea statutului actual al Secretariatului de Stat pentru Culte.
 Vizualizări articol: 618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhia solicită Guvernului păstrarea statutului actual al Secretariatului de Stat pentru Culte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei