Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mar 2012 - Anul XVII, nr. 72 (4977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani

Marţi, 27 Martie 2012 (14:53:58)

Numărul persoanelor afectate de stresul legat de locul de muncă va creşte în următorii cinci ani în România şi în celelalte state europene, efectele crizei economice fiind una dintre cauze, rezultă dintr-un sondaj european privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Opt din zece europeni activi cred că numărul persoanelor afectate de stresul legat de muncă va creşte în următorii cinci ani, iar 79 la sută dintre directori recunosc că stresul reprezintă o problemă în întreprinderile lor, potrivit sondajului european.

Estimările arată că şi în România stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani, efectele crizei economice putând constitui una din cauze prin incertitudinea păstrării locului de muncă, respectiv găsirea unui loc de muncă adecvat pentru tinerii absolvenţi, reducerea veniturilor din salarii prin ajustări salariale în diferite sectoare de activitate, creşterea sarcinii de muncă prin reduceri de personal, diminuarea volumului investiţional, în general.

Aproape 52 la sută dintre persoanele care consideră că numărul persoanelor afectate de stresul legat de muncă va creşte în următorii cinci ani preconizează că "va creşte foarte mult".

Această situaţie reflectă constatările sondajului ESENER realizat de EU-OSHA cu privire la riscurile noi şi emergente la locul de muncă, potrivit căruia 79 la sută dintre directori consideră că stresul reprezintă o problemă în întreprinderile lor, ceea ce face ca stresul să fie la fel de important pentru întreprinderi ca accidentele de muncă.

Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) precizează că stresul legat de muncă este una dintre cele mai importante provocări în materie de sănătate şi securitate în muncă în Europa, reprezentând costuri enorme în termeni de probleme umane şi performanţă economică.

Sondajul a constatat, de asemenea, că 86 la sută dintre europeni sunt de acord că respectarea de practici adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă este necesară pentru competitivitatea economică a unei ţări, din această categorie 56 la sută fiind pe deplin de acord.

Opiniile sunt similare în rândul lucrătorilor şi al persoanelor care nu lucrează (86 la sută şi, respectiv, 85 la sută sunt de acord).

"Criza financiară şi schimbările permanente din mediul profesional sunt din ce în ce mai solicitante pentru lucrători, prin urmare nu este surprinzător că stresul legat de locul de muncă este printre primele lucruri la care se gândesc oamenii. Indiferent de vârstă, de sex sau de dimensiunea organizaţiei, o majoritate impresionantă a persoanelor consideră că stresul legat de muncă va creşte", spune dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA.

Ea precizează că există variaţii interesante la nivel naţional în ceea ce priveşte persoanele care preconizează că stresul legat de muncă "va creşte foarte mult", norvegienii fiind cel mai puţin îngrijoraţi (16 la sută), iar grecii cei mai îngrijoraţi cu privire la creşterea nivelului de stres (83 la sută afirmă că "va creşte foarte mult").

În Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii, sondajul a constatat că 87 la sută din populaţia europeană consideră că practicile adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă sunt importante pentru a contribui la prelungirea vieţii active a persoanelor înainte de pensionare.

Sursa citată mai aminteşte că un sondaj recent Eurobarometru a arătat că mulţi europeni sunt pregătiţi pentru îmbătrânirea activă, însă este posibil ca situaţia actuală cu care se confruntă în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă să nu le permită să lucreze până la o vârstă mai înaintată.

Potrivit Eurostat, deşi în general vârsta de pensionare este de 65 de ani în Europa, vârsta medie a ieşirii de pe piaţa muncii în 2009 a fost de aproximativ 61,5 ani.

În sondajul Eurobarometru, patru europeni din zece (42 la sută) consideră că vor fi în măsură să îndeplinească sarcinile de lucru din prezent până la vârsta de cel puţin 65 de ani, în timp ce 17 la sută preconizează că nu-şi vor putea continua activitatea la actualul loc de muncă după vârsta de 59 de ani.

Sondajul, efectuat de Ipsos MORI pentru Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), a cules opiniile a peste 35.000 de persoane din 36 de ţări europene privind aspecte de actualitate legate de muncă, inclusiv stresul, şi importanţa securităţii şi sănătăţii în muncă pentru competitivitatea economică şi în contextul prelungirii vieţii active.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei