Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 apr 2012 - Anul XVII, nr. 93 (4998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Institutul "C. I. Parhon" nu mai dispune de iod radioactiv, MS spune că problema va fi rezolvată

Luni, 23 Aprilie 2012 (15:48:58)

Medicii Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Capitală le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le are furnizorul acestui produs, însă Ministerul Sănătăţii (MS) susţine că problema va fi rezolvată în curând.

"Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" nu mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă atuorizaţia de către Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, Firma Fidelio, cea care are autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în România, nu mai are autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare", a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul de la "C. I. Parhon".

Lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroşi pacienţi. "Avem liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie. Astăzi (n.r. - luni), i-am tratat pe cei pe care îi aveam pe listă de acum cinci luni", a mai spus managerul institutului.

Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat şi în institutele oncologice din Bucureşti şi Iaşi.

În total, câteva mii de pacienţi au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze, a explicat medicul.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel naţional, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Ministerul Sănătăţii a intervenit pentru rezolvarea problemei, astfel că Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a aprobat dosarul Fidelia de punere pe piaţă a iodului radioactiv, actele urmând să fie avizate şi de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

"Probabil că situaţia va fi rezolvată în curând. Din păcate, Fidelia a trimis la ANM un dosar incomplet. Astăzi (luni - n.r.) a fost avizat dosarul, completat ulterior. Acum, sunt aşteptate avizele de la CNCAN", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Institutul "C. I. Parhon" nu mai dispune de iod radioactiv, MS spune că problema va fi rezolvată.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Institutul "C. I. Parhon" nu mai dispune de iod radioactiv, MS spune că problema va fi rezolvată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei