Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mai 2012 - Anul XVII, nr. 122 (5027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Berceanu: Parlamentul nu poate stabili cine a fost mai întâi - oul sau găina

Marţi, 29 Mai 2012 (14:33:37)

Chestorul Senatului Radu Berceanu (PDL) a declarat, marţi, după şedinţa Birourilor permanente reunite, că Parlamentul nu poate adopta o hotărâre prin care să stabilească cine va reprezenta România la Consiliul European, această problemă fiind rezolvată în Constituţie.

"Eu nu cred că putem adopta o astfel de hotărâre. Mie mi se pare că Parlamentul are o menire cât se poate de limpede. În Constituţie este foarte clar stipulată. Nu poate veni cineva să propună să stabilim cine a fost mai întâi - oul sau găina - pentru că nu este de competenţa Parlamentului. Această problemă este rezolvată în Constituţie. Cine nu înţelege nuanţele se poate adresa Curţii Constituţionale, dar nu Parlamentului", a spus Berceanu.

El a subliniat că Birourile permanente reunite au decis marţi numai asupra scrisorii premierului Victor Ponta cu privire la prezentarea unei declaraţii referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora, şi nu referitor la o eventuală hotărâre a Parlamentului privind persoana care va reprezenta România la Consiliul European.

"Cine v-a spus că e vorba de o Hotărâre a Parlamentului? Până la urmă, domnul prim-ministru a cerut, în conformitate cu Constituţia, să facă o declaraţie în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora, ceea ce s-a acceptat. Nu scrie nimic aici că trebuie să stabilim pe cine trimitem", a subliniat democrat-liberalul.

Radu Berceanu a arătat că o astfel de propunere ar putea fi făcută de reprezentanţii puterii.

"Probabil că dumnealor (reprezentanţii puterii - n.r.) au de gând să propună ceva. Eu nu pot să ghicesc gândurile domnului Duşa şi nici pe ale altuia. Dacă o să dorească să propună ceva, o să o facă acolo", a menţionat Berceanu.

Întrebat dacă preşedintele va respecta o astfel de decizie a Parlamentului, el a răspuns: "Nu cred că Parlamentul are această menire".

"Nu cred că pe undeva, în Constituţie, în regulamente, în şedinţele comune sau undeva, scrie că Parlamentul trebuie să arbitreze astfel de chestiuni. Probabil că dânşii s-au gândit la o metodă prin care, oarecum implicit, să sugereze ceva. În hotărârea asta o să încerce să strecoare ceva în textul respectiv, care să ducă către această idee, dar personal nu văd ce ar putea fi invocat ca Parlamentul să ia astfel de decizii. Nu văd cum ar putea să facă Parlamentul pe arbitrul într-o astfel de chestiune", a subliniat senatorul.

El a mai declarat că Parlamentul nu are nicio "divergenţă" pe ordinea de zi.

"Noi avem o scrisoare a primului ministru prin care acesta solicită să facă o declaraţie. Am aprobat acest lucru, conform Constituţiei. Mai departe, domnul Ponta vine şi declară ce ceea ce crede dânsul că trebuie să declare. Nu putem cenzura nici declaraţiile primului ministru, nici pe cele ale preşedintelui. În scrisoarea înaintată de domnul Ponta nu scrie nicăieri că urmează o dezbatere şi un arbitraj. Probabil că cei de la USL vor încerca ceva de genul acesta", a opinat senatorul PDL.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00.

Anunţul a fost făcut de către ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, după şedinţa de marţi a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Mircea Duşa a spus că în cadrul acestei şedinţe a plenului reunit ar putea fi dat şi un vot privind persoana care va reprezenta România la Consiliul European.

"Cred că liderii de grup vor solicita în plenul comun un vot în vederea stabilirii a cine reprezintă România la Bruxelles, în sensul în care problemele care se discută la Bruxelles, nivelul organismelor europene şi la Consiliul European sunt probleme care privesc Guvernul şi nu care privesc alte instituţii ale statului", a precizat social-democratul.

Premierul Victor Ponta cere, în scrisoarea adresată Parlamentului, să prezinte în plenul comun o declaraţie privind problemele aflate pe agenda UE, nesolicitând şi ca Legislativul să adopte o decizie privind mandatul şi reprezentarea României la Consiliul European.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Berceanu: Parlamentul nu poate stabili cine a fost mai întâi - oul sau găina.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Berceanu: Parlamentul nu poate stabili cine a fost mai întâi - oul sau găina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei