Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 nov 2011 - Anul XVI, nr. 259 (4857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL,UNPR, PSD, PNL,PC resping propunerea UDMR de eliminare a caraterului naţional al statului

Miercuri, 2 Noiembrie 2011 (16:17:36)

Propunerea UDMR de eliminare din Constituţie a caracterului naţional al statului a reuşit să coalizeze reprezenanţi ai taberelor politice adverse, Roberta Anastase, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Cristian Diaconescu şi Ioan Oltean susţinând cu toţii că amendamentul Uniunii este inacceptabil.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, miercuri, că PDL respinge categoric propunerea UDMR şi a arătat că are certitudinea că o asemenea prevedere nu va fi votată. "Vă asigur că ea (propunerea UDMR n.r.) va fi luată în dezbaterea Comisiei juridice, care analizează proiectul de revizuire a Constituţiei, şi cu certitudine nu va fi votată. PDL categoric respinge o asemenea iniţiativă şi o crede totalmente împotriva actualei Constituţii şi a realităţilor care consacră statul român", a precizat Ioan Oltean.

El a spus că nu sunt probleme în coaliţie, dar grupurile parlamentare, indiferent dacă se află la putere sau în opoziţie, au o anumite atitudine în privinţa unor acte normative extrem de importante. "Zile grele ne fac opoziţia şi nu colegii din majoritate, care se comportă absolut normal. Discutăm, analizăm, până la urmă cădem de acord asupra unei poziţii care să corespundă realităţilor de reglementare a unui domeniu sau altul", a adăugat Ioan Oltean.

La rândul ei, liderul PDL Roberta Anstase a declarat, comentând propunerea UDMR, că subiectul nici măcar nu se poate discuta. "Asta nu discutăm, nici nu se pune problema", a precizat Roberta Anastase.

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că speră că este o glumă propunerea UDMR, menţionând că acest lucru, dar şi subiectul Ţinutului Secuiesc, nu ar trebui să fie negociate cu partenerii din Uniune. "Sper că este o glumă. Din punctul meu de vedere sunt lucruri care nu ar trebui să se negocieze, unul dintre acestea este acesta cu caracterul naţional, unitar, independent, suveran şi indivizibil. Aşa cum, de asemenea, este şi subiectul cu Ţinutul Secuiesc", a spus Turcan, precizând că acest comprimis nu trebuie făcut de niciun guvern al României.

La rândul său, deputatul UDMR Varga Attila a declarat, miercuri, că UDMR a propus eliminarea din Constituţie a caracterului naţional al statului român deoarece este o prevedere anacronică. El a precizat că nu există o legătură directă cu crearea Ţinutului Secuiesc şi că Uniunea este conştientă că este foarte dificil de realizat această eliminare. "Considerăm că această caracteristică a oricărui stat de a fi stat naţional este oarecum anacronică. Aceasta am propus şi în 1991, când a fost adoptată noua Constituţie, şi în 2003 când a fost modificată, pe cale de consecinţă, ca să fim şi consecvenţi, am propus şi acum", a spus Attila Varga.

El a precizat că UDMR propune şi modificarea articolului 152 pentru a fi "în termeni juridici". "Suntem conştienţi că este foarte dificil a modifica, de altfel este foarte dificil de a modifica orice în Constituţie pentru că nu există voinţă politică", a explicat deputatul UDMR.

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că prevederile constituţionale legate de structura fundamentală a statului nu pot suferi modificări, aşa cum doreşte UDMR. Diaconescu a afirmat că amendamentul depus de UDMR reflectă o temă recurentă a Uniunii, însă este previzibil că rezultatul unei consultări referendare pe temă va fi negativ. "Prevederile constituţionale legate de structura fundamentală a statului român nu pot suferi modificări, iar acest lucru a fost statuat încă din 1991. Importantă acum este reorganizarea administrativ-teritorială în sensul europenizării României, şi nu în direcţia enclavizării unor părţi din ea", a mai spus preşedintele de onoare al UNPR.

Propunerea UDMR a fost respinsă şi de opoziţie. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că amendamentul UDMR privind modificarea caracterului naţional prevăzut de Constituţie este nerealist, cu caracter exclusiv electoral. Ponta a afirmat că discuţia despre modificarea Constituţiei înaintea alegerilor face ca amendamentele depuse de unele formaţiuni să fie pur electorale, motivate de competiţia politică. "Este clar că nu trebuie să modificăm Constituţia în 2012, an electoral. Evident că propunerea UDMR nu va trece, dar amendamentul lor este făcut în logică electorală, din cauza competiţiei cu partidul extremist al lui Laszlo Tokes, în contrapartidă la autonomia totală cerută de el", a spus Ponta.

Preşedintele PSD a caracterizat amendamentul UDMR la articolul 1 din Constituţie ca nerealist. "Din cauza apropierii alegerilor şi a competiţiei electorale, apar asemenea propuneri nerealiste, cu caracter electoral. De aceea discuţia despre revizuirea Constituţie trebuie purtată în 2013, când nu va mai plana spectrul alegerilor şi propunerile pot fi serioase", a mai afirmat Ponta.

De asemenea, liderul grupului PSD din Cameră, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că judeţele Harghita şi Covasna sunt deja "stat în stat" şi că propunerea UDMR vine pe fondul situaţiei de haos din România. "În România e haos, iar în situaţii de haos cei care au anumite interese profită. Vedeţi ce s-a întâmplat la Sf. Gheorghe şi Covasna, unde consilierii judeţeni UDMR şi PCM au votat hotărârea organizării unui referendum care are întrevederi cu tâlc şi care nu fac trimitere la articolul unu din Constituţie, dar întrebarea referitoate la înfiinţarea Ţinutului Secuiesc este una neconstituţională, care încalcă articolele 3 şi 4", a spus Duşa.

La rândul ei, deputatul PNL Alina Gorghiu, membru în Comisia juridică a Camerei, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că propunerea UDMR depăşeşte limitele revizuirii Legii Fundamentale. "Această propunere va fi lămurită în prima şedinţă de revizuire a Constituţiei. E un amendament care depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei. Statul trebuie să fie unitar, naţional şi nu se poate trece peste această limită", a spus Gorghiu.

Propunerea este criticată şi de liderul PC, Dan Voiculescu. "Propunerea UDMR privind modificarea Constituţiei în sensul eliminării caracterului de «stat naţional» este flagrant neconstituţională, încălcând art. 152 din legea fundamentală, care stabileşte explicit că prevederile art. 1 nu pot face obiectul revizuirii", scrie Voiculescu într-un comunicat.

El afirmă că în mod normal, Preşedinţia ar fi trebuit să reacţioneze prompt la pretenţiile UDMR. "Dar Traian Băsescu tace. Este o tăcere laşă, preşedintelui fiindu-i frică să-şi supere un partener de guvernare. Cel care a atacat abject repere istorice ale României, nu are curajul de a apăra caracterul «naţional» al statului român. Din contră, aşteaptă să reacţioneze opoziţia, sperând că o tensionare a relaţiilor UDMR-USL l-ar ajuta în negocierile cu UDMR pe proiectul reorganizării administrative. Specialist în trocuri, Traian Băsescu pare dispus să accepte un schimb «stat naţional» - «reorganizare administrativă», considerând că retrasarea unitaţilor administrativ-teritoriale este ultima şansă a actualului regim de a evita o înfrângere categorică în 2012", susţine Voiculescu.

Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei prin care se elimină caracterul naţional al statului român, cu toate că dispoziţiile actualei Constituţii privind caracterul naţional nu pot face obiectul revizuirii.

Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede, la alineatul 1, că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea următorul cuprins: "România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Actuala Lege fundamentală a României prevede, la articolul 152 – (1) privind" limitele revizuirii, că "dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".

Preşedintele Comisie Juridice din Cameră, deputatul PDL Daniel Buda, a anunţat, marţi, că şedinţa comisiei programată pentru miercuri a fost amânată pentru o dată ulterioară pentru a solicita Guvernului şi Consiliului Legislativ un punct de vedere privind acest amendament al UDMR.

"Decizia de amânare a discutării proiectului de revizuire a Constituţiei e motivată de faptul că sunt foarte multe amendamente depuse la acest proiect legislativ. Am solicitat în acest sens un punct de vedere din partea Consiliului Legislativ şi din partea Guvernului pe aceste amendamente, astfel încât să avem un punct de plecare în discutarea şi eventuala adoptare a acestora în Comisia juridică, cu atât mai mult cu cât, vă mărturisesc, există un amendament prin care se doreşte modificarea articolului 1 din Constituţie în ceea ce înseamnă caracterul statului naţional unitar, lucru care, în opinia mea, n-ar putea fi modificat având în vedere limitele revizuirii Constituţiei. Tocmai de aceea, doream un punct de vedere din partea Consiliului Legislativ", a spus Buda.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Daniel Buda (PDL), a purtat în ultimele săptămâni un schimb de corespondenţă cu Biroul Permanent al Camerei pentru a convinge conducerea acestui for legislativ ca proiectul de revizuire a Constituţiei să nu mai fie discutat în comisia parlamentară specială, ci în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL,UNPR, PSD, PNL,PC resping propunerea UDMR de eliminare a caraterului naţional al statului.
 Vizualizări articol: 383 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL,UNPR, PSD, PNL,PC resping propunerea UDMR de eliminare a caraterului naţional al statului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei