Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 apr 2012 - Anul XVII, nr. 93 (4998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionarii cer Guvernul să dispună restituirea sumelor reţinute "fără temei legal" din 2011

Luni, 23 Aprilie 2012 (17:49:02)

Reprezentanţii mai multor asociaţii ale pensionarilor vor depune, marţi, la Guvern o notificare pentru a cer să li se comunice măsurile pe care instituţiile intenţionează să le ia pentru punerea în aplicare a constatărilor Curţii Constituţionale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX, reprezentanţii mai multor asociaţii şi federaţii ale pensionarilor din România, precum şi cei ai Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului vor depune la Guvern o notificare prin care cer să li se comunice măsurile pe care instituţiile statului intenţionează să le ia pentru punerea în aplicare a constatărilor Curţii Constituţionale din Deciziile 223 şi 224 din 13 martie 2012.

Totodată, reprezentanţii pensionarilor cer Guvernului să dispună "restituirea sumelor reţinute fără temei legal" începând cu data de 1 ianuarie 2011 în baza Ordonanţei de Urgenţă 107/2010. În caz contrar, semnatarii documentului anunţă că se vor adresa instanţelor.

Iniţiativa depunerii notificării a fost luată din cauza numărului mare de solicitări primite de FACIAS în ultimele zile de la pensionarii care îşi cer drepturile.

Guvernul analizează situaţia legală şi financiară pentru rezolvarea problemei create în urma deciziei Curţii Constituţionale privind CASS numai pe sume din pensii de peste 740 de lei, iar datele arată că ar trebui 650 de milioane de lei la returnarea doar a contribuţiilor achitate în acest an, coaliţia având opinii diferite.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul analizează situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale.

"Guvernul analizează situaţia legală şi financiară apărută în urma deciziei Curţii", a spus Suciu, fără alte detalii.

Surse politice au declarat în acelaşi timp agenţiei MEDIAFAX că datele analizate la nivelul Guvernului relevă că numai pentru returnarea contribuţiilor de asigurări sociale reţinute pensionarilor în acest an şi identificate drept neconstituţionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 de milioane de lei, motiv pentru care în interiorul coaliţiei sunt opinii divergente.

"Unii membrii ai coaliţiei insistă pentru returnarea contribuţiilor reţinute pensionarilor sub acest plafon de 740 lei, chiar şi eşalonat, iar alţii amintesc că legea nu acţionează retroactiv şi solicită ca, dacă sunt identificate fonduri disponibile, banii să fie folosiţi pentru recuperarea salarială în sectorul bugetar şi nu pentru pensii", au arătat sursele citate.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii cer Guvernul să dispună restituirea sumelor reţinute "fără temei legal" din 2011.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionarii cer Guvernul să dispună restituirea sumelor reţinute "fără temei legal" din 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei