Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 ian 2012 - Anul XVII, nr. 3 (4908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Guvernul maghiar de la Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un gazetar străin, pe care-l ştiu din zilele lui decembrie ‘89, m-a întrebat ironic dacă noi avem un guvern maghiar la Bucureşti. De ce? – m-am mirat eu. Avem un vicepremier maghiar, nişte miniştri de etnie maghiară, dar nu un guvern maghiar. Aşa se vede de afară, mi-a răspuns, cu o ironie şi mai apăsată, confratele truditor, ca şi mine, în slujba opiniei publice.
Zilele astea, printre ştirile legate de accidentele rutiere, ciomăgeli, uneori mortale, între clanuri ţigăneşti, degringolada din sănătate şi propunerile ministrului Educaţiei de a renunţa la „dictatura manualelor” (bietul abecedar a devenit pericol public), am citit la „şi altele” ştirea că organizaţiile maghiare din România, inclusiv reprezentanţii UDMR, au cerut forurilor Europei unite recunoaşterea limbii maghiare drept limbă de stat oficială în Transilvania. Nu doar în Mureş, Harghita şi Covasna, judeţe cu o populaţie majoritar maghiară, ci în tot arcul carpatic. În cele trei judeţe tricolorul românesc a fost dat jos încet, încet de pe toate instituţiile statului (statului român), toate documentele primăriilor şi ale altor instituţii, de la prefectură în jos, sunt tipărite exclusiv în limba maghiară, iar blogurile europarlamentarilor unguri care reprezintă la Bruxelles şi Strasbourg ţara noastră, pot fi lecturate în ungureşte şi, eventual, o limbă de circulaţie.
Limba română, pe care parlamentarii unguri şi miniştrii unguri de la Bucureşti s-au străduit şi au reuşit s-o marginalizeze până la dizolvare în programa şcolară din zonele populate majoritar cu etnici maghiari, începe să nu se mai audă, începe să nu mai fie. Se învaţă, oficial, în şcoli, istoria Ungariei Mari şi o geografie cu bun de tipar obţinut la Budapesta. Cea mai mare parte a terenurilor scoase la vânzare, din varii motive, în Transilvania, au fost cumpărate de cetăţeni din Ungaria sau de firme ungureşti. Toate terenurile de vânătoare de la graniţa de Vest a ţării, ştire pe care mi-o confirmă inginerul Vali Bolgiu, şeful vânătorilor sportivi din Prahova, au fost închiriate de asociaţii vânătoreşti din Ungaria. Cu alte cuvinte, tot ce zboară sau mormăie brun prin cetinile pline cândva de cerbi şi urşi poartă apostilă ungurească.
Ce fac, pe acest fond, puţin zis alarmant, oficialităţile de la Bucureşti? Ce face garantul integrităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale, preşedintele în funcţie Traian Băsescu? Cu ce se ocupă ardeleanul Boc, al cărui părinte, care s-a prăpădit de curând, l-a învăţat de mic istoria de lupte şi jertfe a românilor din Transilvania? Păi nu fac nimic, absolut nimic în această privinţă. Serviciile secrete, zice-se şi n-am motive să mă îndoiesc, le-au deşertat pe masă şi preşedintelui, şi premierului, rapoarte din care rezultă că vârfurile maghiarimii române atacă pe faţă temeliile statului naţional român. Că de la Budapesta vin nu doar bani de finanţare a segregării, ci şi o implicare fără ruşine în treburile interne ale României. Nu cumva o asemenea pasivitate indică exact ce mi-a spus gazetarul străin, luându-mă peste picior, că la Bucureşti avem nu doar miniştri maghiari, ci un guvern maghiar şi, de ce nu, un preşedinte ungur? Cele câteva procente din Parlament ale ungurilor îi ţin la putere pe Băsescu, Boc, Udrea şi ceilalţi. Ce mai contează preţul plătit? Ce mai contează că un descreierat îl spânzură simbolic, într-o piaţă publică, pe Avram Iancu, iar individul nu păţeşte nimic, ce mai contează că la victoria naţionalei româneşti de hochei, sportivii, întâmplător maghiari, cântă imnul Ungariei, ce mai contează că, în acceptul tacit al autorităţilor de la Bucureşti, Ţinutul Secuiesc a devenit deja autonom şi independent de ţara din care face parte fără ca noi să fi pierdut vreun război care să justifice cedarea de teritorii? „Pe Câmpia Libertăţii/ Vin românii, vin cu toţii/ Vin românii, toţi ca unul/ Vin să-nconjure Gorunul” cânta cândva Florica Bradu, o româncă din Apuseni. S-a prăpădit spiritul patriotic, au murit simbolurile, generaţia tânără e ţinută la distanţă (ce ne mai trebuie manuale?) de adevărurile dureroase ale istoriei naţionale? Da. Şi asta pentru a proteja pofta de bani şi de putere a unui mănunchi de indivizi. Putem vorbi de trădare de ţară. Da, putem vorbi de trădare a valorilor şi idealurilor pentru care s-au jertfit generaţii de înaintaşi.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul maghiar de la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 2240 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Guvernul maghiar de la Bucureşti4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 6 ian 2012, 11:05:11
În al douãmiidoişpelea ceas , la pas
Unii-n târâş alţii târâţi
Unii orbi alţii cu compas
Mai speră ! mai speră ? .. câţi ?

Unii neprihăniţi , majoritatea pângăriţi
De ce-au avut în minte şi în viaţă
I-au nedreptăţit pe nedreptăţiţi
Minţind că BINELE .. momentan îngheaţă

Fără graţie , fără eleganţă
Transfigurând timpul şi timpurile
Românul astăzi învaţă
Că-i greu ÎN TOATE “ANOTIMPURILE”
2.   Degeaba trimis de
( 9 ian 2012, 18:35:51
Parca ar vorbi toti ungureste cu tine sa te lasi de meseria de (poiet)ca nu iti iese nimic.Esti naspa

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei