Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 apr 2012 - Anul XVII, nr. 86 (4991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dr. Menci: Să nu sărim calul cu mâncarea şi băutura de Paşte, carnea de miel este greu de digerat

Joi, 12 Aprilie 2012 (14:21:37)

Mâncarea de Paşte, bazată pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel şi alcoolul în exces, de aceea "să nu se sară calul, pentru a nu ajunge de la bal la spital", consumul să fie eşalonat, în porţii mici, alternând cu salate de sezon, fructe şi mişcare, recomandă dr. Menci.

Cunoscut sub numele de Dr. Menci, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că pentru alimentaţia din perioada sărbătorilor Pascale există indicaţii speciale, mai ales în cazul celor care au ţinut post.

"Recomandarea cu mâncarea foarte greu de digerat din perioada Paştilor trebuie să se facă treptat. De aceea, în cele trei zile de sărbătoare, consumul va fi eşalonat. Nu trebuie să asociem toate mâncărurile grele, caracteristice sărbătorii de Paşti la o masă. Nu este recomandat să amestecăm la aceeaşi masă drob, ciorbă şi friptură de miel, stufat şi cozonac, chiar dacă aceasta durează cinci ore", a mai spus dr Menci.

El spune că masa de Paşte ar trebui să înceapă cu nişte salate care prepară sistemul gastro-intestinal, sucurile gastrice pentru a putea primi mâncăruile grele.

"Putem începe masa cu salată de salată, de crudităţi sau specifice anotimpului, adică de urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase având efecte detoxifiante foarte puternice. Apoi să ne rezervăm o porţie de drob, după care facem o pauză de o oră în care bem ceai sau altă băutură nealcolică şi ne plimbăm, facem mişcare. După o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptură la care asociem legume la grătar", a adăugat Mencinicopschi.

El a criticat obiceiul, mai nou al oamenilor, de a mânca în noaptea de Înviere după ce vin de la Biserică.

"În tradiţia creştină masa de Paşte începea a doua zi după ce erau sfinţite bucatele şi nu noaptea. Nu ar trebui să mâncăm noaptea pentru că organismul noaptea trebuie să facă altceva, să se detoxifice. Mâncatul noaptea este nociv, la fel şi stropirea mâncărurilor grase cu alcool. Acestea pot crea disconfort gastrointestinal, mergând până la pancreatită gravă, care este o urgenţă medicală", a mai spus, directorul ICA.

Apoi, potrivit dr Menci, primirea Învierii în stare de ebrietate nu onorează pe nimeni. "Să fim foarte atenţi cu consuml de alcool, pentru că în combinaţie cu alimentele tradiţionale din carne de miel şi cu cozonacul pot crea reale probleme de sănătăate. Apoi, privind latura spirituală, nu cred că primirea Luminii Sfinte în stare de ebrietate onorează pe cineva", a adăugat dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Există însă alimente mult mai uşoar de digerat decât cele din carne de miel, iar acesta sunt cele pe bază de carne de curcan.

"Există meniuri în care mielul poate fi înlocuit cu carne de curcan bine preparat sau peşte, cel mai vechi simbol al creştinismului. Pentru a ne simţi confortabil să fim mai moderaţi şi să respectăm câteva indicaţii care ne vor da satifacţia unui Paşte fericit. De asemenea, să avem grijă că şi apa poate să ne facă rău, de aceea nu se bea în timpul mesei, un consum prea mare ar putea să înrăutăţească digestia. Pentru a evita problemele digestive, este bine ca orice om să aibă în casă suplimente alimentare cu enzime digestive cu săruri biliare sau fructe cum ar fi ananans crud şi kiwi care conţin enzime care uşurează digestia. Încă un sfat, şi cei care nu au ţinut post trebuie să fie prudenţi, pentru că, de sărbători se cam sare calul şi ajungem de la bal la spital", a mai spus dr Menci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Menci: Să nu sărim calul cu mâncarea şi băutura de Paşte, carnea de miel este greu de digerat.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dr. Menci: Să nu sărim calul cu mâncarea şi băutura de Paşte, carnea de miel este greu de digerat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei