Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mai 2012 - Anul XVII, nr. 122 (5027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Martens: Constituţia României e clară - doar preşedintele reprezintă ţara la Consiliul European

Marţi, 29 Mai 2012 (19:21:08)

Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a declarat, marţi, că faptul că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să reprezinte România la Consiliul European rezultă clar atât din interpretarea textului Constituţiei, dar şi din practica constituţională de după 2007.

"Cred că aveţi o Constituţie foarte clară. Iar articolul 80 din Constituţia voastră spune că preşedintele României reprezintă statul român şi garantează independenţa naţională, unitatea şi integritatea ţării dumneavoastră. Este foarte clar că la acest tip de evenimente foarte importante cum este Consiliul European, preşedintele şi numai el, trebuie să reprezinte România", a spus Martens, într-o conferinţă de presă la sediul PDL, după o întrevedere cu conducerea formaţiunii democrat-liberale.

De asemenea, el a arătat că răspunsul la întrebarea cine este îndreptăţit să reprezinte România la Consiliul European, preşedintele sau premierul, este indicat şi de practica constituţională care s-a aplicat după aderarea ţării noastre la UE, la 1 ianuarie 2007.

"Aceasta rezultă şi din ceea ce s-a întâmplat după ce România a devenit membră a UE. Din 1 ianuarie 2007 preşedintele şi numai el a reprezentat România în deliberările de la Consiliul European. Eu sunt şi avocat, am fost confruntat şi în ţara mea cu tipul acesta de întrebări. Este ceea ce se numeşte o practică constituţională, iar în ţara dumneavoastră de când aţi devenit membri în UE, preşedintele şi numai preşedintele a reprezentat România", a afirmat Martens.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că mandatul reprezentanţilor USL în Birourile permanente ale celor două Camere este de a cere convocarea Parlamentului după alegerile locale din 10 iunie pentru a stabili mandatul de reprezentare a României la Consiliul European.

Premierul Victor Ponta cere, în scrisoarea adresată Parlamentului, să prezinte în plenul comun o declaraţie privind problemele aflate pe agenda UE, nesolicitând şi ca Legislativul să adopte o decizie privind mandatul şi reprezentarea României la Consiliul European.

Scrisoarea a fost prezentată, joi, de către preşedintele Senatului, Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă susţinută la seidul PDL.

Blaga a anunţat că a primit o scrisoare din partea premierului în care acesta precizează că, în temeiul articolului 107 alineat 1 din Constituţie, doreşte să prezinte Parlamentului "o declaraţie referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora".

"Faţă de importanţa temei în discuţie, îmi exprim dorinţa şi vă rog să fiţi de acord ca această declaraţie să o prezint în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului", se mai arată în scrisoarea premierului Ponta.

Preşedintele Băsescu a fost întrebat de jurnalişti, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, săptămâna trecută, la Bruxelles, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie.

"De ce? Nu veniţi?", a răspuns Băsescu, râzând.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Martens: Constituţia României e clară - doar preşedintele reprezintă ţara la Consiliul European.
 Vizualizări articol: 756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Martens: Constituţia României e clară - doar preşedintele reprezintă ţara la Consiliul European0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei