Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 apr 2012 - Anul XVII, nr. 86 (4991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O misiune FMI se va afla la Bucureşti în perioada 24 aprilie - 7 mai pentru a cincea evaluare

Joi, 12 Aprilie 2012 (14:53:35)

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), ultima condusă de Jeffrey Franks, se va afla la Bucureşti în perioada 24 aprilie - 7 mai pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, a anunţat joi, într-un comunicat, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Franks va sosi la Bucureşti miercuri, 25 aprilie, şi va părăsi România la data de 9 mai, se spune în comunicat.

Jeffrey Franks va fi însoţit de Erik De Vrijer, care va deveni şeful misiunii FMI în România pentru următoarea evaluare.

Delegaţia FMI va fi însoţită de echipe din partea Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale se vor întâlni cu autorităţile, cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor patronale, băncilor şi societăţii civile, se arată în comunicat.

Concluziile misiunii vor fi prezentate la sfârşitul vizitei.

Boardul FMI a avizat în martie cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu România, punând la dispoziţia statului cea de-a cincea tranşă, de 505 milioane euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro. Misiunea FMI-CE-BM care a efectuat cea de-a patra evaluare s-a aflat în România la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie.

La finalul evaluării, reprezentantul CE Istvan Szekely a anunţat că FMI şi Comisia au revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru România în acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate în zona euro şi a deteriorării condiţiilor de pe pieţele internaţionale.

Reprezentanţii FMI şi CE au afirmat atunci că au fost atinse toate ţintele din acordul încheiat de România cu instituţiile internaţionale.

La cea de-a treia evaluare a acordului, care a avut loc în ultima parte a anului trecut, FMI a decis să pună la dispoziţia României o tranşă cu o valoare de 480 milioane de euro.

Începând cu acest an, acordul cu FMI cuprinde ţinte privind deficitul bugetar atât în termeni cash, cât şi ESA.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat vineri, 6 aprilie, că Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate şi listate la bursă, iar ordinea în care aceste societăţi vor fi vândute va depinde de propunerile intermediarilor selectaţi.

Acordul cu FMI prevede vânzarea integrală până la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim şi Cupru Min. De ademenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitaţia pentru Cupru Min, derulată pe 26 martie, va fi reluată, după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Luna aprilie este termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Română (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni). Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată de asemenea până la sfârşitul lunii aprilie.

Calendarul actual al privatizărilor spune că până la finele acestui an sau începutul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti. Privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată până la finele lunii octombrie, iar oferta publică de la Tarom are ca termen sfârşitul lunii iunie, după care va fi selectat management privat.

Cel puţin 20% din acţiunile Poşta Română ar trebui să fie preluate de un investitor strategic până la jumătatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica este prevăzută pentru cel târziu luna octombrie. La Electrica Serv încheierea procesului de privatizare are ca termen jumătaea acestui an.

Ministrul Economiei a menţionat că în cazul listării unui pachet de circa 10% din acţiunile deţinute de stat la OMV Petrom vânzarea va depinde condiţiile de pe piaţă, precum şi de sugestiile intermediarului. Statul a eşuat anul trecut în încercarea de a vinde 9,8% din acţiunile companiei.

Cea de-a cincea misiune de evaluare va fi prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu. După demisia Cabinetului Emil Boc şi învestirea Guvernului Ungureanu, reprezentanţii FMI şi CE s-au întâlnit la Bucureşti cu premierul şi miniştrii Finanţelor, Economiei, Transporturilor şi Justiţiei.

Ungureanu le-a transmis oficialilor FMI şi CE că i-a invitat la Bucureşti pentru a-i asigura personal că noul guvern va respecta angajamentele asumate de fostul executiv în relaţia cu cele două instituţii finanţatoare. FMI a arătat totodată, într-un comunicat, că noul Guvern şi-a reconfirmat angajamentele asumate de România privind programul cu Fondul, UE şi Banca Mondială şi că acesta decurge conform planului.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O misiune FMI se va afla la Bucureşti în perioada 24 aprilie - 7 mai pentru a cincea evaluare.
 Vizualizări articol: 356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O misiune FMI se va afla la Bucureşti în perioada 24 aprilie - 7 mai pentru a cincea evaluare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei