Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 mar 2012 - Anul XVII, nr. 71 (4976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DLAF a găsit în 2011 de zece ori mai multe nereguli şi fraude la proiectele cu bani UE decât în 2010

Luni, 26 Martie 2012 (15:55:11)

Inspectorii Departamentului de Luptă Antifraudă au descoperit, în 2011, nereguli şi fraude la proiectele implementate în România cu bani europeni în valoare de aproape 30 de milioane de euro, de zece ori mai mulţi decât cei ceruţi înapoi de la beneficiarii cu probleme în anul anterior.

Potrivit raportului de activitate pentru 2011, publicat de instituţie pe site-ul propriu, direcţia de control a DLAF a făcut, în 2011, 178 de controale, din care 53 se aflau deja în lucru la începutul anului, iar alte 125 au fost deschise pe parcursul anului. Mai mult de jumătate dintre ele, 97 la număr, au fost finalizate până la sfârşitul anului, durata medie de lucru la fiecare dintre ele fiind de 110 zile lucrătoare.

În 53 de speţe s-au constatat indicii de fraude, în alte şapte au fost găsite nereguli, iar restul de 37 de sesizări nu s-au confirmat, cazurile fiind clasate.

Valoarea totală a proiectelor controlate este de 247.140.915 euro, iar valoarea totală a impactului financiar estimat în cazul neregulilor şi posibilelor fraude descoperite este de 28.883.658,88 euro.

Comparativ, în anul anterior DLAF realizase controale la proiecte din bani europeni în valoare totală de 58.361.949 de euro, găsind fraude şi nereguli în sumă totală de 2.781.114 euro, de zece ori mai puţin decât în 2011.

În urma controalelor, 52 de cazuri au fost înaintate autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor europene pentru recuperarea sumelor utilizate necorespunzător.

Din punct de vedere judiciar, 79 de rapoarte de control ale DLAF au fost înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi un altul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ele fiind utilizate ca mijloace de probă la întocmirea a 16 rechizitorii prin care 37 de persoane au fost trimise în judecată. Din numărul total de rechizitorii, nouă cazuri au fost instrumentate la sesizarea DLAF, iar în alte şapte dosare, DLAF a efectuat verificări la solicitarea DNA.

Valoarea prejudiciului stabilit de DNA în cauzele penale finalizate prin rechizitoriu în care au fost valorificate notele de control ale DLAF este de 4.615.302 euro.

În 2011, instanţele judecătoreşti au pronunţat 61 de hotărâri judecătoreşti privind 113 inculpaţi trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni în legătură cu obţinerea pe nedrept şi utilizarea necorespunzătoare a fondurilor provenite din bugetul general al Uniunii Europene.

Din cele 61 de hotărâri judecătoreşti, 31 au rămas definitive, dispunându-se condamnarea a 54 de inculpaţi, 16 dintre ei la pedepse cu executare şi 19 cu suspendare. Alţi şase inculpaţi în dosare de acest gen au fost achitaţi definitiv.

Alte 20 de hotărâri de condamnare nu sunt definitive.

Din totalul celor 53 de controale finalizate de DLAF în anul 2011, având ca obiect suspiciuni de fraudă, rezultă că cele mai multe fapte posibile de natură penală au fost săvârşite în mediul privat (46), faţă de 15 câte au fost identificate în zona administraţiei publice. În celelalte speţe au fost constatate fraude simultan şi în mediul privat şi în administraţie.

În raportul de activitate pentru anul 2011, DLAF pune accentul şi pe cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), aspect lăudat în repetate rânduri de oficialii europeni. Cel mai important mesaj transmis de la Bruxelles în acest sens a venit chiar de la directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, care a remarcat relaţia bună dintre OLAF şi DLAF, apreciind "cooperarea strânsă" şi faptul că baza legală a Direcţiei a fost restabilită, instituţia românească fiind acum competentă să desfăşoare investigaţii "solide" din oficiu.

"Cooperăm foarte bine cu autorităţile naţionale antifraudă din România, DLAF. Au o activitate foarte bună, ei sunt principalul nostru punct de referinţă în România. DLAF este un bun exemplu de cooperare între noi şi autorităţile naţionale. Nu toate ţările membre au punct naţional de referinţă pentru antifraudă, aşa cum are România", a afirmat Kessler, citat în raportul DLAF privind activitatea în 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DLAF a găsit în 2011 de zece ori mai multe nereguli şi fraude la proiectele cu bani UE decât în 2010.
 Vizualizări articol: 545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DLAF a găsit în 2011 de zece ori mai multe nereguli şi fraude la proiectele cu bani UE decât în 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei