Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mar 2012 - Anul XVII, nr. 72 (4977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baba: La UMF Târgu Mureş, nu se inventează nimic nou, se pune în aplicare legea

Marţi, 27 Martie 2012 (16:32:11)

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut, marţi, la Comisia pentru învăţământ a Senatului, că "problema" de la UMF Târgu Mureş se va rezolva în interiorul universităţii, prin adoptarea unei carte multiculturale, el declarându-şi disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii români şi maghiari.

"Aici s-a luat o hotărâre pentru a-i pune din nou pe direcţie. Problema acolo se va rezolva tot prin Carta universităţii, în care colegii români şi colegii maghiari vor trebui să se înţeleagă între ei", a spus ministrul.

El a făcut un apel la aceştia, arătând că "problemele universităţii trebuie rezolvate în interiorul universităţii".

"Există tot sprijinul meu, toată disponibilitatea mea să mă duc să mă întâlnesc, domniile lor să vină la Bucureşti, să ne întâlnim, să discutăm şi să facem o cartă care să fie o cartă multiculturală", a arătat ministrul.

Cătălin Baba a menţionat că, anterior, la UMF Târgu Mureş existau trei facultăţi - Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Stomatologie - în interior existând programe în limba română, maghiară şi engleză.

Baba a subliniat că Hotărârea de Guvern adoptată marţi nu creează programe noi, nu înfiinţează linii de studiu şi nu face o segregare pe criterii etnice.

Ministrul a explicat că prin hotărârea de guvern se creează o structură numită Facultate de Medicină şi Farmacie, pe lângă cele trei facultăţi deja existente, grupând câteva programe care oricum existau şi care de 20 de ani funcţionează la universitate. "Nu se inventează nimic nou", a subliniat demnitarul.

Potrivit hotărârii de guvern, facultatea va avea programe în română, maghiară şi engleză, Baba arătând că, la solicitarea prim-ministrului, au început explorările pentru înfiinţarea unei linii de studiu în limba germană.

"Ministerul Educaţiei, Guvernul României este obligat să pună aplicare Legea educaţiei naţionale. Dacă nu se pune în aplicare Legea educaţiei naţionale, eu, ca şi ministru, pot să fiu acuzat de abuz în funcţie", a ţinut să precizeze Cătălin Baba.

Întrebat de senatorul UNPR Corneliu Grosu dacă Ministerul Educaţiei va colabora cu Ministerul Sănătăţii pentru a găsi soluţia pentru respectarea normelor care prevăd că nu se admite funcţionarea a două facultăţi în aceeaşi bază clinică, Baba a evitat să dea un răspuns clar.

"Această hotărâre de guvern nu este una care să segrege. Şi astăzi există învăţământ în limba maghiară. Aşa cum s-a desfăşurat învăţământul în limba maghairă până acum, aşa se va desfăşura şi în continuare. Nimeni nu se apucă să împartă paturile de spital. Nici nu poţi să împarţi bolnavii. Fiecare bolnav este liber să se exprime în limba pe care o doreşte", a afirmat ministrul.

În schimb, el a admis că în acest caz există o problemă a resursei umane, care există şi la linia română şi la linia engleză, nu numai la linia maghiară, Baba amintind de obligativitatea existenţei unui cadru didactic la cinci studenţi.

La finalul discuţiilor, el a precizat că ARACIS va stabili, la faţa locului, care va fi capacitatea maximă de şcolarizare în cazul UMF Târgu Mureş.

"Hotărârea de guvern nu are cifre în dreptul numărului de studenţi. Acest lucru urmează să fie decis de către ARACIS", a adăugat Baba.

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a participat, marţi, la şedinţa Comisiei pentru învăţământ din Senat, unde au fost dezbătute mai multe iniţiative legislative de modificare a Legii educaţiei naţionale.

Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.

La finalul şedinţei, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut că prin acest act normativ nu este "inventat" niciun program nou de studii şi că Guvernul doar pune în aplicare prevederile Legii educaţiei, în caz contrar riscând să fie acuzat de "abuz în funcţie".

Ministrul a precizat totodată că Guvernul a discutat şi posibilitatea înfiinţării în această universitate a unei linii de predare în limba germană, dar că acest proiect este unul pe termen lung.

Proiectul de act normativ, aflat în dezbatere publică pentru zece zile, prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat anterior că, dacă Guvernul va adopta hotărârea pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, susţinută de UDMR, el este în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură de către USL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baba: La UMF Târgu Mureş, nu se inventează nimic nou, se pune în aplicare legea.
 Vizualizări articol: 685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baba: La UMF Târgu Mureş, nu se inventează nimic nou, se pune în aplicare legea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei