Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 ian 2012 - Anul XVII, nr. 3 (4908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 70 la sută dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia în România

Vineri, 6 Ianuarie 2012 (14:32:16)

Aproximativ două treimi (67 la sută) dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia în România, şase procente sunt de părere că a scăzut, iar 26 la sută consideră că nivelul corupţiei nu s-a modificat, potrivit unui sondaj realizat la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

Un procent mai redus de persoane care au domiciliul în mediul rural apreciază că nivelul corupţiei a crescut (62 la sută faţă de 67 la sută media eşantionului). Aceeaşi tendinţă se observă şi pentru cei care au opinat că nu au oferit mită, fie personal, fie un membru al familiei lor (64 la sută).

Instituţia cu gradul cel mai ridicat de încredere este - în mod tradiţional - armata (55 la sută este procentul celor care au încredere în foarte mare şi în mare măsură). Ea este urmată de instituţiile de educaţie (51 la sută), de Jandarmerie (47 la sută), instituţiile de sănătate publică (37 la sută), autorităţi publice locale (34 la sută).

Diferenţa cea mai mare în ceea ce priveşte percepţia corupţiei se manifestă în cadrul opiniilor oferite de către respondenţii din Bucureşti. 81 de procente au afirmat că nivelul corupţiei a crescut în ultimele 12 luni (plus 14 la sută comparativ cu media). Totodată, persoanele din Bucureşti au opinat în cea mai mare măsură că fie personal, fie un membru al familiei a oferit atenţii/favoruri în ultimele 12 luni: 56% (plus 22 la sută comparativ cu media).

De asemenea, 34 la sută din respondenţi au afirmat că fie personal, fie un membru al familiei lor a oferit şpagă în ultimul an. Procentul este mai ridicat pentru bărbaţi (36 la sută), pentru cei cu studii liceale (39 la sută) şi superiroare (37 de procente), cei din oraşe de provincie (36 la sută), cei din Bucureşti (56 de procente), venit peste 2.500 de lei (44 la sută).

Totodată, 38 la sută dintre respondenţi au considerat că valoarea aproximativă de bani cheltuită de familie pentru diferite atenţii/favoruri în ultimele 12 luni a fost mai mare de 100 de lei, în timp ce 31 la sută au precizat o sumă mai mică de 50 de lei, iar 30 la sută între 51 şi 100 de lei.

Potrivit sondajului, 42 la sută din persoanele anchetate consideră că în România poţi avea succes fără a fi corupt, în timp ce 57 la sută cred contrariul. Procente mai ridicate pentru cei care opinează că pot avea succes fără a fi corupt se regăsesc pentru categoriile: bărbaţi (44 la sută), 18-30 ani şi peste 50 de ani (44 la sută), studii superioare (47 la sută), oraşe de provincie (46 la sută), venit peste 2.500 de lei (47 la sută).

Parlamentul este perceput ca fiind cea mai coruptă instituţie din cadrul celor menţionate (87 la sută consideră ca există corupţie la nivelul angajaţilor). Nicio instituţie nu a atins un prag majoritar de percepţie privind lipsa corupţiei la nivelul angajaţilor.

Persoanele care afirmă că nivelul corupţiei a crescut consideră într-o măsură mai mare că în cadrul instituţiilor există corupţie la nivelul angajaţilor comparativ cu media eşantionului.

Pentru respondenţii care cred că nivelul corupţiei a rămas la fel, instituţiile educaţionale ocupă prima poziţie ca nivel de încredere, în detrimentul armatei, comparativ cu media întregului eşantion. Totodată aceştia oferă percepţii în general mai pozitive tuturor instituţiilor prezentate, comparativ cu media eşantionului.

Persoanele care au afirmat că, fie individual, fie un membru al familiei au oferit atenţii în ultimele 12 luni enunţă opinii mai puţin favorabile instituţiilor menţionate comparativ cu media eşantionului.

Cei care spun că fie individual, fie un membru al familiei a oferit mită în ultimele 12 luni, consideră într-o mai mare măsură că în cadrul instituţiilor există corupţie la nivelul angajaţilor comparativ cu media eşantionului.

Doar şase la sută dintre respondenţi consideră că la nivelul angajaţilor Parlamentului României nu există corupţie, respectiv doar şapte procente au o părere faţă de lipsa corupţiei la nivelul angajaţilor din sectorul financiar-fiscal.

Doi din trei indivizi afirmă că nu au dat mită în ultimele 12 luni, fie individual, fie un membru al familiei din care fac parte.

Se observă o incidenţă mai ridicată pentru oferirea de mită în cadrul celor rezidenţi în Bucureşti, celor cu venit peste 2.500 de lei, celor cu studii superioare şi vârstă cuprinsă între 30 şi 49 de ani. La polul opus se situaează cei din mediul rural, cei cu venit sub 600 de lei, cu un nivel de educaţie scăzut şi 18 şi 30 de ani. În mediul rural incidenţa este de două ori mai scăzută faţă de cei din Bucureşti.

De asemenea, 60 la sută dintre respondenţi consideră ca nu poţi avea succes în România fără să fii corupt în timp ce 42 la sută consideră că poţi să ai succes fără a fi corupt, potrivit sondajului.

Persoanele cu studii superioare, cele care locuiesc în oraşe de provincie, bărbaţii şi cei cu venit peste 2.500 de lei tind să considere într-o pondere mai mare că poţi să ai succes fară a fi corupt, în timp ce persoanele care locuiesc în Bucureşti, cele cu venit cuprins între 600 şi 1.000 de lei, femeile, cei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 ani tind să aprecieze într-o pondere mai mică că poţi să ai succes fără să fii corupt.

85 la sută dintre persoanele anchetate declară că în cazul în care ar ocupa o funcţie publică nu ar încerca să se îmbogăţească prin intermediul corupţiei.

O incidenţă de răspunsuri mai ridicată pentru posibilitatea de a ocupa o funcţie publică şi de a încerca să se îmbogătească prin intermediul corupţiei se observă în cadrul bărbaţilor, celor între 30 şi 49 de ani şi celor cu venituri peste 2.500 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 70 la sută dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia în România.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 70 la sută dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei